Hattstugan uppfyller Vårdföretagarnas medlemskrav för transparens och öppenhet

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och bransch­organisation för vård­givare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftsform. Alla med­lemmar i Vårdföretagarna ska redovisa information om sina verksam­heter, för att allmänheten enklare ska kunna få relevant information om enskilda privata utförare.

Nedan redovisas informationen för Hattstugan

Kontaktinformation

Hemsida
Gatuadress

När Hallute 315

Postnummer
623 48
Postort

Stånga

Telefonnummer
0498- 49 24 25
E-post
info@hattstugan.se
Kontaktperson
Kristina "Tina" Thomasson, verksamhetschef

Basfakta om verksamheten

Verksamhetens mål och inriktning:

Hattstugan är ett privat gruppboende för personer med demenssjukdomar. I september 1994 startade verksamheten som ett alternativ till den offentliga. Vi arbetar dock på uppdrag av Region Gotland, som förfogar över samtliga våra tio platser. Kommunens Boråd placerar personer med en utredd demenssjukdom och biståndsbeslut hos oss.

Hattstugan har genom åren fått ta emot ett antal utmärkelser för god demensvård och personalvänlig arbetsplats. Våra medarbetare har lång erfarenhet av äldreomsorg och tillsammans har vi vidareutvecklat vår egen modell för demensvård. Den kunskapen delar vi gärna med oss av i kurser, seminarier och genom att ta emot praktikanter.

Vi på Hattstugan är mycket engagerade i demensvårdens och äldreomsorgens framtid och kämpar för att de demenssjukas behov tillgodoses och för deras rätt till personlig och flexibel vård. Vi strider också för de anhörigas rättigheter i olika sammanhang.

Hattstugans grundare Jane Lindell Ljunggren tilldelades Solstickepriset 2016 som delas ut av prinsessan Christina. Motiveringen löd: "2016 års Solstickepris går till Jane Lindell Ljunggren, eldsjäl och visionär, som outtröttlig verkar för god och värdig omsorg för personer med demenssjukdom."


Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
10
Språk
Svenska

Kvalitet

Verksamhetens arbete med kvalitetssäkring:

Hattstugan arbetar på ständiga förbättringar och har provat flera olika kvalitetsverktyg under åren. Det gäller att få verksamheten dokumenterad på ett bra sätt som grund för genomförandet av den individuella omvårdnadsfilosofi vi står för. Dokumentationen ger också medarbetarna insyn i och inflytande på sitt arbete. Materialet tas fram, provas och godkänns gemensamt.

Personalen arbetar med ständiga förbättringar i olika grupper där både dag- och nattpersonal ingår. Resultatet analyseras gemensamt. Alla är lika viktiga på arbetsplatsen, vilket tydligt kommer till uttryck då alla på detta sätt är med och utformar och utvecklar arbetet. Vår erfarenhet är att detta motverkar tristess och arbetsskador - några sjukskrivningar existerar knappast på Hattstugan.

Certifieringar
<p>Hattstugan har genom åren fått ta emot ett antal utmärkelser för god demensvård och personalvänlig arbetsplats</p>

Personal

Personal på verksamheten:

Bästa medarbetarna
Hattstugan har de bästa medarbetarna man kan tänka sig. Ännu efter drygt tjugo år håller den fanan med "Respekt, kvalitet och rätt förhållningssätt" högt. Visst behövs också olika piller, men det gäller att inte ha en övertro på medikamenter och god kunskap om biverkningar och verkningsgrad.

Våra medarbetare fungerar som de boendes personliga "coacher" och har ambitionen att förena hög vårdteknisk kvalitet med lust, glädje och upptåg. Detta stora engagemang skapar lust till arbete.

På Hattstugan arbetar för närvarande tolv kvinnor med varierande bakgrund, varav två verksamhetschefer som också arbetar i själva omvårdnadsarbetet till 80 procent och en sjuksköterska som också deltar i viss del av omvårdnadsarbetet.

Vid rekrytering ser vi mest till den sökandes förmåga att lyssna, ta egna initiativ och samarbeta. En grundutbildning inom vården är bra, men inte avgörande, vi backar upp med den utbildning som behövs för olika arbetsuppgifter.

 

Ägare, styrelse, ekonomi

Bolagsfakta:
Sjukfrånvaro:
På Hattstugan har våra sjuktal legat på under 1 procent