Firande med guldfisk och dans

Publicerad torsdag 6 april 2017

Mamma och dotter
Dans
Tilltugg
Dukning
verksamhetschefen Salar Amjadi
Den traditionella nyårsdukningen
Festlokalen
SKRIVET I SAMARBETE MED KAVAT VÅRD AB
På äldreboendet Persikan norr om Stockholm är den persiska kulturen ständigt närvarande. Extra mycket märks det när det är dags för nyårsfirandet Nourouz. Seniorval bjöds in för att delta i firandet.

De boende på Persikan har tillfälligt intagit restaurangen som ligger i samma byggnad som äldreboendet. De har samlats tillsammans med sina anhöriga och personalen för att fira in det nya året med musik, dans och traditionell persisk mat. Persisk musik spelas på hög volym och varvas med liveframträdanden från artister. Till dansgolvet lockas unga som äldre, här spelar det ingen roll om man sitter i rullstol eller behöver hjälp av en rollator. Även små barn dras till dansgolvet.

- För oss är det viktigt att våra äldre har det trevligt och därför anpassar vi festligheterna utefter deras förutsättningar, säger verksamhetschefen Salar Amjadi.
När Salar har inlett firandet och hälsat alla välkomna dyker civilminister Ardalan Shekarabi upp på en storbildsskärm och önskar gott nytt år. Han har själv persisk bakgrund och för ett par år sedan var på plats för att inviga festligheterna.

Norouz, det persiska nyåret
Salar Amjadi berättar att det persiska nyåret, eller Norouz som det heter, är den viktigaste högtiden på hela året och något som de boende verkligen ser fram emot. Nyåret infaller på vårdagjämningen, som markerar att vi går mot ljusare tider.

- Våra äldre älskar fester och för oss är det viktigt att fira alla högtider även svenska, som midsommar, påsk och jul. Norouz infaller egentligen på måndag men vi har valt att fira idag, på en fredag så att våra boendes anhöriga har möjlighet att vara med. På måndag är det dessutom många som firar med familjen på annat håll. 

Framme på scenen har man ställt fram föremål som hör till den traditionella nyårsdukningen. I en skål simmar en guldfisk och här finns en spegel, bok med dikter och chokladpengar. Persikans aktivitetsledare Farahnaz berättar att det i dukningen ska finnas med sju saker som på persiska alla börjar på bokstaven S och några andra traditionella föremål. Alla saker representerar något, guldfisken betyder till exempel liv, pengar symboliserar rikedom, torkad frukt hälsa och äpple skönhet.

Välbekant kultur
Att få komma till ett äldreboende med en välbekant kultur och ett språk man behärskar är väldigt betydelsefullt för de som bor på Persikan. Många har lärt sig svenska som andraspråk. När de blir äldre, framför allt i samband med demenssjukdom, är det vanligt att det nya inlärda språket försvinner. Kvar blir modersmålet vilket kan leda till svårigheter att kommunicera. Det är inte ovanligt att man uppfattas som aggressiv när man inte längre förstår vad som sägs eller kan uttrycka sig. Här på Persikan talar alla samma språk och de får ta del av den kultur de är vana vid. Det betyder väldigt mycket för dem.

Frukt, dadlar och honung
Persikan har även egna kockar som lagar all mat från grunden, mat som de boende känner ingen sedan barnsben. Verksamhetschef Salar Amjadi menar att det är viktigt att maten lagas på plats. När doften av mat sprider sig i lokalerna väcks hungern och de boende börjar samlas inför måltiderna. Självklart är det traditionell persisk mat som lagas som de boende känner igen från när de var unga. Salar som jobbat inom äldreomsorgen i över 25 år berättar att på andra boenden var det vanligt att de äldre ville ha bakelser och kaffe. På Persikan går det istället åt mycket färsk frukt, honung och kakor som de boende doppar i sitt te.
 
Idag serveras den traditionella iranska rätten salad olvieh som är väldigt uppskattad. Även nötter, kakor och frukt är viktiga ingredienser i firandet. Men viktigast är ändå själva festen, att få dansa, sjunga och umgås med sina släktingar och vänner. Vid ett bord sitter Saltanat och hennes dotter Zahra och tar igen sig mellan danserna.

- Mamma älskar musik och att få dansa, detta är verkligen hennes kväll, säger Zahra.
Både mamma och dotter berömmer personalen som de menar är trevliga och jobbar från hjärtat.

- Jag är verkligen är tacksam för att Persikan finns. Det är en trygghet som anhörig att veta att mamma själv kan kommunicera med personalen och vara i en miljö där hon känner sig hemma, säger Zahra.