Ett år med nya grannar

Publicerad måndag 30 maj 2016

Åsa och Jan Ekendahl trivs bra med Seniorgården (Personerna på bilderna är ej desamma som i texten)
Social gemenskap och närhet till service, kommunikationer och grönområden lockade.
Att ha en modern och lättskött lägenhet underlättar när man vill resa mycket.
På gården till Lekandria finns ett orangeri som fått smeknamnet Glashuset.

SKRIVET I SAMARBETE MED SENIORGÅRDEN

I ett attraktivt läge i Västerås har Seniorgården uppfört brf Lekandria med 34 seniorbostäder i ett större, nybyggt kvarter. Hit flyttade Åsa Ekendahl och hennes man Jan, lockade av möjligheten till social gemenskap och närhet till service, kommunikationer och grönområden. Inflyttningen påbörjades i juni förra året och nu drygt ett år senare åkte vi dit för att se hur det blev.

Åsa och Jan var några av de första som flyttade in när huset var nybyggt. De är jättenöjda med sin nya bostad och stortrivs i sin hörnlägenhet på femte våningen. Åsa säger att föreningen har mycket att tacka ordförande Christer Olsson och hans fru Anita för.
– De är driftiga och tog tag i det här med gemensamma aktiviteter direkt. För att bara ha bott i huset i ett år har föreningen fått mycket gjort. De har bildat en aktivitetsgrupp, där en person är gymansvarig, en annan ansvarar för tisdagsfika och ytterligare en för soppluncherna.

Aktiviteter för den som vill

Åsa och Jan är med i föreningens vinprovarklubb och tänker fortsätta med det under hösten. I övrigt deltar de i mån av tid. De är bortresta stora delar av året och hör inte till de mest aktiva. Hur mycket man som medlem väljer att delta i föreningens aktiviteter är såklart helt frivilligt. Nu har paret precis kommit hem från sommarstugan där de tillbringar stora delar av sommarhalvåret. Vintertid bor de ungefär sex veckor i Thailand. Det är förstås skönt att ha en modern, lättskött lägenhet i en fungerande förening om man reser mycket. 
– Gemenskapen och aktiviteterna känns aldrig påträngande, fortsätter hon. Man har sitt eget liv och deltar i det man vill, när och om man vill. Ingen tycker att det är konstigt om man inte är med. På samma sätt som några är med på det mesta. Det är du själv som väljer.

Gemensamhetslokal och gästlägenhet

Det senaste halvåret har gemensamhetslokalen bokats femton gånger för privata evenemang. Seniorgårdens inredningsteam hjälpte föreningen med att inreda och planera lokalen för att den skulle passa olika aktiviteter och fylla flera funktioner. Den är inredd med soffgrupp och bordsmöblering och här finns bland annat eldstad, tv och ett fullt utrustat kök.

Åsa berättar att de bokade gemensamhetslokalen privat för en annandagsmiddag med sina barn och barnbarn. 
– Barnen var väldigt skeptiska först och undrade om vi verkligen skulle ha middagen i en opersonlig föreningslokal. De ändrade sig snabbt när de kom hit, skrattar hon. Häromdagen bokade Åsa och Jan husets gästlägenhet för första gången. Också den mycket uppskattad och flitigt använd.

Hobbyrum, gym och zhang zhuang*
Föreningslivet handlar inte bara om festligheter, utan här finns också utrymme för både fysisk och mental träning. I det lilla gymmet finns bland annat gåband, motionscykel, träningsmaskin, balansboll, matta och handredskap. 

– Det är fantastiskt att ha, så enkelt och nära, tycker Åsa, som också är med i Zhang Zhuang-gruppen. De håller till i gemensamhetslokalen och nu i sommar har de som varit hemma tränat utomhus på gården. I brf Lekandria finns också ett mindre hobbyrum, än så länge oinrett. De boende har fått svara på frågor om vad man är intresserade av och vill kunna göra i rummet. Framöver får vi veta om det blev snickeri, ateljé, datorrum eller förhoppningsvis en kombination av många intressen.

Populärt orangeri
Seniorgårdens föreningar har alltid välplanerade utemiljöer. På gården till Lekandria finns ett orangeri som fått smeknamnet Glashuset. Det är en plats där man kan njuta av medelhavskänslan i form av citrusträd och värme, kura skymning under “bar” himmel och koppla av med en tidning även när regnet faller. Under sommaren har Glashuset fått möbler och växter som vittnar om den rogivande och sociala plats det har kommit att bli. Utanför står några odlingslådor med blommor och kryddgrönt. Meningen är att man ska kunna plocka exempelvis kryddor när man behöver. En fin idé tycker Åsa, som kan tänka sig att man utvecklar tanken till fler lådor som går att abonnera på för eget bruk för den som är odlingsintresserad.

* träningsform med japanskt ursprung. Övningarna ger ökad syreupptagningsförmåga, styrka och energi. Kallas ibland för ”stående Qigong”.

Text: Seniorval i sammarbete med Seniorgårde. Publicerat första gången 2014. (Personerna på bilden är inte samma som personerna i texten)

Hitta Seniorgårdens seniorbostäder på Seniorval.se