”Vi planerar för ett långsiktigt boende på våra villkor”

Publicerad tisdag 28 mars 2017

Bo Tanem var tidig med att ställa sig i kö till Silver Life.

SKRIVET I SAMARBETE MED SILVER LIFE

Bo Tanem en av de som anmält intresse för Silver Lifes nya konceptboenden

Är du senior och på jakt efter ett nytt boende? Då är du inte ensam. Köerna till de attraktiva seniorboendena är rekordlånga över hela landet. Men nu byggs det nytt, bland annat i Nacka, Upplands Väsby och Täby där företaget Silver Life om ett par år inviger sina första livsboenden. 

Silver Lifes verksamhetsidé är att du flyttar till något som kommer att fungera under seniorlivets alla delar, oavsett vilka behov du har. Idag flyttar vi gärna till boendet som fungerar för det friska och aktiva livet, ibland utan att planera för när vi behöver mer hjälp. Här har Silver Life tänkt lite längre. De har ägnat mycket tid åt att fundera över hur det borde kännas att bli äldre och sammanfattar sitt koncept som tre faser. Först flyttar vi till ett attraktivt boende med frivillig gemenskap, aktiviteter och service. Sedan kanske vi växlar över till att leva något lugnare, kanske med en del krämpor. Om vi får större behov av vård- och omsorg finns den hjälpen också på plats. Allt samlat på ett område och utförd av företagets personal, med egen hemtjänst och eget vård- och omsorgsboende. På så vis skapas en mjuk och trygg övergång i livets olika delar.

På Kungsholmen i Stockholm bor Bo Tanem och hans hustru. De valde tidigt att anmäla sitt intresse till enheten som Silver Life ska bygga i Graninge i Nacka.

 Vi funderade länge och kom fram till att vi i god tid vill planera för en trygg ålderdom.

Bo beskriver sig halvt på skämt som en ”jobbig kravställare”. Han har tidigare arbetat som konsult inom kommunikation och minns två tv-dokumentärer som gjordes på uppdrag av landstinget. Dokumentären var byggd på intervjuer från två äldreboenden, som hade fått pris för god kvalitet. Hans bestående intryck från intervjuerna var att det de fick pris för var den individuella anpassningen av vården. De här insikterna var avgörande när Bo valde Silver Life. Han insåg vikten av att få vara en individ, som bemöts med respekt och integritet också den dag han får behov av vård och omsorg.

 De jag samtalade med sa att det var så fenomenalt, för de får stiga upp när de vill, de får ta sina måltider i stort sett när det passar dem. Det fanns en beundransvärd flexibilitet, som de boende och anhöriga uppskattade.

Han läste på, gjorde listor och skrev ner sina funderingar. Sedan ställde han sina frågor och oftast kunde Silver Life svara med ett ” ja, vi har tänkt på det.”  Förtroendet byggdes upp när han hörde att de visste vad de pratade om.

Malin Appelgren är vice VD på Silver Life. Hon tar fasta på att deras uppdrag är att ta hand om alla delarna av åldrandet. Inget ska kännas besvärligt.

 Om du är frisk, ska vi hjälpa dig att få fortsätta vara frisk. Om du är sjuk ska vi hjälpa dig att må bättre säger hon. I vilket stadium du än är, ska det vara tryggare och komfortablare hos oss än om du bodde någon annanstans.

Det finns ju redan fina seniorlägenheter?

 Det gör det. Men blir du sjuk sen så måste du ändå flytta. Vi erbjuder en hel kedja, aktivt boende där du själv kan bygga på service och sedan vård utifrån dina behov och önskemål.  Dessutom gör vi det på ett modernt sätt. Det ska kännas kul att bo hos oss, vi ska visa den senaste bion och inte bara spela bridge, allt anpassat efter de som bor hos oss, ungefär så, säger Malin.

Så vad får jag om jag väljer Silver Life?

– Du får gemenskapen, sociala aktiviteter och möjligheter att umgås och äta tillsammans med andra. Servicepaketet ger dig tillgång till aktivitetslokaler, gym, servicetjänster, bilpool för de som önskar.

Malin berättar att det kommer finnas en Silver Lounge där du alltid är välkommen att sitta ner och ta en fika, få hjälp med service av allehanda slag som exempelvis att få blommorna vattnade när du reser bort.

 Sedan har du tillgång till en vårdlots som hjälper dig i kontakten med kommun och landsting om du behöver vård, tillgång till gym och individuella träningsprogram och rehabilitering om det finns behov av det. Vi tänker också att vi skapar platser för lek och umgänge för besökande, inte minst för barnbarnen.  

Om behovet uppstår har Silver Life sin egen hemtjänst såväl som eget vård- och omsorgsboende. Allt inom samma område. Maten produceras i det egna köket.

 Hos oss ska alla känna en trygghet i att vi levererar vård- och omsorg om behovet uppstår, fortsätter Malin. Utan att det blir den här påfrestande förändringen som många tyvärr drabbas av.

Det låter dyrt?

 Hemtjänst och vård- och omsorgsboende har offentlig finansiering som grund. Övriga tjänster betalar man extra för att utnyttja. Alla kommer inte kunna bo hos oss, men det är som tidigare i livet då vi också köper tjänster utifrån vad vi vill och kan prioritera. En stor grupp seniorer vill satsa på sitt boende och sin vardag, säger Malin.

Tillbaka till Bo Tanem, som övertalat flera vänner att ställa sig i kö till Silver Life. Flera har varit skeptiska till en början, de tycker redan att de bor så bra och hoppas på en fungerande hemtjänst den dagen det blir dags.

Men du som jobbat inom området vet ju att det redan finns boenden som håller hög kvalitet. Ska man inte flytta dit?

 Bra, det är precis det som är frågan. Det raka svaret är att när man går igenom listan på alternativ, vilket vi och våra vänner gjort, så tar du reda på vilka som är topprankade när det gäller kvalitet. Som erbjuder något liknande Silver Life. Med individanpassad kvalitet. Då är det inte så många och köerna till dem är redan långa. Silver Life bygger nytt och ger oss som ställer oss i kö först nu också en chans.

Bo, som snart blir 79 år, har inga planer på att hänga på låset när de öppnar 2017. Han trivs i sin lägenhet och tänker vänta tills det börjar bli krångligt att bo kvar. Men han oroar sig inte för framtiden, han vet att han kommer kunna fortsätta leva ett tryggt och trivsamt liv den dag han flyttar. 

Hitta Silver Lifes seniorbostäder på Seniorval.se