Öka matglädjen, handla på nätet!

Publicerad torsdag 22 februari 2018

SKRIVET I SAMARBETE MED MATHEM.SE
Mat är livsviktigt och ger livskvalité. Att göra inköpen hemma och sedan få leverans till din dörr vid en tid som passar dig blir allt mer populärt bland seniorer. Inte sällan är det också ett oslagbart sätt för anhöriga att hjälpa till. Runt om i landet erbjuder även hemtjänster handling via nätet, vilket ger mer tid och ökar matglädjen för äldre.

Livsmedelsförsäljningen på nätet fortsätter att växa starkt. Under 2017 väntas handeln enligt Svensk Digital Handel öka med 30 procent. När åldern gör det svårare att ta sig ut för att handla eller bära hem varor så är det en möjlighet att fortsätta göra sina inköp själv. Karolin Kull är grundare till MatHem.se Sveriges största matbutik på nätet. Hon ser att beställa mat på nätet underlättar för många seniorer.

-        Vårt mål när vi startade var att underlätta i vardagen och samtidigt erbjuda ett stort utbud av varor. Vi var en barnfamilj när vi kom på idén men MatHem underlätta även för personer i andra situationer, säger Karolin Kull.

Smart lösning för anhöriga
Erfarenheten från MatHem är att anhöriga ofta introducerar sina seniorer till tjänsten. Ni kan sitta tillsammans framför datorn eller plattan och välja varor. Eller så bor du i en annan stad och kan ändå sköta handlingen via nätet. Eftersom det går att spara inköpslistor från gång till gång, så det går fort att göra en beställning av det som behöver fyllas på regelbundet. Alla bilar har kyl och frys för att garantera rätt temperatur för maten.  

-        Många anhöriga känner dåligt samvete över att de inte kan hjälpa sina föräldrar tillräckligt eftersom man bor på en annan ort eller har ett fullspäckat liv. Då kan inköp via nätet hjälpa till, säger Karolin.

MatHem driver även receptsajten  och där finns en specifik som är anpassade efter äldres behov framtagna av dietister. Du kan enkelt lägga till ingredienserna för recepten i varukorgen. Oroliga anhöriga hittar också tips för hur man går tillväga för att stimulera äldres aptit.

-        För äldre är det viktigt att få i sig proteiner och viktiga fetter. Genom oss går det också att beställa hem färdiga rätter för personer som till exempel har svårt att tugga. Om man saknar något får man gärna mejla oss så kan vi ta in den varan, säger Karolin.

Handla på nätet med hemtjänsten
Den senaste tiden har också hemtjänster upptäckt hur de kan inspirera sina kunder till matglädje genom att tillsammans sköta handlingen via nätet. Mats Andersson, ansvarig för samarbeten med hemtjänster på MatHem, berättar om hur de gör för att det ska vara enkelt att använda deras tjänst. 

-        Vi jobbar bland annat med att utbilda personalen och de kan alltid vända sig till vår kundtjänst, säger Mats.

Barbro Aldén jobbar inom den kommunala hemtjänsten i Lidingö stad. Där har de länge anlitat leverantörer för att hjälpa till med handling. När de ville bli mer moderna och låta deras kunder vara delaktiga i inköpen föll valet på just MatHem.

-        Vi kommer hem till våra kunder med en surfplatta och så sköter vi handlingen tillsammans via nätet. Det är lite som att gå runt i en matbutik då man kan titta på de olika frukterna och bullarna. Det inspirerar också våra kunder att hitta nya varor att köpa, säger Barbro.

Fler och fler hemtjänster runt om i landet erbjuder aktivt handling på nätet. Du kan också alltid själv ta initiativ och framföra att du vill ha hemtjänstens hjälp att handla på nätet istället för att skriva en lista och gå till en fysisk butik. 

Inspirerar till matglädje 
Det visuella spelar en stor roll när man handlar. Får du hjälp att handla skriver du en lapp utifrån minnet och blir då inte inspirerad på samma sätt som när du får se bilder på alla varor. Handlar du på nätet så har du möjlighet att se alla varor vilket väcker matglädjen.

-        För de äldre är det spännande att sitta med och ta del av det stora utbudet utan att själva behöva besöka en livsmedelsaffär. På MatHem har man möjlighet att se en skagenröra att bli sugen på, vilket skapar matlust som är särskilt viktigt för äldre med sämre aptit, säger Mats.

Större utbud
Valmöjligheterna är ofta större online. På MatHem.se kan du till exempel välja bland över 10,000 varor, fler än i de flesta lokala matbutiker. Dessutom samarbetar de med bland annat olika bagerier i olika städer som kan leverera färskt bröd och en vinleverantör.

-        Tänk vilken lyx att med matleveransen få hem en färsk kanelbulle till eftermiddagskaffet, säger Mats.