Stångberga - familjedrivet äldreboende i herrgårdsmiljö

Publicerad onsdag 6 september 2017

Entré
Salongen
Lägenhet
SPA
Poolen

SKRIVET I SAMARBETE MED STÅNGBERGA OMSORG

Stångberga Omsorg är ett familjeägt omsorgsboende som ligger fridfullt bland åkrar och hästhagar i Vallentuna. Trots den lantliga känslan är det endast 30 minuter till Stockholm. Boendet är byggt på en kulle med utsikt över hela landskapet och består av en herrgård som härstammar från 1939 och två flyglar som tillkommit 1998 och 2015.  

I herrgårdens salong bjuder Birgitta och Fredrik Josephson på fika, de har dukat med en blommig servis och hembakat. Birgitta och Fredrik är mor och son och berättar att hela familjen är involverad i verksamheten och de jobbar nära både de boende och personalen. Fredrik själv är VD, hans fru Jane är verksamhetschef och Fredriks föräldrar Birgitta och Anders båda är engagerade i verksamheten.  

Paret som ägde herrgården innan samarbetade med Silviahemmet och välkomnade boenden som de tog hand om på herrgården. 1997 blev familjen Josephson tillfrågade att ta över herrgården, då hade pappa Anders och sonen Fredrik jobbat på Stångberga ett tag.  

-         Vi tvekade först men vi älskade stället och att ta hand om äldre. Det här är ett sätt att leva och vi skulle inte vilja vara någon annanstans. Därför har vi inte varit intresserade av att expandera verksamheten och öppna nya boenden då det skulle innebär att vi spenderar mindre tid här på Stångberga. Vi tror på närvaro! säger Fredrik.  

 -        Vi ser till individen och vi tycker att det är berikande att jobba med äldre, vara närvarande och lyssna på deras livshistoria. När man fokuserar på den äldre så blir det bra och vi mår bra av att jobba på detta sätt, berättar Fredrik vidare.  

Historisk miljö 
Herrgården är en gammal jaktstuga från 1939 och är inredd med klassiska tidstypiska möbler. I taket hänger en kristallkrona och golvet består av fiskbensparkett.

-        Många av de boende gillar att spendera tid i vår vackra salong, speciellt när nära och kära är på besök, berättar Birgitta.  

Just nu renoveras övervåningarna i herrgården och Birgitta berättar att lägenheterna har en fantastisk utsikt över omgivningarna. Flera lägenheter kommer bestå av dubbelrum. 

-        Om man vill ska man ha möjlighet att välja ett dubbelrum. Kanske är man van att ha lite mer yta om man tidigare bott i hus eller så ska man ha möjlighet att bo tillsammans med sin partner, säger Birgitta.  

Ett hem att trivas i  
På Stångberga är de noga med att påpeka att det är ett hem, inte en institution. Våra boende väljer till exempel själva när de vill äta frukost, precis som man gör när man bor hemma. Här doftar det gott och eftersom maten lagas på plats känner man matdoften vilket ger den speciella hemmakänslan som annars kan vara svårt att efterlikna.

-        Vi lagar all mat från grunden här på Stångberga och när den serveras ryker fortfarande potatisen. Här lagas husmanskost och vi försöker se till att stora delar av råvarorna är ekologiska och närodlade, berättar Birgitta.  

Maten är väldigt god, intygar Fredrik.  

-        Rent objektivt skulle jag vilja ge den en fyra och en halv av en femma. 

Även om Stångberga har anor från 1939 är det ett modernt äldreboende i herrgårdsmiljö. Alla lägenheter är anpassade och uppfyller kraven för att få bedriva äldreboende. Det finns tillgång till wifi. Birgitta berättar att de har flera hundraåringar som sitter med sina datorer och surfar på nätet.  

Birgitta visar runt på Stångberga och i en matsal träffar vi Lennart som sitter vid matbordet och väntar på att lunchen ska serveras. Han blir glad av att se Birgitta och de börjar genast att småprata. Lennart säger att han trivs väldigt bra och men att personalen är sena att servera honom hans näringsdryck. Birgitta berättar att de gör näringsdrycken själva som består av massa goda saker som bland annat färsk frukt och grädde. Hon brukar be köket lägga undan lite till henne.  

SPA-avdelning och utomhuspool 
På bottenvåningen i en av flyglarna ligger SPA-avdelningen. När vi kommer dit har fotterapeuten precis avslutat en behandling. Där finns också ett bubbelbadkar med speciella skonsamma bubblor som går att anpassa efter äldres känsliga hud. För boenden som har svårt att röra sig finns en taklyft som hjälper de boende ner i bubbelbadet.  

-        Här får våra boenden chansen att komma undan en stund för en härlig fika och avslappnande behandling, säger Birgitta.  

På baksidan av huset finns utomhus pool och solstolar. Birgitta berättar att hon gå dit med de boende för att äta glass och då känner de det som att de är på semester. 

Många som söker sig till Stångberga 
Det är många som söker sig till Stångberga och idag tar de emot personer som ansökt om plats på äldreboenden i Vallentuna, Täby och Stockholm och även andra kommuner. Då Stångberga är ett privat boende finns det även möjlighet att köpa sig en privat plats här vilket innebär att man själv betalar för sin plats utan att kommunen står för en del av kostnaden men Stångberga hänvisar alltid till ett samarbete via kommunen då det blir dyrt att betala privat.

-        När man kommit hit och fått uppleva miljön här är det få som kan släppa stället och de känner att det är hit de vill flytta. Även personer som bor här under kortare perioder vill stanna kvar, berättar Birgitta.  

Många anhöriga frågar om personalomsättningen och vi är stolta att säga att vi har personal här som arbetat på Stångberga sen vi startade. Vår personal trivs här och många som slutar gör det på grund av att de går i pension. Det händer även att personal som slutar kommer tillbaka till oss för att de trivdes så bra att jobba här.

-        Det finns personer som jobbat tillsammans med oss i över 15 år. Vi är som en stor familj och vi kan därför prata öppet om saker som kan förbättras. Det anser vi vara en av våra styrkor, säger Birgitta.

 

Läs mer på Stångbergas hemsida

Läs mer om Stångbergs på Seniorval.se


 

Stångberga

  • Stångberga Omsorg ligger i Vallentuna och har avtal att ta emot boende från Vallentuna, Täby och Stockholm  
  • Finns även möjligheten att köpa en privat plats, det vill säga att man inte behöver ansöka om ett biståndsbeslut från sin kommun  
  • Här finns totalt 52 lägenheter, även tvåor om du vill bo tillsammans med din partner eller vill ha mer utrymme
  • Herrgården är från 1939 och har renoverats så lägenheterna uppfyller kraven för att bedriva äldreboende
  • Familjen Josephson tog över Stångberga 1997 och har under sin tid byggt till två flyglar, en 1998 och en 2015 

 

Familjen Josephson

  • Fredrik Josephson - Son och VD
  • Birgitta Josephson - Mamma och kvalitetsansvarig
  • Anders Josephson - Pappa och engagerad i verksamheten
  • Jane Josephson - Fredriks fru och verksamhetschef