Tilläggstjänster blev praktisk lösning

Publicerad lördag 7 november 2015

När Sonja Eriksson ville ha mer hjälp valde hon att köpa den extra hjälpen separat.

SKRIVET I SAMARBETE MED ATTENDO AB

Solnabon Sonja valde Attendos hemtjänst och den är hon nöjd med. Men hemtjänsten är styrd av biståndsbeslut från kommunen. När Sonja ville ha mer hjälp gjorde hon därför som så många andra och köpte den extra hjälpen separat.

Sonja flyttade till Solna 1962 och bor i ett charmigt HSB-hus från 40-talet. Hon trivs bra här, både med grannarna och med gemenskapen i området. Hemtjänsten kommer hem till henne några gånger om dagen och hjälper till med vardagsysslorna. Sonja gillar att träffa folk. Bland annat besöker hon Bollens seniorträff med jämna mellanrum.

- Vi fikar och så finns det en vävstuga. Och så löster vi korsord, förstås, säger Sonja. 

Flera av Sonjas bekanta har också hemtjänst och i Solna finns det flera leverantörer att välja på.

- Jag har rekommenderat vänner att välja Attendo och jag tänker fortsätta att göra det. De kan tacka mig för att många valt dem, säger Sonja glatt.

Många seniorer uppskattar att deras hemtjänstleverantör erbjuder tilläggstjänster och ser praktiska fördelar med upplägget för att komplettera den hjälp som kommunen beslutat om. Med rutavdraget har tjänsterna också blivit betydligt billigare.

- Det är bra med samma personal som har hand om både hemtjänsten och det jag köpt separat. De vet ju exakt hur jag vill ha det, säger Sonja. 

Att köpa tilläggstjänster från sin hemtjänst är också ett bra alternativ när man vill ha hjälp med något mindre. Om det till exempel handlar om en enstaka gräsklippning kan det kännas lite omständligt att ansöka om ett utökat biståndsbeslut först.

Den som är nöjd med sin hemtjänst har lättare att använda leverantören för annat man har behov av. För Sonja kändes det självklart att använda Attendo till alla sysslor hon behövde hjälp med.

Hur fungerar det med personalen?

- Jag tycker att de är mycket bra. De passar tiderna och de anpassar sig efter mig. Personalen vet om mina behov och det är snälla och rara personer som jobbar hos mig. 

En av medarbetarna på Attendo är i pensionärsåldern han med, men har valt att jobba vidare ändå. Sonja hoppas att han kommer att fortsätta länge, för han är duktig och omtyckt, säger hon.

Vilka tilläggstjänster köper du?

- Extra städning och så hjälp med tvätten. Det är mest grovtvätt och sådant, som de hjälper mig med varannan vecka. Sängkläder bland annat, säger Sonja.

För den som har hemtjänst och är i behov av mer än vad biståndet tillåter kan tilläggstjänster alltså vara en praktisk lösning. Även för den som inte har hemtjänst idag går det bra att köpa hushållsnära tjänster med rutavdrag. Det kan vara smidigt att slippa gå via kommunen och istället själv bestämma vilken typ av hjälp man vill ha.

Text: Seniorval.se

Attendos Hushållsnära Tjänster

Attendos Hemtjänst

Tjänster hemma

Boende

Gemenskap