Att veta att ens förälder har det bra är det bästa anhörigstödet

Publicerad tisdag 20 mars 2018

Susanne och Cecilia Sidmalm
Karoline Nordefors

SKRIVET I SAMARBETE MED SENIORGLÄDJE
Systrarna Susanne och Cecilia Sidmalm startade företaget Seniorglädje eftersom de saknade en tjänst som mötte många äldres behov av sällskap. De skapade tjänsten de önskade att deras egen mamma haft tillgång till.

Allt startade när Susanne och Cecilias mamma blev sjuk och hemtjänsten kopplades in för att hjälpa till med det praktiska som att ge mediciner och av- och påklädning. Men mellan hemtjänstbesöken blev det mycket ensam tid utan social stimulans.

- Vi jobbade heltid och kunde inte vara hos mamma så ofta. Vi såg mammas behov av sällskap och kände oss frustrerade över att inte kunna vara hos henne mer. Enda gången vi kände oss riktigt trygga var när vi visste att någon besökte mamma. Till slut gick vi båda ner i tid för att kunna vara mer med henne, säger Cecilia.

När deras mamma så småningom flyttade till ett äldreboende märkte de att hon blev gladare, till stor del tack vare aktivitetsvärdinnan Nettan som ordnade många trevliga aktiviteter för de boende.

- Det fantastiska med Nettan var hennes engagemang och att hon såg varje person. Det fanns en tanke och respekt för varje individ bakom allt hon gjorde. Vi tycker att alla borde ha en Nettan i sitt liv och det är därför hennes personlighet inspirerade oss att starta Seniorglädje, berättar Cecilia.

 

Susanne och Cecilia Sidmalm

 

Komplement till anhörigomsorg och hemtjänst
En typisk kund hos Seniorglädje är mellan 75-90 år, en del med begynnande demens. De har ofta hemtjänst men vill komplettera med extra sällskap utöver den hemtjänst de tilldelats från kommunen. Seniorglädje är även ett alternativ för den som vill ha hjälp eller sällskap i vardagen utan att behöva ansöka om hemtjänst.

Seniorglädje har också kunder som bor på äldreboende, de kan känna att de vill komma ut på promenader oftare än vad boendet kan erbjuda och vill gärna att det är samma person som följer med på aktiviteter.

- Det är engagerade och kärleksfulla barn som redan gör allt de kan för sina föräldrar som hör av sig till oss. Seniorglädje är i allra högsta grad en anhörigtjänst. Vi är ett komplement som gör att närstående själva inte går in i väggen, säger Susanne.

- Genom vår erfarenhet som närstående har vi lätt att förstå de anhöriga som ringer oss och är oroliga för sina föräldrar. Att känna att ens förälder har det bra är det bästa anhörigstödet, säger Cecilia. 

Det finns företag som erbjuder Seniorglädjes tjänster som en förmån till sina anställda eftersom personal med sjuka eller äldre föräldrar annars kan tvingas gå ner i tid. Många anhöriga är också oroliga när de är på jobbet och vet att deras närstående är ensam.

Matchas med en seniorvän
Hos Seniorglädje arbetar seniorvänner, ofta pensionärer som jobbar några timmar i veckan. Kärnan i verksamheten är kontinuitet, att det alltid är samma speciellt utvalda seniorvän som kommer på besök.

- Du matchas ihop med din seniorvän utifrån exempelvis intressen, personlighet eller kunskap om något specifikt område, berättar Susanne.

Fokus på individen och flexibilitet är andra värdeord hos Seniorglädje, vilket innebär att kunden själv bestämmer vad de ska hitta på. De kan till exempel gå en promenad eller hjälpas åt att plantera blommor.

- Vi rekryterar seniorvänner utifrån livserfarenhet och personlighet, de får gärna vara pensionärer. Vi har märkt att våra kunder vill träffa någon närmare sin egen ålder som de har något gemensamt med, säger Cecilia. 

Matlagning och måltidssällskap
Seniorglädjes senaste tjänst heter "En glädjefylld måltid". Tjänsten innebär att man tillsammans med sin seniorvän lagar mat efter recept som tagits fram av Karoline Nordefors som bland annat utsetts till årets seniorkock av White Guide Senior.

- Många av våra kunder vill att ens seniorvän lagar en lättare måltid. Vi tänkte ta det ett steg längre och erbjuder nu våra kunder en måltid speciellt anpassad för den äldre kroppen, säger Cecilia.

För Seniorglädjes räkning tar Karoline Nordefors fram recept som är anpassade efter de äldres behov. Recepten är till exempel näringsberikade och portionerna mindre eftersom äldre ofta äter mindre mängd mat. Tillsammans med sin seniorvän väljer man sedan ut vilket recept man vill få lagad. Seniorvännen ser till att ingredienserna blir inhandlade och levererade till dörren.

 

Karoline Nordefors

 

- Dofterna som sprider sig i hemmet i samband med matlagning stimulerar aptiten. "Microns pling" är inte samma ska som att få riktig mat lagad i köket. Undernäring bland äldre är ett problem idag. Näringsrik mat kan till exempel minska fallrisken och förebygga depression, säger Susanne.

I tjänsten " En glädjefylld måltid" ingår även att seniorvännen lägger upp maten på ett aptitligt sätt, dukar fint och sitter med och äter eftersom det sociala är en del av upplevelsen av en trevlig måltid. Om man vill kan man även välja att få flera portioner tillagade så att man kan frysa in och ta fram och äta vid ett senare tillfälle.

- Vårt mål med Seniorglädje är att våra damer och herrar ska leva ett riktigt bra liv med livskvalitet. Att anhöriga ska känna sig trygga och kunna koppla av även när de själva inte är hos sin mamma eller pappa, avslutar Cecilia.

 

Till Seniorglädje på Seniorval.se
Till Seniorglädjes hemsida