Nytt boende – psykisk ohälsa i fokus

Publicerad torsdag 30 juni 2016

Alla lägenheter är ljusa och rymliga. Som boende har du med dina egna möbler.
Kristoffer Willstedt är biträdande verksamhetschef på det nya boendet.
På Aleris Råsunda finns det gott om utrymmen för umgänge med grannar eller kontaktperson.
Som boende väljer du om du vill äta i matsalen eller din egen lägenhet.

SKRIVET I SAMARBETE MED ALERIS

Antalet äldre med psykiska problem ökar vilket ställer nya krav på äldreomsorgen. Det nyöppnade boendet Aleris Råsunda erbjuder specialiserad omsorg till personer med psykisk ohälsa.

Utsikten från det gemensamma allrummet är slående. Från femte våningen ser man ut över stora delar av Råsunda i Solna. Här på Aleris Råsunda bor äldre personer med någon form av psykisk ohälsa. Det nyöppnade boendet öppnade i början av 2016 och är ett av få som riktar sig till just den här målgruppen. Även om biträdande verksamhetschefen Kristoffer Willstedt helst inte pratar om en målgrupp.

- Vi försöker undvika det eftersom det lätt leder till slutsatsen att alla har samma behov och förutsättningar vilket inte stämmer. På samma sätt tittar vi inte heller på specifika diagnoser utan på det faktum att man är över 65 och har någon form av funktionshinder till följd av psykisk ohälsa, säger Kristoffer Willstedt. 

Kunskap om både psykiatri och äldreomsorg

Flera av de boende på Aleris Råsunda har tidigare bott på antingen ett så kallat HVB-hem, ett gruppboende eller i egen bostad, ofta med någon form av boendestöd. Gemensamt är att kombinationen ålder och psykiska funktionsnedsättningar lett till att nya behov har uppstått. Att få komma till en plats där både vanliga åldersbesvär och andra problem kan bemötas och tas om hand kan upplevas som en stor lättnad. Eftersom det på boendet både finns personal med kompetens inom äldreomsorg och de som kan psykisk ohälsa är de väl rustade för att möta individerna där de befinner sig berättar Kristoffer Willstedt.

Ljusa och moderna lägenheter

På Aleris Råsunda bor alla in i sin egen lägenhet, nyrenoverade i ljusa färger och med egna badrum och pentry. På varje våningsplan finns ett gemensamt kök och ett matrum där dagens alla måltider serveras. Här finns även soffgrupper och tv och tanken är att den som vill ha sällskap och umgås ska ha möjlighet till det. Men det finns samtidigt en stor respekt för den individuella integriteten. Personalen, som kallas boendestödjare, utgör en mix av personer med kompetens inom äldreomsorg och de med erfarenhet från arbete med psykiska sjukdomar. Precis som på andra äldreboenden ges service och omvårdnad utifrån individuella behov. 

- Vår viktigaste uppgift är att bygga relationer som gör att den äldre vill ta emot stöd som den kan behöva från oss. De som bor här kan ha erfarenheter från annan vård. Vissa har med sig upplevelser där de inte blivit respekterade. Här lyssnar vi och försöker hitta det som passar varje individ, säger Kristoffer Willstedt.

Frihet, ansvar och initiativ

Precis som på andra äldreboenden får den som flyttar in här en kontaktperson, det vill säga någon i personalen som man träffar extra mycket och som kan fungera som en länk till anhöriga, eventuell god man och övrig vård.

- Kontaktpersonen har här en viktig roll i vardagen och i relationsbyggandet. En del av jobbet handlar om att ta reda på vilka önskningar och behov som finns hos individerna för att deras dagar ska kännas bra och meningsfulla. För vissa är det att göra en aktivitet till exempel gå på café eller måla. För andra handlar det om att återuppta kontakten med en släkting.

Plötsligt visar sig solen denna gråa vårdag och det ljusa allrummet på plan fem, som också kallas plazan, blir ännu ljusare. Här uppe finns också en stor takterass dit de boende kan gå. I rummet är det tänkt att det ska ordnas gemensamma aktiviter utifrån de boendes önskemål. Här finns bland annat Wii-spel. En gång i veckan hålls det boendemöten på respektive våningsplan då man diskuterar allt från maten som serveras och vilka aktivteter som önskas. På det senaste mötet kom det fram önskemål om en läsecirkel, berättar Kristoffer Willstedt, något man ska gå vidare med.

Även om psykisk ohälsa är gemensamt för alla de som bor på Aleris Råsunda är Kristoffer Willstedt noga med att påpeka att det inte är frågan om en behandlande verksamhet utan ett boende där man får stöd och en möjlighet att vara sig själv.

- Vi vill återföra frihet, ansvar, initiativ till den som lider av psykisk ohälsa. Här ska man inte behöva känna sig annorlunda eller besvärlig. Det ska vara möjligt att leva på sina egna villkor men också ges utrymme för att faktisk få vara äldre och ta det lugnt, säger Kristoffer Willstedt.