De bästa tipsen för en god munhälsa

Publicerad fredag 13 april 2018

SKRIVET I SAMARBETE MED DISTRIKTSTANDVÅRDEN
Carina Åkerblom och Christer Shipley på Distriktstandvården ger oss de bästa tipsen för en god munhälsa, livet ut. 

Vad ska man som senior tänka på när det kommer till munhälsa?
Carina: När vi blir äldre avtar salivproduktionen i munnen, därför är det vanligt att drabbas av muntorrhet. Mindre saliv innebär att munnen inte ”städas” lika bra från till exempel matrester, så risken för hål i tänderna ökar. Så när du blir äldre är det extra viktigt att hålla rent mellan tänderna och borsta noga med fluortandkräm. Ett annat bra tips för dig som börjar komma upp i åren är produkter som motverkar muntorrhet, det finns många olika sorter på apoteket.

Även våra slemhinnor i munnen påverkas när vi blir äldre. Du kan märka det genom att känna ett obehag i munnen eller drabbas av inflammation i tandköttet eller slemhinnor. Maten smakar kanske inte som vanligt eller så kan man få svårare att äta.

Hur påverkas munnen av att man tar mediciner?
Carina: Många mediciner kan påverka salivproduktionen, utöver den påverkan som åldrandet redan har. Lägre salivproduktion leder enklare till karies och tandsten. Som jag tipsade om tidigare så finns det produkter som motverkar muntorrhet på apotek.

Vad vill ni säga till dem som drar sig från att gå till tandläkaren för att det är rädda för att de ska bli för dyrt?
Christer: Jag förstår att man lätt tänker så. Tyvärr är det ett tankesätt som ofta blir dyrare i längden. Mitt tips är att prata med personalen på ditt boende, eller om du bor hemma, med din biståndshandläggare på kommunen och hör om du har rätt till ett tandvårdsstödsintyg. Det är ett intyg som ger dig subventionerade priser på tandvård. För att ett besök hos tandhygienist betalar du 100 kronor, 200 kronor för ett tandläkarbesök och 300 kronor för ett specialisttandläkarbesök. 

Äldre personer kan tycka att det är jobbigt att ta sig till tandläkaren, vad har ni för råd till dem?
Christer: Ta hem tandläkaren! Det finns flera tandläkare som erbjuder mobil tandvård där tandsköterskor, tandläkare och tandhygienister ingår. De besöker seniora patienter i deras hem, oavsett om de bor hemma eller på ett äldreboende. Tandhygienisten till exempel tar borttandsten, tandläkaren kan utföra de flesta behandlingar i hemmet som röntgen, lagningar, justeringar och tillverkning av proteser. 

Till slut - era tre främsta tips för att hålla munnen ung?
Carina: Ett tips gäller oavsett ålder - ta hand om dina tänder! Borsta med fluortandkräm, använd tandtråd och var noggrann med att regelbundet besöka din tandläkare eller tandhygienist för kontroller, så att du upptäcker eventuella problem i tid. När du blir äldre, glöm inte att tänka på muntorrheten. Får du problem med munnen kan det påverka hela välmåendet. Till exempel är god munhälsa en förutsättning för att fortsätta kunna njuta av mat och måltider.

Christer: Även om du flyttar till ett äldreboende är det viktigt att inte tappa kontakten med en tandläkare. Många äldreboenden har goda rutiner för tandläkarbesök men det kan vara en god idé att fråga hur de jobbar med munhälsan på ditt äldreboende.

Besöksavgifter  

  • Tandhygienist100 kr per besök 
  • Tandläkare200 kr per besök 
Besöksavgiften ingår i högkostnadsskyddet.
När du uppnått
 1 100kr för besök inom
tandvård eller hälso- och sjukvård under
en 12 månaders period, får du ett frikort.
  

Vem kan få hemtandvård?

Personer med omfattande omvårdnadsbehov och som har svårt att ta sig till en tandläkarklinik har rätt till ett tandvårdsstödsintyg. Intyget utfärdas av ansvarig sjuksköterska eller biståndshandläggare. Är man över 85 år eller har frikort tillkommer ingen besöksavgift.