En flytt att längta efter

Publicerad tisdag 17 maj 2016

Henrik och Agneta Hovmöller vill planera sitt framtida boende.
Även om paret trivs bra i sitt radhus gillar de tanken på att ha planerat för framtiden.
Det sociala umgänget är en av sakerna som lockar med Silver Lifes koncept.

SKRIVET I SAMARBETE MED SILVER LIFE

Ett modernt livsboende med valmöjligheter som du kan bo i länge. Det är tanken bakom Silver Lifes bostäder som nu byggs runt om i Stockholm. 

Agneta Hovmöller beskriver det som en rolig sak att tänka på. Något spännande som ska hända i framtiden. Hon och maken Henrik står i kö för att förhoppningsvis kunna flytta in i något av Silver Lifes bostäder som kommer att byggas de närmsta åren. Högt på önskelistan står Upplands Väsby och Sollentuna med närhet till affärer och kommunikation.

En positiv flytt
De hade sett sig om och undersökt olika typer av lösningar för ett boende som skulle kunna uppfylla deras behov och krav många år framöver när valet föll på Silver Life.
- När jag kom i kontakt med Silver Life och deras koncept kände vi att det passar oss utmärkt. Trots att vi trivs bra i vårt radhus så känns det inte som att vi kommer flytta från någonting utan till något, säger Agneta.

Paret har redan gjort en strategisk flytt när de lämnade villan i Sollentuna för det närbelägna radhuset. Men om ett par år så tror de sig vara redo för nästa flytt.
- Även om vi bor bra så kommer vi att behöva ett boende i ett plan, delvis eftersom Henrik har svårt att gå. Vårt förstahandsval ligger mitt i Upplands Väsby centrum med närhet till både service och kommunikationer, fortsätter hon.

Ett boende för flera faser
Tanken med Silver Lifes bostäder är att man ska kunna flytta dit under de tidiga senioråren och få ett boende med möjlighet till aktiviteter och umgänge. Om sedan omsorgsbehoven blir större så ska det vara enkelt att koppla in hemtjänst och sedan växla över till ett omsorgsboende i samma område.
- Du som boende ska aldrig behöva lämna Silver Life för att du blir äldre eller drabbas av sjukdom. Hos oss har du det bra genom flera olika faser i livet, säger Nadina Forsling, verksamhetsutvecklare på Silver Life.

Möjlighet till gemenskap
Förutom moderna och fullt utrustade lägenheter kommer det i husen att finnas en Silver Lounge, där de boende kan träffas för en fika eller en pratstund. Personal kommer att finnas tillgänglig för den som behöver hjälp med vardagsfix som blomvattning när man reser bort. Gemensamma lokaler för att ordna vinprovningar, bokcirklar eller annat som de boende tycker är roligt ingår också i konceptet.

Just de sociala delarna är något som lockar Agneta och Henrik.
- Ensamheten är ett problem för många äldre. Vi vill påverka det vi kan så att det inte blir så för oss. Med Silver Life så finns möjligheten att umgås med grannarna på ett enkelt sätt. Vi har bra kontakt med vår familj och många vänner men med Silver Life blir det ytterligare en dimension. Det finns alltid männskor i närheten som märker om man inte visat sig till middagen på några dagar, säger Henrik.

Att flytta till ett boende som bättre passar ens behov är något Agneta och Henrik har haft många diskussioner med vänner och bekanta om. När de var runt 60 år var de flesta av vännerna överens om att de inte skulle göra som sina egna föräldrar, utan flytta i tid till något mindre och mer bekvämt, innan de blev skröpliga.
- Men de samtalen ebbade ut och nu dyker frågan inte upp längre. Det är som att när tiden närmar sig så vill man inte tänka på det, säger Agneta.

Mer än bara köande
På Silver Life beskriver man det som att de seniora åren är en ny period i livet, inte helt olik studenttiden. Att flytta till ett seniorboende innebär att man träffar många andra som befinner sig i en liknande fas. För många innebär det att man har mer tid till hobbies och umgänge.

Just detta, att få göra roliga saker och umgås har Silver Life tagit fasta på. För att göra kötiden mer intressant så erbjuder de sina medlemmar, de personer som står i kö för en bostad, möjligheten att delta i olika aktiviteter. Under våren har medlemmarna bland annat kunnat äta middag lagad av det svenska kocklandslaget och gå på en föreställning på Operan med tillhörande guidad visning. Andra evenemang har varit barnteater där man kunnat ta med sig barnbarn.

Agneta och Henrik uppskattar de här möjligheterna.
- Vi var med på middagen och förutom att det var fantastiskt gott så var det väldigt roligt att träffa och umgås med de som kanske kommer att bli våra grannar. Det blev ett intensivt snackande runt bordet och alla hade ju minst en gemensam nämnare.

Ha ork över
Under väntetiden erbjuder Silver Life regelbundna informationsmöten där medlemmarna får veta hur de olika projekten fortskrider. I samband med dessa brukar Silver Life bjuda in föreläsare som pratar om ett relevant ämne som hälsa eller medicin.

Men även om kötiden har roliga inslag är det absolut viktigaste för Agneta och Henrik det bostadskoncept som Silver Life erbjuder.
- Vi vill ta ansvar för vårt framtida boende så att vi orkar med de roliga sakerna i livet, säger Agneta.

Hitta Silver Lifes seniorbostäder på Seniorval.se