Tjänster hemma

Boende

Gemenskap

Laddar karta…

Seniorboende Västmanlands län

Här hittar du seniorboenden i det område där du söker.

Seniorboende är ett funktionellt boende med möjlighet till gemenskap, ofta i bra lägen nära till kommunikationer och service. Under listan med boenden nedan hittar du mer allmän information om seniorboende. Vilken service ingår? Hur ställer man sig i kö? Har alla seniorboenden åldersgränser? Läs mer

Sponsrade

Aluminiumvägen 1

Aluminiumvägen 1 , Västerås

På Aluminiumvägen finner du lugnet och närheten till naturen bara en bit utanför Västerås men ändå med livsmedelsbutik, vårdcentral och lokaltrafik runt hörnet.

Gråsparvsvägen 38

Gråsparvsvägen 38 , Västerås

Väl anpassade lägenheter med en närhet till Råby centrum gör det här till ett bra boende för dig som vill ha närhet till service som livsmedelsbutik, tandläkare, frisör och pizzeria.

Kopparbergsvägen 31

Kopparbergsvägen 31, Västerås

Kopparbergsvägen ett bra alternativ för dig som vill ha nära till utbudet av aktiviteter, shopping och service som finns i city.

Lillåudden

Fyrtornsgatan 8A och B, Västerås

Mimers kvarter Fyrtornet är en oas med sjöutsikt! Vill du bo bekvämt och tryggt i en miljö som anpassats efter ditt liv, dina behov och intressen, så är Fyrtornet något för dig. Lägenheterna är ljusa och välplanerade, utan trösklar och med väl tilltagna dörrar. Utrustning som modern spisvakt och centraldammsugare gör livet enklare.

Pettersbergsgatan 28

Pettersbergsgatan 28, Västerås

Med närheten till Pettersbergs centrum och lokalbussar direkt utanför entrén till huset är det mycket som fungerar enkelt.

Bovieran

Skultunavägen, Västerås

Visa alla

Vad är ett seniorboende?

Generellt kan man säga att seniorboende är ett funktionellt och enkelt boende med möjlighet till gemenskap. Men variationen i utbudet är stort. Det finns seniorboenden vars enda utmärkande drag är att alla som bor i fastigheten är över en viss ålder. Medan andra boenden erbjuder ett utbud av service och aktiviteter och/eller är tillgängligt utformade.

Ofta när ett boende uttryckligen kallas för seniorboende så har det en åldersgräns som du måste ha uppnått för att få flytta in. Men det finns även bostäder på marknaden som är utformade för att vara bra bostäder för äldre, exempelvis genom att de är tillgängligt utformade och ligger i bra lägen, som inte har en åldersgräns. Även dessa är en typ av seniorboende.  

Seniorbostäder finns i alla bostadstyper hyresrätter, bostadstadsrätter, villor/radhus och kooperativa hyresrätter. Det är helt vanliga bostäder. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ. Du behöver inte ansöka och få beslut från kommunen.  

Du kan läsa mer om utformningen av seniorboende här.

Tips på hur du hittar ett boende som passar dig

Läs om skillnad mellan seniorboende, trygghetsboende och äldreboende 

Hur ställer man sig i kö till seniorboende?

Kösystem och kötid varierar eftersom det finns många olika aktörer som hyr ut eller har seniorboende till salu. Ägarna till bostäderna bestämer själva vilket kösystem och/eller försäljningsprocess som gäller för just dessa bostäder. Därför behöver du kontakta varje enskild aktör och fråga hur det fungerar hos dem.

Ett tips, då det ofta är långa kötider till seniorboende, är att i god tid innan du vill flytta undersöka alternativ som du finner intressanta. I listan ovan här på Seniorval.se hittar du kontaktuppgifter till aktörerna på den ort där du söker bostad. Klicka på knappen ”Visa” så kommer du till en sida med en flik som heter Kontakt.  

Åldersgräns seniorboende?

Det är inte ovanligt att du ska ha uppnått en viss ålder för att få bo på ett seniorboende. Åldergränsen brukar vara 55 år eller högre, det finns ingen generell grens utan den varierar. Har du en yngre partner som vill flytta med så brukar det inte vara något problem.

Det finns även bostäder på marknaden som är utformade för att vara bra bostäder för äldre, exempelvis genom att de är tillgängligt utformade och ligger i bra lägen, som inte har en åldersgräns. Även dessa är en typ av seniorboende. Om du vill ha en tillgänglig bostad men inte vill bo bara med andra i samma ålder så kan denna typ av bostäder möjligen vara ett alternativ.

Vad kostar seniorboende?

Eftersom seniorboende är vanliga bostäder så sker prissättningen på samma sätt som bostadsmarknaden i övrigt. Om det i boendet ingår någon service så kan hyran/avgiften dock vara något högre. Det kan också vara så att det tillkommer kostnader för den service som du utnyttjar och/eller aktiviteter du deltar i.