Nya lärdomar när äldre möter yngre

Publicerad tisdag 8 november 2016

Personalen på Johanneslund serverar grillat.
När högstadieklassen kom till Johanneslund för korvgrillning var det stor uppslutning.
Det saknas naturliga mötesplatser för unga och gamla, träffarna i Haninge har varit väldigt uppskattade.

SKRIVET I SAMARBETE MED HANINGE KOMMUN
Oväntade samtalsämnen och en stor del glädje. Det är några av resultaten när äldre och yngre Haningebor började träffas. 

Börje känner sig nöjd. Han berättar entusiastiskt om när han nyligen var på besök på både en trä- och en syslöjdslektion med en niondeklass.  
- Det var roligt att se hur de arbetar och vilken utrustning de har, det skiljer sig en hel del från när jag gick i skolan. En god lunch fick vi också i deras matsal. Men framför allt är det roligt att träffa och prata med ungdomarna, det blev ett naturligt sätt att mötas på, säger Börje.

Börje bor på Johanneslund äldreboende i Haninge och besöket på skolan var en del i ett projekt som boendet driver tillsammans med en högstadieklass på Ribbyskolan i samma kommun. Syftet har varit att ge älde och yngre kommuninnevånare möjlighet att mötas och ta del av varandras vardag.

Projektet började när eleverna var nyblivna sjundeklassare. Nu går de i nian och kontakten med äldreboendet har blivit ett återkommande inslag i undervisningen. Korvgrillning, gemensamma luncher och plantering av blomlökar är några av de saker som de äldre och ungdomarna gjort tillsammans. 
- Man får ofta höra att ungdomar är stökiga men jag fick en helt annan bild när vi var på skolan, de är trevliga, lugna och nyfikna. Jag tror att det är viktigt för äldre och unga att träffas, det bidrar till ett bättre samhälle, säger Börje.

Första kontakten med äldreboende

Motorn i projektet har varit engagerad personal på skolan och äldreboendet och en av de som varit drivande är Mikael Stjernqvist, enhetschef på Johanneslund äldreboende. Han ser många positiva resultat av projektet. 
- De flesta av ungdomarna hade aldrig varit på ett äldreboende innan de kom hit och flera hade inte någon regelbunden kontakt med äldre personer. De som bor här på Johanneslund har inte alltid någon självklar kontakt med ungdomar. Det har varit lärorikt för alla, säger Mikael Stjernqvist. 

När han tillsammans med kollegan Kicki Larsson träffade klassen första gången besökte de skolan och höll en föreläsning om Johanneslund och vad de innebär att bo på ett äldreboende. Frågorna var många. 
- Det var allt från om man måste gå och lägga sig en viss tid,  vad man tjänar som undersköterska till om vi i personalen blir ledsna när någon går bort. Många hade en bild av hur det är att bo på ett äldreboende som inte visade sig stämma, berättar Kicki Larsson. 

Tidigt i projektet fick eleverna intervjua några av de äldre för att ta reda på mer om dem på temat förr och nu. De äldre fick möjlighet att berätta om sina liv och uppväxter. Det var många fina historier som kom fram i arbetet och resultatet blev en samling skriva porträtt. 
- Vi hade högläsning när de var färdiga och de som intervjuades hade väldigt roligt åt att höra vad som skrivits om dem, berättar Kicki Larsson. 

Oväntad lyckoträff

Ungefär var sjätte vecka har en projektgrupp med personal från Johanneslund och Ribbyskolan träffats. Då har idéer spånats, aktiviteter planerats och utvärderats. Stort fokus har legat på umgänge och på att låta elever och äldre få ta del av varandras vardag. Ekonomiskt har det inte kostat mycket, det verksamheterna har bidragit med är tid och engagemang.

Ibland har det blivit oväntade lyckträffar. Som när en dam från Johanneslund åt lunch på skolan och det visade sig att hon jobbat just där i skolköket. Det väckte många minnen till liv. 

Väcka intresse för yrket

För Mikael Stjernqvist är det en självklarhet att låta ungdomarna ta del av livet på äldreboendet. 
- Vi behöver visa unga idag hur det är att arbeta inom omsorgen så att vi väcker en nyfikenhet och medvetenhet hos dem. Om vi inte kan locka de unga idag så kommer vi inte att klara rekryteringsbehoven i framtiden. 

Tre av eleverna har gjort sin prao på Johanneslund, där de fick följa med olika yrkesgrupper som finns i verksamheter som sjukgymnast, sjuksköterska, omsorgspersonal och vaktmästare. En bonuseffekt som kommit ut av projektet är att boendet fått spontanbesök av elever som velat kollat läget med sina nya bekanta.
- Det hade inte hänt om det inte varit för samarbetet, säger Kicki Larsson. 

Nu går eleverna i nian och projektet i sin nuvarande form lider mot sitt slut. Men Mikael Stjernqvist hoppas att projektet kommer leva vidare och att fler verksamheter både i den egna och andra kommuner tar efter. 

Läs mer om Johanneslund på Seniorval.se.

Läs mer om Johanneslund hos Haninge kommun.