Ametisten

Skytteholmsvägen 45 , Solna Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Ditt boende hos oss är ditt hem och vårt mål är att du ska trivas. Omsorg och service ska hålla högsta kvalitet, men minst lika viktigt är att du får göra saker som intresserar dig. Alla dagar ska kännas meningsfulla och innehållsrika. Och dina vänner och närstående är givetvis alltid välkomna.

Vi arbetar efter ett koncept som vi kallar Den Goda Dagen. Det innebär att du själv väljer hur du vill forma din dag utifrån din förmåga och dina önskemål. Du ska ha möjlighet att behålla ditt levnadssätt och dina vanor även om du har behov av stöd och hjälp.
 

Organisation

Vardaga

Organisationsform

Företag

Driftsform

Entreprenad

Boendet

Ametisten består av 80 lägenheter uppdelat på fem våningar med två boenden om åtta platser per våning. Verksamheten har 32 platser för boende med somatiska omvårdnadsbehov och 48 platser med inriktning mot demens.

På varje boende finns en gemensam del med kök, matplats och vardagsrum med en stor tv-skärm för god syn- och ljudupplevelse. På entréplan finns en stor samlingssal med biosalong, ett mindre bibliotek och ett aktiveringskök.

Vår samlingssal med tillhörande kök finns att låna vid behov för till exempel firandet av en födelsedag. Säg bara till så hjälper vi dig att boka den.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

80

Avdelningar

10

Lägenheterna

  • Alla lägenheter är ljusa och fina med trinettkök och handikappsanpassat badrum med tvättmaskin.
  • Alla lägenheter är utrustade med trygghetslarm.
  • Du möblerar själv med egna möbler och personliga ägodelar. Vi står för den höj- och sänkbara sängen inklusive madrass.

På boendet

  • Bibliotek
  • Biosalong
  • Samlingssal med kök

Aktiviteter

Vi riktar oss till dig som är intresserad av litteratur, film, teater och historia. Vi erbjuder många aktiviteter kopplade till dessa områden, men du har också stor valfrihet att själv utforma din sysselsättning och sociala samvaro hos oss. Din livskvalitet står i centrum för omsorgen.

Genom aktiviteter kopplade till Ametistens profil och andra uppskattade aktiviteter vill vi erbjuda våra kunder en valmöjlighet till sysselsättning och social samvaro, både i grupp men även på tu man hand med kontaktmannen.En del av de gemensamma aktiviteter som erbjuds håller sjukgymnast eller arbetsterapeut i. Självklart  har du möjlighet till utevistelse varje dag.Mat & Dryck

På Ametisten arbetar vi för att måltiden ska bli så inbjudande som möjligt för dig. Vi tillämpar sociala måltider, vilket innebär att personalen sitter med och tar smakportioner för att medverka till en positiv måltidsstämning. Du väljer själv om du vill äta dina måltider i den gemensamma matsalen eller i din lägenhet.

Du kan välja mellan två maträtter vid lunch och middag. Sallad och/eller kokta grönsaker serveras till alla måltider. Vi serverar desserter som en extra god avslutning på lunchen.

Huvudkomponenter som kött/fisk, sås eller soppa levereras från Dafgård. Maten värms efter rekommendationer och serveras enligt den Goda dagens matkoncept.

Tillbehör som pasta, ris, potatis, sallad förbereds av oss på respektive avdelning. På avdelningarna lagar vi också förrätter och efterrätter.Måltiderna är ett utmärkt tillfälle till funktionsbervarande vardagsaktiviteter där du efter din förmåga kan vara delaktig i allt från potatisskalning till dukning.

En höjdpunkt
För många är måltiderna dagens höjdpunkt. Vi uppmärksammar alla måltidssituationer och tar hänsyn till högtidsdagar och helger.

På helgen serverar vi en trerätterslunch, med vin om du önskar. Under helgerna dukar vi lite extra fint med speciella helgdukar, fina servetter och vinglas. Det finns alltid salt, peppar och andra kryddor och du kan välja mellan flera olika måltidsdrycker.

Du kan påverka
Du som bor på Ametisten ska känna att du kan påverka menyn och att du kan framföra önskemål om speciella maträtter. Genom måltidsråden får du inflytande i allt som gäller måltiden och måltidssituationen.

Måltidsrådet träffas en gång i månaden och då diskuterar vi bland annat menyer, matens kvalitet, variation och hur eventuella mattransporter fungerar.Vid måltidsrådet deltar verksamhetschef, måltidsombud, en sjuksköterska och matdistributören. Du och dina grannar är naturligtvis också välkomna.
 

Var lagas maten?

Dafgård

Vård & Omsorg

Kontaktman
Du får en kontaktman som har ansvar för helheten i omsorgen och för att dina vanor och önskemål tillgodoses. Kontaktmannen genomför även speciella aktiviteter med dig och håller kontakten med dina anhöriga.

Omsorg

Demensakademin
Som boende hos oss på Vardaga vill vi att du ska ha tillgång till den bästa möjliga vården och omsorgen. Därför driver vi bland annat Demensakademin ett kompetensutvecklingskoncept för att medarbetarna i våra verksamheter ska ha högkompetens kring demens. Konceptet utgår ifrån aktuell forskning. Initiativtagaren till Demensakademin Liselotte Björk, har tilldelats En Ros av Seniorval.se för sitt arbete, läs gärna en intervju med henne här.

Vård

Varje våning har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska som förutom det medicinska ansvaret även handleder undersköterskorna och vårdbiträdena i omvårdnad. Sjuksköterska finns på plats dygnet runt.
När du flyttar in får du erbjudande om att bli knuten till läkare med kompetens om äldre personers sjukdomar. Läkaren kommer flera gånger varje vecka. Sjuksköterskan förmedlar kontakt vid behov. Under kvällar, nätter och helger finns tillgång till jourläkare.

Sjukgymnast och arbetsterapeut handleder personalen i ett funktionsbevarande arbetssätt. Det innebär att vi ser till det som fungerar och är friskt och att stor vikt läggs vid vardagliga aktiviteter. å vardagar finns sjukgymnast och arbetsterapeut på plats som gör bedömningar av den boendes förmågor och funktioner, ansvarar för hjälpmedel och handleder personalen. De utbildar även personalen i förflyttningsteknik och handhavande av hjälpmedel. 

Personal

På Ametisten finns ca 107 medarbetare (alla anställningsformer). Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, till exempel undersköterska, sjuksköterska. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Arbetet på Ametisten leds av en verksamhetschef som i grunden är sjukgymnast. På varje våning finns det en gruppchef som ansvarar för arbetsledning, bemanning och planering. Gruppchefen deltar även i omvårdnadsarbetet på sin våning.

Språk

Svenska

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

Kvalitet skapas i mötet med varje individ. Därför är Vardagas ledningssystem för kvalitet, Qualimax, byggt för att ständigt förbättra kvaliteten utifrån de boendes perspektiv, önskningar och behov. Vårt mål är att uppfattas som ett kvalitetsföretag av boende, närstående, uppdragsgivare och medarbetare. För att ge våra medarbetare stöd i kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet krävs fungerande struktur och rutiner — det ger trygghet i mötet med de boende och närstående. Vi sätter tydliga kvalitetsmål och leder, styr och följer upp kvaliteten i företaget kontinuerligt med månatliga avstämningar med samtliga chefer.

Certifieringar

Ametisten är demenscertifierat av Silviahemmet

Kontakt

Organisation

Vardaga

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

0733-775 330

Kontaktperson

Åsa Bratt

Gatuadress

Skytteholmsvägen 45

Postnummer

171 44

Postort

Solna

Vill du bo här?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att bo här. För att få en plats brukar det även behövas ett biståndsbeslut från kommunen.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

0733-775 330

Translate

Tyck till