”Den bästa utsikten i stan”

Publicerad torsdag 1 juni 2017

Aina njuter av ljuset och utsikten.
Verksamhetschefen Pia Hattara Eriksson.
Utsikt mot Tantolunden.
Klart för spel.
Gården på Lignagatan.

SKRIVET I SAMARBETE MED ATTENDO AB

Med böcker, konst och ny teknik får seniorerna på Attendo Lignagatan en innehållsrik vardag. På det nybyggda boendet står kulturen i centrum.

Det doftar av kaffe och nya möbler inne på Attendos boende Lignagatan. Mitt i storstadspulsen i Hornstull i Stockholm och granne med parker och vatten ligger det nyöppnade boendet. Inflyttningen pågår för fullt till de totalt 54 lägenheterna och hantverkarna fixar med det sista.

I ett soligt rum med ljusa möbler och bjuder verksamhetschefen Pia Hattara Eriksson på hembakade chokladrutor och berättar om det intensiva arbetet med att få allt på plats.
- Det är en del praktiska saker som ska ordnas men nu börjar vi komma i ordning. Det är väldigt inspirerande och roligt att få vara med och starta upp ett nytt boende. 

Boendet är ett av Attendos så kallade livsstilsboenden och just det här boendet har inriktningen Kultur & Nöje vilket märks i inredningen. Här finns gott om konst på väggarna och flera sällskapsrum med teman som knyter an till konceptet. Ett biliotek med skinnfåtöljer och bokhyllor, ett jazzrum med musikanläggning och spelrummet med spelbord för Fia med knuff, schack och andra brädspel. Den obligatoriska bingosnurran tronar på en hylla. Pia Hattara Eriksson berättar att de vill att det ska kännas trivsamt på boendet. 
- Det är en stor förändring att flytta och meningen är att de som flyttar hit ska känna att de flyttar till någonting bra, något som känns positivt, säger hon.

Kanelbullar och lakrits

Förutom att Kultur & Nöje genomsyrar inredningen så ordnas aktiviteter som kopplas till olika temadagar under året. 
- Många firar säkert kanelbullens dag men det finns väldigt många andra dagar att uppmärksamma. De behöver inte vara något storslaget men fungerar som en inspiration till att hitta på nya saker. När det var växtlighetens dag tog vi med fika ut på innergården och passade på att titta på vilka växter vi har där.  Eller så blir det som på lakritsdagen när flera av oss testade lakritsyoghurt för första gången, säger Pia Hattara Eriksson.

Just idag är det chokladbollens dag och den förbereddes genom att de boende och personalen bakade tillsammans. Det är inte helt enkelt att enas om det bästa receptet. 
- Att göra saker tillsammans i köket är en rolig aktivitet. Att baka och laga mat väcker minnen och de flesta har någonting de kan känna igen sig i eller dela med sig av. Och så kan man diskutera hur mycket socker det egentligen ska vara i kakan, säger Pia Hattara Eriksson.

Världen kommer till Lignagatan

Måltiderna är en annan del som får mycket fokus i verksamheten. Att duka fint och ordna en trevlig måltidsmiljö är viktigt för både aptiten och välbefinnandet menar Pia Hattara Eriksson. Planen är att framöver ta del av personalens olika kulturella bakgrunder och ordna med mat och musik från andra platser i världen. Det blir ett sätt att erbjuda nya upplevelser för de som inte vill eller har möjlighet att själva resa längre.

Ytterligare ett sätt att låta omvärlden komma till Lignagatan är genom teknik. Wifi finns på hela boendet och alla avdelningar har surfplattor som används till att läsa och spela på.
- En aktivitet som uppskattas är att titta på Google maps efter adresser där man bott tidigare och se hur det ser ut nu. Att ordna videosamtal med anhöriga är också något vi vill kunna göra.

Med utsikt över parken

I en av lägenheterna sitter Aila och tittar ut från sin balkong. Vårsolen lyser in och från den intilliggande Tantolunden hörs barnskratt. Aila har bott ett par veckor på Lignagatan och hon har hunnit komma i ordning i sin lägenhet. På bordet ligger tygprover för gardinerna som hon planerar att få upp snart.
- Men det ska bara vara en gardinkappa, inget får skymma den fina utsikten. Det är den bästa man kan ha i en stad, säger hon och tittar ut över träden i Tantolunden.

Aila är väldigt nöjd med att fått en lägenhet på Lignagatan. Redan för ett år sedan när hon fick reda på att boendet skulle öppna gick hon förbi och hoppades att det var dit hon skulle få komma när det blev dags för flytt.
- Jag trodde aldrig att det skulle gå men nu är jag här, säger hon nöjt.

Läs mer om Lignagatan på Attendos sida.
Läs om Lignagatan på Seniorval.se