Sommarspecial

Publicerad söndag 24 maj 2015

Seniorval tipsar om hur du får till sommarvistelsen även med stöd och hjälp i vardagen.

Nu är sommaren här, en tid som många förknippar med resor till landstället eller utomlands. Det finns goda möjligheter att fortsätta med det även när du nått en ålder där stöd och hjälp blivit en del av vardagen. Vi på Seniorval.se har samlat tips inför sommaren.

Sommaren är en tid som för många innebär att resa bort. Kanske hör du till dem som brukar åka till landet, resa utomlands eller hälsa på släkt och vänner på annan ort. 

Här har vi samlat information om hur du ordnar med transport, hur du hittar tillgängliga semesterboenden i hela världen och om dina rättigheter till att få hemtjänst i sommarstugan. 

Sommaren har även andra effekter på service och omsorg som kan vara bra att tänka på. För den som har hemtjänst eller bor på äldreboende innebär sommaren ofta att det dyker upp fler vikarier vilket är bra att vara förberedd på. I vår sommarspecial tipsar vi också om hur du förbereder dig för värmebölja och hur du kan få mer sällskap under sommaren när släkt och vänner är bortresta.

 

Rätt till hemtjänst när du reser bort

Du som har stöd och hjälp hemma har rätt att få samma hjälp även på sommarstället eller om du besöker släkt och vänner på annan ort.

Kontakta din hemkommun

För att ordna så att du får hemtjänst där du kommer att befinna dig kontaktar du din vanliga biståndshandläggare i kommunen där du bor. Du meddelar vart den tillfälliga bostaden ligger och hur länge du planerar att vara borta. Biståndshandläggaren tar sedan kontakt med kommunen du ska resa till  och stämmer av vilken hjälp som behövs och när. Du behöver alltså inte själv meddela kommunen där du vistas tillfälligt att du kommer, det sköter din hemkommun. Upp till sex månader har du möjlighet att bo tillfälligt på ett ställe.

Tänk igenom behoven

För den som vill ha stöd och hjälp av hemtjänst på annan ort  kan det vara bra att tänka igenom om vardagen ser annorlunda ut under vistelsen. För den som bor tillsammans med släkt eller vänner kan det hända att behovet av hjälp minskar under perioden, kanske behövs inte samma hjälp med måltider och tillsyn. I andra fall kan det öka om till exempel sommarhuset är utformat på ett annat sätt än den vanliga bostaden. Om duschutrymmet ligger en bit bort eller om det saknas diskmaskin kan det behövas mer tid än hemma. Allt detta pratar du med biståndshandläggaren i din hemkommun om så att stödet kan anpassas utifrån situationen. 

Välj hemtjänstleverantör

I vissa kommuner har man valfrihet inom hemtjänsten och detta gäller även dem som bor där tillfälligt. Det innebär att du får välja vilken leverantör som ska utföra hemtjänstinsattserna hos dig. Den som vill ha en överblick över hemtjänstleverantörer i hela landet hittar dem här i Seniorval.se:s söktjänst.

Kontakta din kommun i god tid

Prata gärna med din biståndshandläggare 5-6 veckor innan du planerar att åka bort. Kommunen där du ska bo tillfälligt behöver tiden för att planera och kunna ge dig en bra omsorg. Den som har hemtjänst beviljad har rätt att få det även i en tillfällig bostad så en kommun kan inte säga nej, men behöver kunna förbereda för det. Läs mer om hemtjänst på sommarstället i vårt reportage med intervju från Båstads kommun.

Transporter till och från

Behöver du hjälp att resa till en annan del av landet kan du ansöka om riksfärdtjänst. Ansökan görs hos din hemkommun. Om du är berättigad till färdtjänst i din hemort och behöver resa på plats på semesterstället kan du få hjälp att ordna biljetter som är giltiga på andra platser. Kontakta färdtjänsten där du bor för att veta hur du går tillväga. Ofta behöver du ansöka om detta 2 -3 veckor i förväg. 

Tillgång till hjälpmedel när du är borta

Om du använder hjälpmedel i vardagen som är svåra att ta med när du åker bort brukar det gå bra att hyra på plats. En rollator kan gå ganska enkelt att ta med sig men en höj- och sänkbar säng är mer besvärligt. En bra idé är att kontakta sjukgymnast eller arbesterapeut i kommunen du ska bo i tillfälligt och be om hjälp att ordna detta.

Hitta semesterboenden med god tillgänglighet

För den som letar efter semesterboende med god tillgänglighet finns det bra informationssajter. En sådan är Welltrips som listar hotell med god tillgänglighet i hela världen. Där finns också tips på vad man ska tänka på när man ska flyga eller när man bokar sin resa. På sajten Handiscover presenteras lättillgängliga boendealternativ med rymliga badrum och utan höga trappor i bland annat Spanien, Frankrike och Storbritannien.

Kollo för seniorer

Att åka på kollo kan vara ett sätt att komma iväg utan att arrangera resan själv.  Trots att kollo är mest förknippat med barn så ordnas sommarkollo för äldre i ett tjogotal av landets kommuner, ofta på en gård i en naturskön miljö. Även Stadsmissionen och Svenska Kyrkan ordnar kollo för äldre. Ett tips är att söka på internet på vad som erbjuds i din kommun. Forskare har sett att kollovistelse har positiv inverkan på livskvaliten hos seniorer och besökarna uppger till exempel att de sover bättre, tar färre läkemedel och använder rollatorn mindre än annars. 

Hjälp att se till bostaden hemma

Vill du att någon tittar till din egen bostad när du själv är borta? Det finns företag som erbjuder tjänster som blomvattning, gräsklippning eller ta ta hand om posten. I Seniorval.se:s söktjänst hittar du företag som erbjuder olika typer av tjänster och många av dem ger rätt till RUT-avdrag.

Fler vikarier under sommaren

När ordinarie personal går på semester så innebär det ofta att hemtjänsten eller äldreboendet behöver ta in vikarier. Det kan vara bra att vara förberedd på detta och fråga din ordinarie personal när och hur länge de kommer att vara borta. Den som har hjälp hemma och upplever att det känns otryggt att det kommer nya personer kan be sin hemtjänst att informera i förväg om när det kommer vikarier. Du kan också alltid begära att personen som besöker dig har någon form av ID-handling som visar att hen är från hemtjänsten.

Sällskap när familjen är borta

Sommaren kan innebära att familj eller andra som brukar komma på besök inte har möjlighet att komma lika ofta. För den som vill att någon tittar till en eller följer med promenad, kan vända sig till företag som erbjuder den typen av tilläggstjänster. Det kan vara en smart lösning för den som behöver hjälp med handling, ha tillsyn eller social samvaro när familj och vänner är bortresta.

 Hantera värmen

Sommarvärmen kan vara något att njuta av men den kan också vara påfrestande. Äldre är faktiskt de som drabbas värst när värmen slår till. Vi har samlat några råd som gör att man bättre klarar av värmeböljor.

  • Drick mycket. Äldre är extra känsliga för uttorkning och i vämren svettas man mer och behöver fylla på med mer vätska än vanligt. Med för lite vätska i kroppen blir man lätt yr och får huvudvärk. Har man dessutom svårt att äta i värmen kan vätskeersättning från apoteket vara en bra idé.
  • Skaffa en bords- eller golvfläkt. En fläkt i kombination med öppna fönster ger en svalkande effekt.
  • Doppa en handduk i kallt vatten. Vrid ur och lägg runt nacke, i armhålor eller i ljumskar. Spola insidan av handlederna med kallt vatten eller ta ett kallt fotbad, en sval dusch eller ett bad.
  • Prata med vård- och omsorgspersonalen. Har du närstående som har hemtjänst eller bor på äldreboende kan det vara bra att fråga hur de arbetar för att hantera varma dagar. De kan hjälpa till att påminna om att dricka mycket och försöka skapa svala miljöer.

HEMTJÄNST I ANNAN KOMMUN

  • Ansökan om vård- och omsorgsinsattser på annan ort görs i hemkommunen.
  • Ansök i god tid. Den tillfälliga kommunen vill ofta ha ansökan några veckor innan flytten. 
  • Upp till sex månader kan du få hjälp på en tillfällig adress.
  • För att hyra hjälpmedel på plats vänder du dig till den tillfälliga kommunen.

 

Tjänster hemma

Boende

Gemenskap