Astridgården

Sundelinsvägen 1, Umeå Karta

Typ av plats

Demens, Demens korttid, Omvårdnad, Omvårdnad korttid

Om oss

På Astridgården arbetar vi med att ge trygghet, god omvårdnad och en hög livskvalité för äldre och i viss mån för personer med demenssjukdom. Det är ett viktigt arbete som kräver stort kunskap och empatisk förmåga hos oss som arbetar här. Vi har arbetet med detta i privat regi sedan 1992, man kan säga att vi var pionjärer på området när vi startade. Detta innebar att vi från början fick bygga upp vår organisation med rutiner, policys, utbildning, processer, mål och planer. Detta har skapat en stark och engagerad organisation.

Vi är av uppfattningen att man inte är sjuk för att man är gammal utan ser till det friska i varje människa istället och uppmuntrar och stöttar denna sida.

Verksamheten delas upp i tre avdelningar med speciell inriktning såsom:

- Trygghetsboende med hemtjänst
- Demensvård/sjukhem
- Omsorgsplatser

Allt för att de speciella behov som styr de olika grupperna och det individuella vårdbehovet skall kunna tillfredsställas på bästa sätt. Astridgården har under dessa år utarbetat ett väl fungerande kvalitetssystem och en servicenivå med inflytande för de boende och dess anhöriga samt personalen.

Organisation

Astridgården AB

Organisationsform

Företag

Driftsform

Egen regi

Boendet

Vi har olika rumsstorlekar
Rum med kokvrå á 35 kvadratmeter

Pentry
Höj och sänkbara över- och underskåp. Placeras i "rätt" höjd för respektive hyresgäst. Diskbänk med lättmanövrerad ettgreppsblandare. Spis med två plattor och spisfläkt. En "spisvakt" utesluter att påslagna plattor glöms bort.

Dusch/WC
Förhöjd toalettstol, höj- och sänkbart tvättställ med lättmanövrerad vattentillförsel. Möjligheten till förlängd handdusch. Värmeslingor i golvet, extraskåp och "genomräckningsskåp".

Rum
I rummet finns en bred dörr, utan tröskel, som leder ut till egen uteplats.
Gemensamt vardagsrum och kök.
Dessa lägenheter har direktanslutning till vardagsrummet, som har en utpräglad hemmiljö. Trivsam matsalsmöbel och mysig och bekväm TV-hörna. Bred dörr, utan tröskel, som leder ut till stor uteplats.

Två rum och köksdel á 47,7 kvadratmeter
Kök
Höj och sänkbara över- och underskåp. Placeras i "rätt" höjd för respektive hyresgäst. Diskbänk med lättmanövrerad ettgreppsblandare. Spis med två plattor och spisfläkt. En "spisvakt" utesluter att påslagna plattor glöms bort.

Dusch/WC
Förhöjd toalettstol, höj- och sänkbart tvättställ med lättmanövrerad vattentillförsel. Möjligheten till förlängd handdusch. Värmeslingor i golvet, extraskåp och "genomräckningsskåp".

Klädkammare
Med städskåp och fasta hyllor med stång för klädgalgar. Dörr från hallen.
Vardagsrum
Från rummet finns en bred dörr, utan tröskel, som leder ut till egen uteplats.

Sovrum
Med extragarderob för fri placering. Direktdörrar både till WC och rummet.

Två rum och kök á 50 kvadratmeter
Kök
Höj och sänkbara över- och underskåp. Placeras i "rätt" höjd för respektive hyresgäst. Diskbänk med lättmanövrerad ettgreppsblandare. Spis med två plattor och spisfläkt. En "spisvakt" utesluter att påslagna plattor glöms bort. Inbyggd ung i "rätt höjd".

Dusch/WC
Förhöjd toalettstol, höj- och sänkbart tvättställ med lättmanövrerad vattentillförsel. Möjligheten till förlängd handdusch. Värmeslingor i golvet, extraskåp och "genomräckningsskåp".

Klädkammare
Med städskåp och fasta hyllor med stång för klädgalgar. Dörr från hallen.

Vardagsrum
Från rummet finns en bred dörr, utan tröskel, som leder ut till egen uteplats.

Sovrum
Med extragarderob för fri placering. Direktdörrar både till WC och rummet.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

27

Avdelningar

Två

Lägenheterna

  • Alla lägenheter har egna uteplatser eller balkonger
  • Inköp av hygienartiklar och förbrukningsvaror mot en avgift på 300 kr
  • Större lägenheter för parboende
  • Lägenheter för korttidsboende

På boendet

Handikappträdgården med smultron, jordgubbar, svarta och röda vinbär samt köksträdgården med gräslök, persilja, dill, salvia och oregano är tillgänglig för alla.

Aktiviteter

På Astridgården sker olika aktivitetsformer minst en gång per dag:
- Bingo
- Allsång
- Körövning
- Gemensamma träffar i oasen
- Underhållning
- Social samvaro
- Promenader
- Gymnastik

Allt efter den boendets individuella behov och önskemål. För alla som vill ser vi till att ge möjlighet till frisk luft och utevistelse - varje dag!

Vårt synsätt som ska utmärka Astridgården ska bygga på en öppen, trygg miljö och med ett respektfullt bemötande. Varje dag ska dem boende få uppleva rörelse, glädje, humor, näring, vila och kontakt.

Mat & Dryck

På Astridgården har vi alltid hemlagad näringsrik och varm mat vid alla måltider. Mellan- och kvällsmål efter var och ens speciella behov och önskemål. Specialkost serveras till dem som kräver det. Måltiderna kan ätas enskilt eller tillsammans.

Här finns två gemensamma kök, matsal och vardagsrum på varsitt våningsplan, Teklasalen och Mariasalen.
Frukost serveras mellan 07.00 och 10.00
Lunch serveras: kl. 12.00
Eftermiddagsfika serveras: kl.14.00
Middag serveras: kl.16.30
Kvällsfika serveras efter önskemål mellan: kl.18.30 – 19.30

Var lagas maten?

Vi på Astridgården tillagar och serverar maten själva.

Vård & Omsorg

Vi på Astridgården jobbar efter ett humanistiskt synsätt, vilket innebär att se varje individ som en unik person. Människan är en helhet med kropp, själ och ande, dessutom med tro, hopp och kärlek. Det varierar inom vilket av dessa områden som hyresgästen för stunden har det starkaste behovet.

För att kunna ge god vård är det inte tillräckligt att man skaffar sig teoretiska kunskaper och vet hur vårdhandlingarna ska utföras. Vårdaren måste också utveckla en känslomässig förståelse för vad vård är. Förenar man dessa och införlivar dem med sig själv uppnår man förmågan att ”känna vård”.

Omsorg

Faddersystem ger garanterad trygghet för varje hyresgäst och omsorgstagare. Från inflyttning till vård i livets i slutskede – samma fadder och vård- och omsorgsansvarig.

Alla boende på Astridgården har rätt till ett trygghetslarm. Med trygghetslarm når man personal dygnet runt t ex om man har ramlat. När du larmar går det direkt till personalen som besvarar detta, personalen som svarar på larm finns att tillgå dygnet runt. Larmet bär man i ett band runt handleden eller runt halsen. Denna får man mot en avgift till kommunen.

I den personliga vården ingår:
Dusch, hårrullning, städ av toalett och på och avklädning, handling, promenader, medicinering, stödstrumpor, omläggningar och så vidare. 

Vård

Personalen sitter i vårdplaneringsmöten tillsammans med Anette Fröling, sjukgymnast, arbetsterapeut, ev. anhöriga och vårdtagaren och tillsammans kommer vi fram till vårdbehovet och är du inte nöjd med beslutet så ta kontakt med Anette Fröling hemtjänstassistans.

Vissa tider på vardagar finns den kommunala hemsjukvården på plats. Sjuksköterska finns tillgänglig vissa tider dagtid/vardagar. Övrig tid finns kommunens joursjuksköterska tillgänglig. Arbetsterapeut och sjukgymnast finns att tillgå vid behov.

Tilläggstjänster

Fotvårdsterapeut finns att beställa. Detta kostar inte mer än kommunens fotvård.

Personal

Vi har en verksamhetschef samt en arbets- & personalchef. På varje avdelning finns gruppledare. Vi har också en aktivitetsansvarig. Vår personal är undersköterskor med specialutbildning inom demensvård samt vårdbiträden.

Vi har en mycket låg personalomsättning. Några har arbetat här sedanstarten 1992.

Vår personalpolicy: Astridgårdens anställda är vår viktigaste resurs. Därför satsar vi extra mycket på att skapa engagerad och motiverad personal, för att ständigt kunna utveckla och bibehålla vår höga vårdkvalité. Med rätt hjälpmedel och kontinuerlig utbildning med variation, ges de anställda alltid de bästa förutsättningar för att motsvara de höga kraven inom omsorgsyrket.

Alla arbetar mot samma mål och gemensam värdegrund enligt Astridgårdens omvårdnadsfilosofi. Att jobba på Astridgården är en värld av mångfald. För att kunna producera glädje, trygghet, empati och vänlighet krävs en personal som mår bra! Det är vår strävan och vårt mål att tillhandahålla just det, som krävs för att få Astridgårdens personal att må bra. På Astridgården jobbar personal med ett varmt och gott hjärta. Vi har bemanning dygnet runt alla dagar på året sedan maj 1992 med utbildad personal i demensvård, gerontologi, omvårdnadskunskap enligt USK standard, etik och moral, entreprenörskap, social kompetens, datajournalhantering.

Kompetensutveckling

Fortbildning och utbildning av personalen sker kontinuerligt. Kunskap skapar trygghet, som vi tidigare har sagt. Detta gör att vi satsar stort på att utbilda vår personal inom områden som:
- Omvårdnad, diabetes, inkontinens, trycksår, palliativ vård
- Demens
- Etik & Moral
- Att utvecklas som människa och individ
- Entreprenörskap
- Friskvård
- Data
- Massage och taktil behandling
- Matlagning
- Samtalsteknik

Under våren 2007 startade Astridgården ett utvecklingsprojekt för växtkraft EU-mål 3 där vi utbildar oss för att möta framtidens nya utmaningar inom äldreomsorgen.

Språk

Svenska

Kollektivavtal

Kollektivavtal är tecknat med Vårdföretagarna

Kvalitet

Vi tillämpar ett kvalitetssystem "Ständiga förbättringar" och gjort så sedan vi starten för 25 år sedan. Vi använder oss av ett faddersystem där varje medarbetare har ett eget ansvar för den individuella vården för varje enskild hyresgäst. Vi utför kontinuerliga interna kvalitetskontroller/enkäter både för våra hyresgäster men också för personalen. Vi deltar i de kvalitetskontroller som Umeå kommun och socialstyrelsen genomför årligen. Då vi lagar vår mat råder vi också under Livsmedelsverkets insyn och kontroller.

Certifieringar

Astridgården är miljöcertifierade och använder t ex enbart miljömärkt elenergi från vindkraft för uppvärmning och varmvatten.

Övrigt

Det privata trygghetsboendet Astridgården i Hörnefors utnämndes av Alecta till 1 av 10 bästa arbetsplatserna av alla företag i Sverige. Det borgar för att personalen mår bra och kan ge den bästa vård och omsorg efter var och ens individuella behov.

Kontakt

Organisation

Astridgården AB

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

0930 202 30

Kontaktperson

Peter Andersson
076-010 15 70,
peter.andersson@civilcare.se

Gunilla Lindelöf
0706-992610
gunilla@babfastigheter.se

Håkan Karlsson
070-662 90 55
hakan@babfastigheter.se

Gatuadress

Sundelinsvägen 1

Postnummer

905 32

Postort

Hörnefors

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Är du intresserad av att jobba med oss här på Astridgården? Skicka då ditt CV och personligt brev till Peter Andersson på peter.andersson@civilcare.se

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

0930 202 30

Translate

Tyck till