Boendet som satsar på uteliv

Publicerad söndag 2 april 2017

Blomsterrabatter, äppelträd och utegym är vara delar av inslagen.
Maria Persson och Roupak Fatahi upplever att utevistelse gör gott för de boende.
Parcykeln är ett uppskattat inslag på Lillgårdsvägen
Blommorna i trädgården varierar med årstiderna.
Attendo Lillgårdsvägen har trädgården i fokus.
Smultron är bara ett exempel på det som odlas.
Stora ljusa balkonger finns på alla våningsplanen.
Även inomhus syns trädgårdstemat tydligt.

SKRIVET I SAMARBETE MED ATTENDO AB

Bland ängar och hästhagar ligger Attendos äldreboende Lillgårdsvägen. Här är naturen en viktig del i omsorgen, till och med inomhus.

Det första man möts av i entrén på Lillgårdsvägen är en cykel med två sittplatser. Den ser väldigt rolig ut och är en parcykel, förklarar verksamhetschefen Maria Persson.
- Med den gör vi cykelturen runt om i omgivningarna eller till mataffären för att handla. Det fina är att personen som sitter bredvid kan trampa så mycket hen vill och orkar, eller bara vila benen. Den är väldigt uppskattad bland de boende.

Attendos Lillgårdsvägen är ett så kallat livsstilsboende vilket innebär att hela verksamheten har anpassats efter ett visst koncept. Just här, i Tungelsta söder om Stockholm, är konceptet Utevistelse & Trädgård. Tanken med inriktningen är att en så stor del av aktiviteterna som möjligt ska ske utomhus och att möjligheten att komma ut ska vara en naturlig del av dagen.

Uteliv året om

Centralt är den stora trädgården som omger det nybyggda boendet. Här finns gott om blommor, frukt- och bärbuskar och en rullstolsvänlig gångväg som värms upp med elslingor under vintern så att den kan hållas snö- och halkfri. Det finns också ett växthus med infravärme som för tankarna till ett orangerie. Här är tanken att man ska träffas för aktiviteter som sångstunder eller fika. En fontän ger ifrån sig ett behagligt ljud och  det doftar gott från rosorna.

- Vi har även bänkar med värmeslingor så att det ska vara skönt att sitta på dem året om. Planen är att ha krovgrillning vid grillplatsen även vintertid, säger Maria Persson.

Positiva effekter

Att utevistelse påverkar hälsa och välbefinnandet positivt har stöd i forskningen. Soljuset och den friska luften ger positiva Maria Persson och hennes kollega Roupak Fatahi upplever båda att de positiva effekterna märks hos de boende. 
- Trädgården är både stimulerande och lugnande. En person som är orolig, kanske på grund av demenssjukdom, kan bli lugn av att sitta en stund vid fontänen och lyssna på vattnet. Någon som har sömnproblem kan börja sova bättre efter att ha varit ute och promenerat på dagen, berättar Roupak Fatahi som är biträdande verksamhetschef. 

Många trädgårdsmästare på plats

Maria Persson visar stolt ett foto av det första äpplet som plockades nyligen. Hon berättar  att de har kontakter med professionella trädgårdsmästare men mycket kunskap kommer från de boende själva.
- De som bor här är våra verkliga experter. Många av dem har haft trädgårdar eller har ett stort intresse av att odla så vi lär oss mycket.

Lillgårdsvägen är helt nybyggt och öppnade i början av 2016. Redan från byggstarten har konceptet varit en del av verksamheten och trädgårdstemat genomsyrar även innemiljön. Den som kommer in i de ljusa lokalerna slås av de varma jordnära färgerna, av tapeter och tavlor med djur- och växtmotiv. Ofta plockar man in blommor, stenar eller löv utifrån för att spegla årstiden. Just den här dagen uppmärksammas svampens dag och i köket förbereds svampsmörgåsar till eftermiddagen. Det doftar gott av nystekta kantareller. Runt borden samlas förväntansfulla personer.
- Vi försöker plocka upp olika dagar och högtider och låter de inspirera oss, så idag blir det svampsmörgås, säger Maria Persson.

Körsång och sillunch 

Alla som flyttar in på Attendo Lillgårdsvägen får en egen lägenhet med badrum och trinettkök. Här finns också ett antal mindre tvårumslägeheter där man kan bo med sin partner. På varje våning finns gemensamma kök och sällskapsrum för måltider och aktiviteter.

Varje dag erbjuds det omkring fyra olika aktiviteter, vissa är för alla i hela huset och andra sker i mindre grupper. Dessutom har alla som bor här egen tid med sin kontaktman där man gör saker utifrån önskemål. 
- Vi har en sjukgymnast och en arbetsterapeut som planerar våra aktiviteter och vi har engagerade äldre som bor här med många förslag på vad vi kan hitta på. Efter önskemål från de boende har till exempel sillunch en gång i veckan, säger Maria Persson. 

Hon berättar vidare om kören som nyligen startat. Personal och boende träffas och sjunger tillsammans under parollen att alla kan sjunga, något som stärkt sammanhållningen. Gruppgymnastik är en annan återkommande aktivitet och den planeras så lågnt det är möjligt utomhus. I en del av trädgården finns även ett utegym med olika redskap för fysisk träning. Medans de boende tränar kan de mötas av nyfikna blickar från barnen i förskolan som ligger i samma byggnad. Gårdarna angränsar varandra och gör det naturligt för dem att byta några ord, säger Maria Persson.

På vägen ut passerar vi parcykeln igen. Roupak Fatahi berättar om en dam som lever upp när de cyklar till mataffären för att handla.
- För den som inte haft möjligheten är det är en stor frihet att själv få gå i butiken och välja vilket bröd och vilka frukter man ska köpa.

Läs mer om Lillgårdsvägen på Attendos sida.
Läs om Lillgårdsvägen på Seniorval.se