Så ordnar du inköpen till äldreboendet

Publicerad lördag 11 juni 2016

På lagret i Örebro packas alla leveranser manuellt, Monica är en av dem som ser till att det blir rätt.
Från NHS Care kan du skräddarsy din beställning efter önskemål.
Tanken är att man ska kunna köpa de produkter man är vad vid, säger Anders Ekbom på NHS Care.
Här gör Joel i ordning en beställning som levereras direkt till kunden.

SKRIVET I SAMARBETE MED NHS CARE

Den som bor på äldreboende ansvarar ofta för att köpa sina hygienartiklar och andra varor som man dagligen har behov av. Med NHS Care får du dem levererade direkt till dörren.

Att flytta till ett äldreboende innebär en stor förändring för de flesta. En fråga som man ställs inför vilka produkter som ingår och vilka man behöver köpa själv? Svaret är att det skiljer sig mellan olika kommuner, men i de allra  flesta fall är den boende själv ansvarig för att handla förbrukningsvaror som exempelvis tvål, toalettpapper och tvättmedel. Kanske har man tidigare haft hjälp av hemtjänsten för inköpen och har inte tänkt på hur det kommer att fungera på boendet. En vanlig lösning är att anhöriga hjälper till berättar Anders Ekbom på NHS Care. 

- Som anhörig kan du behöva åka runt till både apotek och dagligvaruhandel för att få tag på artiklar av rätt kvalité och varumärke. Många av våra kunder är anhöriga som tycker det är bättre att lägga tiden på att umgås med varandra istället för att åka och handla. För den som bor långt ifrån sina föräldrar kan inköp av förbrukningsvaror bli ett knepigt projekt som tar mycket tid. Genom att beställa via oss på NHS Care slipper du det, säger Anders Ekbom.

Samarbetar med personalen
Förutom anhöriga samarbetar NHS även med personal på äldreboenden.  En av dem är Ulrica Johansson som är undersköterska på en demensavdelning på ett boende i Västerås. Som kontaktperson ansvarar hon för att hjälpa två personer med inköpen av den här typen av artiklar.

- Jag fick tips om NHS Care av mina kollegor när jag började arbeta här och blev nöjd från första stund. Jag upplever det som en väldigt stor fördel att kunna beställa så många olika kvalitetsvaror från en och samma leverantör. Hos dem finns allt från duschcreme och tandborstar till choklad, säger hon.

Ulrika Johansson menar att förutom utbudet är tillgängligheten och de snabba leveranserna det som utmärker NHS Care. Det tar sällan mer än några dagar innan varorna plockats ihop på centrallagret i Örebro och transporterats till boendet.

- Många av mina kollegor gör sina beställningar på nätet, det går ju att göra när som helst på dygnet. Jag ringer alltid eftersom jag gillar att få prata med någon och de är alltid så hjälpsamma och bra att diskutera med om jag har funderingar, säger hon.

Produkter du känner igen
Varorna som NHS Care erbjuder kan man antingen hitta i en fysisk katalog eller i företagets webbutik. Utbudet är brett och tanken är att det ska gå att hitta de tvålar, schampon och liknande som man är van att använda. Men här finns också mer specialiserade och vårdnära produkter som engångshandskar och kompresser. Betalningen sker via faktura och den kan också ställas till en anhörig eller god man. På så sätt slipper man hanteringen av kontanter och kvitton.

- Vi levererar även om det bara är en kund på ett boende som använder oss och utan krav på att ordervolym, ibland är det bara något litet som saknas men som kan vara nog så viktigt, säger Anders Ekbom.

En som uppskattar upplägget är Tommy Holm. Han är god man åt en kvinna som för en tid sedan flyttade till ett demensboende. Han fick tips om NHS Care av personal på boendet.
- Att handla via dem är väldigt effektivt och det underlättar för mig i min roll som god man. Vi har en överenskommelse där personalen på boendet sköter beställningarna eftersom de finns på plats och vet vad som behövs. Jag kan verkligen rekommendera NHS Care tjänster till andra i liknande situation, säger han.

Levererar till privatbostäder
För att göra en beställning hos NHS Care behöver man registrera sig som kund vilket enkelt  görs på hemsidan eller över telefon. En fråga som ofta kommer till NHS är om de levererar till personer som inte bor på ett boende.

- Det går naturligtvis alldeles utmärkt, vi levererar till en hemadress om man så önskar, skillnaden är då att vi tar ut fraktkostnad. Leveranser till ett äldreboende är alltid gratis. Tanken är att vi ska vara en hjälpande hand i vardagen för äldre och anhöriga oavsett om man bor på ett äldreboende eller inte, säger Anders Ekbom.

Vill du veta mer om NHS Care? Kika in på Du kan också ringa på 019-32 22 00