Wallinska – äldreboendet med hotellkänsla

Publicerad lördag 16 september 2017

SKRIVET I SAMARBETE MED KAVAT VÅRD AB
Kavat Vård har öppnat ett nytt boende i Norrtälje med framgångsrika hotellkoncept som inriktning. Här bjuds bekvämligheter som man förknippar med hotell. Allt från den hotellinspirerade frukostbuffén till möjlighet be om unika saker som förgyller vardagen.

Wallinska har fått sitt namn av de intilliggande välkända Wallinska gårdarna som byggdes i början av 1700-talet. Även om boendet är helt nybyggt har man anpassat arkitekturen så det passar in i omgivningen. Byggnaden har stora fönster vilket gör att lägenheterna upplevs som ljusa och luftiga. Inredningen är modern och enkel med en dov färgsättning. På varje våning finns stora balkonger och på baksidan en innegård.

Hotellkoncept
När Kavat Vård utvecklade hotellkonceptet för sina äldreboenden ville man hitta ett sammanhang laddat med positiva erfarenheter som också kan förknippas med bekvämlighet och större möjlighet till egna val. Rikard Säll som är verksamhetschef för Wallinska berättar vad hotellkonceptet innebär för de boende. 

-        Många har någon gång i livet bott på hotell och har en positiv upplevelse kopplat till denna erfarenhet. Det är vad vi vill återskapa här på Wallinska. Precis som på hotell har man sin egen lägenhet och så har vi fina utrymmen där vi träffas för att umgås och äta.

Varje morgon dukar de upp en frukostbuffé, precis som på hotell, där man har möjlighet att välja bland ett stort utbud av frukostalternativ.

-        Vi har märkt att vår boenden lockas att äta mer när de får se de olika rätterna framdukade på ett aptitligt vis precis som på hotell. Vem ser inte fram emot hotellfrukosten?

Helgerna är något som lyfts fram lite extra med en trerätters middag med vin eller öl till om man önskar.

Service och bemötande
En annan del i hotellkonceptet är att det finns möjlighet att be om saker utan att det ska kännas obekvämt eller konstigt. Wallinska uppmuntrar sina boende att komma med egna önskemål om vad de vill göra eller vill ha hjälp med.

-        Vad som är viktigt för oss på Kavat Vård är en hög service, bra bemötande och att inte säga nej. Våra boende ska inte behöva nöja sig eller anpassa sig efter det som redan erbjuds, säger Rikard.

När man flyttar till ett äldreboende är det biståndshandläggaren på kommunen som går igenom vilken typ av omsorg och hjälp som den boende behöver, detta specificeras i ett biståndsbeslut vilket medarbetarna på boendet sedan utgår ifrån. På Wallinska har de boende även möjlighet att köpa tilläggstjänster utöver det man beviljats i sitt biståndsbeslut.

-        Det är många som vill ha mer tid med våra medarbetare än vad de beviljats i sitt biståndsbeslut. Tanken är att vi lättare ska kunna tillmötesgå våra boenden med detta. Vi kan till exempel följa med som stöd under en släktmiddag, vid julklappshandling till barnbarnen eller hjälpa till med kemtvätt. Möjligheterna är många, säger Rikard. 

Ligger centralt i Norrtälje
Wallinska ligger centralt i Norrtälje mellan hamnen och kyrkan. Här är det nära till grönskan i Socitetsparken och rörelsen i centrum bland affärerna. Tanken med Wallinska är att utnyttja miljön som finns runt omkring eftersom det är så nära till centrum ska man ha möjlighet att tillsammans med sin kontaktperson ta en tur för att till exempel handla nya kläder eller besöka en fotvårdare.

-        Genom närheten till olika serviceinrättningar och restauranger är det lättare för oss att erbjuda våra boenden en extra guldkant i vardagen genom att besöka närliggande restauranger och caféer, berättar Rikard.

Alla boenden på Wallinska omfattas av utegarantin vilket innebär att alla som vill också ska ha möjlighet att komma utanför huset. För olika boende kan detta innebära olika saker, en del kanske bara vill sitta och njuta av stillheten på en av balkongerna medans andra vill ta en promenad i omgivningarna.

-        Eftersom vi har så nära till stan kan man ibland träffa någon bekant och prata en stund, säger Rikard.

Moderna tekniska lösningar värnar om integritet och ökar oberoende
På Wallinska används modern teknik både som hjälpmedel och som en kvalitetssäkring. Alla boenden kan välja att få tillsyn under natten via en kamera. På så sätt störs inte nattsömnen av att personalen kommer in. 

I lägenheternas badrum finns också speciella toaletter med bidésitsar vilket innebär att de boende själva kan välja att ta han om sin intima hygien.

-        Integritet är viktigt för många och med hjälp av dessa toalettstolar kan de boende själva bestämma hur de vill göra, säger Rikard.

Även medarbetarna på Wallinska har olika tekniska lösningar till sig hjälp. De har bland annat en app i sina mobiler där all dokumentation och planering finns. Den är lätt att använda för att kollat att man inte glömt något på dagens agenda. Om de boende undrar vem som jobbar nästa dag är det lätt att ta reda på och det går också snabbt att planera in egen tid med sin kontaktperson via appen.

Wallinskas medarbetare
Alla som jobbar på Wallinska är undersköterskor och nästan alla har även ytterligare en utbildning eller erfarenhet som till exempel fotvårdare, massör och en har tidigare jobbat på ett bageri. Tanken när medarbetare rekryterades till Wallinska var att ha en bra blandning både när det kommer till erfarenhet och åldrar och det tycker jag vi lyckats med, berättar Rikard.

-        Mitt jobb som verksamhetschef är att ta hand om våra medarbetare och ge dem de bästa förutsättningarna för att de ska kunna göra ett bra jobb och trivas. Om medarbetarna gör ett bra jobb och trivs då trivs även våra boenden och mår bra, vilket är väldigt viktigt, säger Rikard.

Rikard uppskattar verkligen Kavat Vårds egenskap av att vara nytänkande. Ett exempel är hur de lägger schemat. Medarbetarna har själva möjlighet att påverka vilka pass de vill jobba och hur många procent utefter vilken livssituation de befinner sig i just nu.

-        Om våra medarbetare känner att de kan påverka och trivs så stannar de hos oss, på så sätt kan vi då också erbjuda en hög personalkontinuitet till våra boenden. Det är mycket viktigt och går hand i hand, säger Rikard.