Så fixar du hemtjänst till sommarstället

Publicerad fredag 15 maj 2015

Den som har hemtjänst beviljad har rätt att ta med hjälpen till sommarstället.

Mer läsning

Snart är sommaren här vilket för många betyder en flytt till landstället eller besök hos släkt och vänner på annan ort. Om du eller en anhörig har stöd i vardagen i form av hemtjänst så har du rätt till samma tjänster även i en annan kommun. Det här är ganska enkelt att ordna men det finns några saker som är bra att tänka på för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Kontakta hemkommunen

Det första du ska göra är att kontakta en biståndshandläggare på hemkommunen där du eller den som har hjälpen bor och berätta om planerna att tillfälligt bo någon annanstans. Meddela vart den tillfälliga bostaden ligger och hur lång vistelsen är. Biståndshandläggaren skickar sedan en beställning till kommunen du ska resa till. Du som flyttar behöver alltså inte själv meddela kommunen där man vistas tillfälligt. Upp till sex månader har man möjlighet att bo tillfälligt på ett annat ställe.

Var ute i god tid

I Båstad kommun på Västkusten har man lång erfarenhet av att ta emot sommargäster. Hit kommer det många som har stöd av hemtjänst under en kortare eller längre period. Magnus Ohlsson som är myndighetschef inom äldreomsorgen säger att det är bra att vara ute i god tid för den som vill ha stöd på sommarstället.
- Här i Båstad behöver vi en ansökan från hemkommunen minst tre veckor innan flytten. På så sätt hinner vi planera och se till att vi kan möta de individuella behoven. Den som söker behöver då göra en förfrågan i sin egen kommun i god tid, så att ansökan hinner tas emot och skickas till oss, säger han.

Många kommuner som är vana att ta emot sommargäster har också bra och tydlig information på sina hemsidor om hur man går till väga. Den som inte hittar rätt information ska ta kontakt med sin vanliga biståndshandläggare som sköter processen. Bra att vara uppmärksam på är att olika kommuner vill ha in ansökan olika långt innan men ofta handlar det om tre till fyra veckor.

Tänk igenom bostadssituationen

En annan sak som är bra att tänka igenom är om vardagslivet är annorlunda under semestern. För den som bor tillsammans med släkt eller vänner kanske behovet av hjälp minskar under perioden. I andra fall kan det behövas mer tid om sommarhuset är utformat på ett annat sätt än den vanliga bostaden.   
- Har man en mindre badrum och trängre kök eller kanske ett duschutrymme som ligger i en annan byggnad så behöver man ta med det i sin planering. Det är viktigt att omsorgspersonalen har möjlighet att utföra hjälpen på ett bra sätt, säger Magnus Ohlsson.

Välja hemtjänstleverantör

I vissa kommuner råder valfrihet inom hemtjänsten och detta gäller även dem som bor där tillfälligt. Det innebär att du får välja vilken leverantör som ska utföra hemtjänstinsattserna hos dig. Den som vill ha en överblick över vilka hemtjänstleverantörer som finns hittar information om utbudet i Seniorval.se:s söktjänst.
- På sajten kan man söka efter godkända utförare i alla landets kommuner och hitta kontaktuppgifter till dem, säger Fanny Falkenberg, en av initiativtagarna till Seniorval.se. 

Hjälp att resa

Den som behöver transport till sommarstället har möjlighet att ansöka om så kallad riksfärdtjänst. Den som behöver hjälp med transport till semesterorten kan ansöka om så kallad riksfärdtjänst. En sådan ansökan görs, precis som för hemtjänst, hos den kommun där man är skriven.

Den som har hjälpmedel hemma kan behöva tänka till vad som behövs under den tillfälliga vistelsen. Vissa saker som en rullator kan gå bra att ta med på resan. Andra saker som en höj- och sänkbar säng  kan man behöva ordna på plats. Den smartaste lösningen är ofta att  hyra av den kommun där sommarhuset ligger. En bra idé är att kontakta sjukgymnast eller arbetsterapeut där som kan hjälpa till att ordna det som behövs.  
- För många är det en väldigt positiv upplevelse att få åka bort en period. Genom att ordna med hjälp och stöd även under den perioden kan man fortsätta med det länge, säger Fanny Falkenberg.

Kommuner är skyldiga att ta emot

Förra sommaren sade Båstad kommun stopp till hemtjänst till sommargäster. De menade att de inte kunnat rekrytera tillräckligt med personal för att hantera det ökade trycket. Men då sade myndigheterna ifrån, en kommun har helt enkelt inte rätt att neka en sommargäst hjälp om ansökan kommit in i rimlig tid.
- Då knackade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, på dörren och sa att det inte gick för sig. Lagen är tydlig med att en kommun är skyldig att ge den omsorg som en person är beviljad och har rätt till, även om det är i en annan kommun, säger Magnus Ohlsson.

Mer läsning