Hon valde HomeMaid istället

Publicerad måndag 1 februari 2016

Att köpa extra hjälp själv är en lösning som blir allt vanligare bland seniorer.

SKRIVET I SAMARBETE MED HOMEMAID

När Ester i Falun behövde hjälp hemma valde hon bort hemtjänsten. Istället för möten med handläggare på kommunen vände hon sig direkt till HomeMaid. Med avdraget för hushållsnära tjänster blev det bara marginellt dyrare. Tio år senare är hon fortfarande lika nöjd med personalens kompetens och flexibiliteten i utförandet.

Seniorval.se ringer upp en fredagseftermiddag i mitten av november. Solen har precis gått ner över villaområdet i Falun när Ester blir avbruten av hemtelefonens signal. Hon sitter upptagen med att skriva en lista till personalen som ska hjälpa henne med inköpen senare. Jaha, Seniorval, säger hon i luren. Jag har skojat med HomeMaid och sagt att jag ska ha provision om jag pratar med er.

Inköpslistan får vänta. Esters berättar att hon under många perioder av livet haft hjälp i vardagen. Hon har ett långt yrkesliv bakom sig, både som lärare och lärarutbildare. Hennes make har också haft en lång karriär med flera olika uppdrag. Som yrkesarbetande på heltid med barn hade de redan under småbarnsåren emellanåt hjälp hemma. Under den tiden bodde familjen i Uppsala och hade turen att lära känna rektorn på dåvarande barnsköterskeutbildningen, där det ingick ett halvårs praktik i familj som innebar att sköta barn och hushåll. På sextiotalet tog familjen regelbundet emot praktikanter, en hjälp som betydde mycket för att få ihop vardagslivet.
– Då hade vi hjälp från mestadels unga tjejer, som var fantastiskt duktiga på alla sätt och vis. Vi tog alltså naturligt på det här med att någon hjälper till i hemmet och vi anlitade även extra städhjälp, säger hon.

Hur upplevde du den städhjälpen?
– Det var kvalificerade tanter, kan jag lova. Mycket kompetenta och professionella, vilket ställde krav på en själv också. Jag var tvungen att fungera som arbetsledare och det gällde att veta hur man ville ha det.

Senare i livet när barnen växt upp hade de ingen hjälp, trots goda erfarenheter. De visste inte riktigt vart de skulle leta och hade heller inte samma behov som tidigare. Dessutom var det ju en ekonomisk fråga.
– Men så småningom blev vi äldre och kände att vi behövde hjälp i hemma. Jag ville hellre att min man fortsatte med sina uppdrag än att städa hemma. Själv orkade jag inte längre.

Ester tänkte aldrig tanken att begära hemtjänst. Hon gillade inte att behöva ansöka om biståndsbeslut för att få den hjälp hon ville ha och hon upplevde att besluten utformades i detalj om att det skulle städas ”här” men inte ”där”.
– Inget är finare och inget är sämre, säger hon. Jag hoppade över biståndsbeslutet helt och hållet, för att jag ville bestämma själv. Nu har vi haft HomeMaid i cirka tio år och det har funkat bra ända från början. Vi har ett avtal, jag vet vad det kommer att kosta och jag är inte beroende av någon annans beslut för att få den hjälp jag vill ha. Det är ett sakligare förhållande.

Ester berättar att visst kostar det en slant och mer skulle det kosta utan rutavdraget. Nu blir prisskillnaden inte så stor jämfört med om hon hade valt att ha hemtjänst.

Vid ett tillfälle blev kommunen ändå inblandad. Hennes man blev sjuk och låg till och från på sjukhus. Efter en längre sjukhusvistelse kom det hem en biståndshandläggare för att utreda vad de behövde hjälp med.
– Det tyckte jag inte om, att de skulle avgöra vad vi behövde ha hjälp med, hur ofta och på vilket sätt. Min känsla var dessutom att det kom nya personer varje gång.

Samtidigt har hon generellt ingen negativ inställning till kommunen, utan för henne handlade det enbart om möjligheten till större flexibilitet kring den hjälp de behöver för tillfället.  

Vilken hjälp har ni idag?
– En gång i månaden och vid behov när jag behöver extra hjälp med att handla och tvätta. De kommer hit med sina uniformer och är yrkesmedvetna och duktiga. Det är en väldigt bra mix av äldre och unga. Personalen är kompetent, är alltid diskreta och har aldrig förstört något. Om något går sönder så står HomeMaid för kostnaden. 

Hinner de städa huset vid ett enda tillfälle?
– Bor du stort får du göra ett rullande schema. Kök, badrum och toaletter är alltid fräscha. Man blir lite pigg när folk kommer hem och ser vad snyggt man har. Det är skönt att slippa hålla på själv, jag är ju ändå över 80 år. När man blir grinig och trött inser man att man behöver hjälp.

Vilka råd vill du ge den som ska anlita hjälp i hemmet?
– Testa på prov. Våga säga ifrån om det inte fungerar men gnäll inte! Tänk igenom vad du vill ha gjort men var inte för petig. Kom ihåg att saker som tar tid för dig, tar tid för andra också.

Text: Seniorval.se

Hitta HomeMaids hushållsnära tjänster på Seniorval.se