Nybyggaranda i Kaprifolen

Publicerad torsdag 20 april 2017

"Trevliga mötesplatser gör att man träffas både spontant och planerat."
Trion som ansvarar för fredagspuben.
Att sköta flaggan är ett av ansvarsområdena.
På Kaprifolen finns gästrum som kan hyras för besökare.
På brf Kaprifolen finns sällskapslokaler och grönskande innergård.

SKRIVET I SAMARBETE MED SENIORGÅRDEN

Gemenskap, delaktighet och ansvar, det är ledorden i bostadsrättsföreningen Kaprifolen i Uppsala. På kort tid har en välskött och engagerad förening formats, med en gemenskap som imponerar.

Jan har en bakgrund som generalsekreterare inom svensk badminton. Laganda och ledarskap ligger honom varmt om hjärtat. När bostadsrättsföreningen Kaprifolen skulle utse sin första styrelse fick han rollen som valberedare.

Hur sätter man då ihop en kompetent styrelse av människor man inte känner? Det gör man inte. Jan och hans fru började helt enkelt bjuda hem ett antal av sina nya grannar. Så småningom blev det tydligt vad var och en hade för erfarenheter och kunde bidra med i styrelsearbetet. Man såg till att det fanns representanter från husets tre uppgångar, män, kvinnor, olika åldrar och kompetenser. Men hur skulle man få föreningen att blomstra? Inte via toppstyrning i alla fall, det var alla överens om.

Den nya styrelsen, med Jan som ständig sekreterare, tog fram tre värdeord som man presenterade för medlemmarna. Gemenskap, delaktighet och ansvar. Tomma ord på ett papper, men absolut möjliga att fylla med eget innehåll. Det tog cirka 10 månader, sedan var det mesta på plats.

Alla är delaktiga

Delaktigheten i Kaprifolen bygger på att styrelsen är så öppen och inkluderande som det bara går. Senast 72 timmar efter att man haft möte ligger protokollet i medlemmarnas brevlådor. Inget är hemligt. Alla boende uppmuntras att lägga fram idéer och förslag. Man har också tagit fram en kontaktlista med medlemmarnas namn, e-post och telefonnummer som uppdateras löpande. I brf Kaprifolen är det 70 procents närvaro på föreningsstämman. Det är väldigt högt med tanke på att några medlemmar bor utomlands delar av året eller inte kan närvara av andra skäl. ”Vi kan faktiskt varandras förnamn, alla 56 stycken.”

Alla ingår i gemenskapen

Ingrid, Monica och Ing-Mari sköter Kaprifolens aktivitetsgrupp. De samordnar och hittar på aktiviteter utifrån medlemmarnas intressen och önskemål. Aktuellt körschema sitter på anslagstavlorna i de tre trapphusen. Varje vecka återkommer exempelvis promenader, fredagspub och trivselträff. Månadsvis är det filmklubb, gemensam middag och säsongsaktiviteter.

Gemensamhetslokalen Kapri har en fin uteplats mot gården och är navet för allt socialt umgänge. Köksdelen är välutrustad och servisen är omfattande och komplett för 30 personer.

Alla har ansvar

I Kaprifolen har man enats om ett antal ansvarsområden som är viktiga för huset och medlemmarna. Utifrån intresse och kunskap engagerar dessa en tredjedel av de som bor i huset. Det finns bland annat grupper för brandskydd, aktiviteter, data/telekom, småfix och bokning av gästrum. En udda men nog så viktig uppgift har Stig fått. Han är flaggeneral och ser till att flaggan är i topp på röda dagar och andra festliga tillfällen. ”När några börjar, hjälper alla till. Vi gör det för vår egen skull.”

Framtiden

Conny är föreningens styrelseordförande och forskare. Han berättar att han har svårt att vara i nuet, ser alltid många år framåt. Nu funderar han på hur man kan bidra till föreningens vision och samtidigt göra något bra för klimatet. Och som alltid i Kaprifolen gäller delaktighet. Conny har precis sammanställt en enkät som genomförts bland grannarna.

Den tog upp frågor om medlemmarnas intresse för bilpool, laddplintar för elbilar och möjligheten att producera egen solenergi, det vill säga solel och solvärme. Responsen var hög och intresset tillräckligt stort för att driva några av frågorna framåt. Ett steg i taget.

Alla är överens

Gemenskapen är det bästa med att bo i brf Kaprifolen menar de som bor där. Tryggheten i att ha människor runt omkring sig som bryr sig lite mer. Oavsett om man vill ha sällskap på promenaden, kika in på fredagspuben eller prata böcker tillsammans. Det finns dock ett litet problem. Med så stort engagemang är gemensamhetslokalen nästan för liten. Kanske kan man bygga orangeri eller glasa in uteplatsen? Medlemmarna diskuterar och funderar. Och lösningen? Ja, styrelsen och de boende kommer säkert fram till något bra, tillsammans.

Texten publicerades första gången 2016 i Seniorbonytt.

Hitta Seniorgårdens seniorbostäder på Seniorval.se