Borgerskapets äldrehem

Högalidsgatan 26 -28, Södermalm, Stockholm Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Högt beläget vid Högalidskyrkan ligger vårt äldrehem med inriktning mot somatik och demens. Äldrehemmet drivs utan vinstintresse av Stiftelsen Borgerskapets Enkehus och Gubbhus sedan 1724. Vi har en vacker trädgård och en fantastisk utsikt över Stockholm och Riddarfjärden. Vi vill ge våra gäster de bästa förutsättningar att uppleva en trygg och värdig ålderdom. Vår ambition är att varje gäst skall trivas och känna sig trygg samt väl omhändertagen.

Våra gäster är personer som har olika förutsättningar, behov och önskemål. Vi ger stöd till var och en på ett individuellt och professionellt sätt. Vi lägger stor vikt vid goda, nyttiga och trivsamma måltider, vackra miljöer, festliga traditioner och stimulerande aktiviteter. Vi strävar efter att sprida glädje och ha trevligt tillsammans. Vårt motto är: Det är aldrig för sent för att få en bra ålderdom.

Borgerskapets äldrehem erbjuder omsorgsboende (somatik) i Enkehuset och gruppboende för personer med demenssjukdom i Rozeliahemmet. Enkehuset har 48 platser fördelat på två enheter och Rozeliahemmet har 23 platser fördelat på tre enheter.

Läs gärna vår intervju med Margaretha där hon berättar om hur det är att bo på Borgerskapets äldrehem. 

Organisation

Borgerskapet

Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Egen regi

Du kan välja oss om du bor i Hjälp

Stockholms kommun, Hägersten Liljeholmen, Hässelby Vällingby, Farsta, Enskede Årsta Vantör, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Spånga Tensta, Södermalm, Skärholmen, Skarpnäck, Rinkeby Kista, Älvsjö, Östermalm, Solna kommun, Järfälla kommun, Lidingö kommun, Haninge kommun, Ekerö kommun, Danderyds kommun, Nacka kommun, Norrtälje kommun, Sigtuna kommun, Sollentuna kommun, Salems kommun, Nynäshamns kommun, Nykvarns kommun, Täby kommun, Upplands Väsby kommun, Tyresö kommun, Södertälje kommun, Sundbybergs kommun, Upplands-Bro kommun, Vallentuna kommun, Österåkers kommun, Värmdö kommun, Vaxholms kommun, Botkyrka kommun, Huddinge kommun

Boendet

Vår utemiljö består av solig altan, uteplatser, vacker trädgård och en park med fruktträd, boulebana, lusthus och rosenträdgård. Vår inre miljö är präglad av vårt historiska arv. Vi har bibliotek, salonger med tv och matsalar. Du inreder den egna lägenheten efter tycke och smak. Säng ingår och vi håller också med sänglinne och handdukar. Vi erbjuder även parboende.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

71

Avdelningar

Enkehuset har 48 platser fördelat på två enheter. Rozeliahemmet har 23 platser fördelat på tre enheter.

Lägenheterna

 • Boyta: 23-78 kvadratmeter
 • 1:or - 3:or
 • Trinett eller köksdel (gäller ej Rozeliahemmet)
 • Badrum
 • Säng, sänglinne och handdukar finns
 • Du inreder själv med dina möbler

På boendet

 • Gemensamma matsalar
 • Gemensamma salonger med tv och bibliotek
 • Trädgård
 • Boulebana
 • Solig altan med uteplatser
 • Kyrka
 • Flera uteplatser
 • Övernattningsrum som anhöriga kan hyra

Hyra

5 000 kr/mån

Aktiviteter

Vår önskan är att du ska kunna välja aktiviteter som gör din dag meningsfull. Utbudet är rikt och våra gäster är med och påverkar utbudet. Varje dag finns det något trevligt att göra. Några exempel är tidningsläsning, hantverk, herrklubb, damklubb, frågesport och spel. Kontaktpersonen planerar tillsammans med sin gäst individuella aktiviteter utifrån behov och önskemål.

Vi har även grupper för träning och mobilisering. I vår aktivitetsgrupp arbetar arbetsterapeut och sjukgymnast. Borgerskapet är unikt genom att ha egen kyrka och egen präst. Borgerskapets kök kan hjälpa till att anordna bemärkelsedagar och andra fester i våra vackra sällskapsutrymmen. Anhöriga har möjlighet att boka övernattningsrum.

Mat & Dryck

Måltiderna har stor betydelse för upplevelsen av en meningsfull dag och därför lägger vi stor vikt vid smak, upplägg och servering. Vi lagar all mat i vårt kök. Vid varje måltid kan du välja mellan två rätter samt en vegetarisk rätt. Du som uppskattar det sociala umgänget vid måltider, äter både lunch och middag i våra vackra matsalar. Dina närstående har också möjlighet att komma och äta med dig. Vi uppmärksammar högtider med traditionsenlig mat. Möjlighet att köpa eller ta med eget vin till matsalen. 

Var lagas maten?

All mat lagas i Borgerhemmets eget kök

Vård & Omsorg

Målet med vår träning, rehabilitering och aktivering är att ge våra gäster god livskvalitet och bevara funktionsförmågan både till kropp och själ. Vi är måna om att ha kompetent personal som tar hand om dig, därför har vi regelbundna utbildningsinsatser för all personal. För att du ska få ett bra individuellt bemötande arbetar vi med utbildningsinsatser i bemötande och värdskap.

Vård

Sjukgymnast och arbetsterapeut upprättar en så kallad behandlingsplan för varje gäst samt sätter upp individuella mål både på kort och lång sikt. Behandlingsplan och målsättning revideras kontinuerligt.

Tilläggstjänster

Frisör och fotvård

Personal

Verksamheten är bemannad hela dygnet och leds av verksamhetschefen. På varje enhet finns en enhetschef och en ansvarig sjuksköterska. Två bemanningsassistenter utgör ett administrativt stöd till cheferna.

Vår omsorgspersonal består främst av undersköterskor. Inom rehab och aktivitet arbetar sjukgymnast och arbetsterapeut som finns här alla vardagar. Vi har sjuksköterskor hela dygnet, läkare kommer till Borgerskapet två gånger i veckan och finns tillgänglig på telefon hela dygnet.

Vår kostchef ansvarar tillsammans med köksmästaren för kök och matsalar, där kockar, dietkock, kallskänka, köks- och diskbiträden arbetar. I matsalarna finns hovmästare och serveringspersonal. I verksamheten finns Borgerskapets kyrka med präst och kantor. Receptionisten och vaktmästare utgör servicefunktioner.

Språk

Svenska

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

Din kontaktperson kallar dig och dina närstående till vårdplaneringsmöte. Då planerar ni när och hur du vill att de beviljade stödet och insatserna ska utföras. Du har möjlighet att framföra synpunkter och åsikter till all personal dagligen.

Certifieringar

Vi är certifierade i Demensvård för livskvalitet utifrån Silviahemmets vårdfilosofi.

Kvalitetsregister

Kontakt

Organisation

Borgerskapet

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-720 89 25

Kontaktperson

Sanna Möller

Gatuadress

Högalidsgatan 26 -28

Postnummer

117 30

Postort

Stockholm

Vill du bo här?

Ta kontakt med stadsdelsförvaltningen eller kommun via en biståndshandläggare för att ansöka om en plats.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Borgerskapets äldrehem

Translate

Tyck till