Så underlättas ditt val av hemtjänst

Publicerad måndag 21 oktober 2013

Att välja hemtjänst är något nytt för de flesta och därför ofta inte alltid lätt. Här får du inspiration från personer i sektorn som jobbar med frågan dagligen. 

 – Kolla upp vilka leverantörer som är godkända av din kommun och ring sedan tre utförare för att se så att de uppfyller dina krav – det är det bästa sättet att få svar på dina frågor, säger Elisabet Sundelin, chef för staben för kvalitetsutveckling i Solna.

– Prata även med dina grannar och dina bekanta, det händer ofta att personer som kontaktar hemtjänstföretag har fått rekommendationer av någon i sin närhet. Är man med i en pensionärsförening kan man höra med andra medlemmar, eller så vet diakonerna i kyrkan ofta en hel del om hur det fungerar med hemtjänsten i kommunen. Distriktssköterskorna brukar också kunna svara på hur det fungerar i samarbetet.

Hon poängterar även att hemtjänsten sköts olika beroende på vart i landet man bor.

– Är det en mycket liten kommun kanske det bara finns kommunala hemtjänstföretag, eller så finns det bara två stycken att välja emellan. Därför kan det ibland vara svårare att välja i de större städerna där det finns allt från 20-30 utförare till över 100 utförare och valet där kan kännas oöverstigligt.

Siv Nordqvist är ordförande i Branschrådet Äldreomsorg. Hon berättar att det är centralt att den som ska välja kan jämföra kvalitén hos olika leverantörer. Branschrådet är mycket engagerat i att förbättra möjligheten att göra detta. Nyligen presenterades ett förslag på regeringsnivå gällande en portal där material och statistiska uppgifter över alla utförarenheter ska finnas för att kunderna ska kunna jämföra dem med varandra.

– Vi ser att många små privata aktörer inte syns tillräckligt när kunderna ska göra sitt val. Därför är det viktigt att visa att de är lika bra, och kanske till och med bättre än den kommunala verksamheten. Privat vård är inget att vara rädd för och det är viktigt för oss att kunna förmedla vad vi erbjuder.

Text: Linda Kante

Missa inte heller Seniorval.se:s tips och guider för att välja hemtjänst, svar på vanliga frågor om hemtjänst samt vår söktjäst där du kan hitta leverantörer i din kommun.

Här kan du läsa fler reportage om hemtjänst:

Tjänster hemma

Boende

Gemenskap