Tjänster hemma

Boende

Gemenskap

Laddar karta…

Trygghetsboende Dalarnas län

Här hittar du trygghetsboenden i de områden där du söker.

Trygghetsboende erbjuder funktionellt utformade bostäder, gemenskapslokaler och aktiviteter samt personal/bovärd på angivna tider. Under listan med boenden nedan hittar du mer allmän information om trygghetsboende. Vilken service ingår? Vad är det för åldersgräns? Vad kostar det?
Hur ställer man sig i kö? Läs mer

Sponsrade

Hanslinden

Hansåkersvägen 4, Mora

Hanslinden är ett trygghetsboende med hemtjänst som ligger i Våmhus, ca 16 km från Mora centrum.

Noretgården

Solvägen 21 , Mora

Noretgården är ett trygghetsboende med hemtjänst som ligger cirka 3,5 kilometer från Mora centrum.

Läs mer om Noretgården

Spanskgården

Spanskvägen, Mora

Spanskgården är avsedd för dig som klarar din vardag med hjälp av hemtjänsten, men som vill ha närhet till viss service och ökad möjlighet till social samvaro.

Stoltgården

Budgatu 7, Mora

Stoltgården är ett trygghetsboende med hemtjänst som ligger centralt på Sollerön cirka 13 km från centrala Mora. Det är ett trevligt boende med bra stämning och engagerade personal.

Britsarvsgården

Tegelvägen 16, Falun

Bryggaren

Västra Järnvägsgatan 9 A-E och 11 D, Säter

Gläntan

Bergavägen 2, Länsmansgatan 23, Smedjebacken

Hosjögården

Mjölnarvägen 4-6, Falun

Karlbergsgatan

Karlbergsgatan 18-41, Avesta

Kornknarren

Malmgatan 16, Avesta

Rågen

Kolgillaregatan 5, Avesta

Läs mer om Rågen

Sandtäktsgården

Bjursåsvägen 28, Falun

Smedjan

Sturegatan 37, Falun

Visa alla

Vad är ett trygghetsboende?

I trygghetsboenden ska bostäderna vara funktionellt utformade och boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation. På trygghetsboenden ska det också finnas en bovärd på plats på angivna tider. Vilka uppgifter och arbetstider som denna personal har varierar. Därmed kan även graden av service som bovärden ger vara olika på olika boenden. Termen trygghetsboende kom 2008 så denna boendeform är ny och utbudet fortfarande begränsat. Tanken var att erbjuda trygga bostäder med möjlighet till gemenskap med andra.

Utöver bovärd finns det inga krav att trygghetsboenden ska tillhandahålla någon service. Vill du ha hjälp med hemsysslor får du köpa hushållsnära tjänster eller ansöka om hemtjänst som i vilken bostad som helst. 

Eftersom det finns seniorboenden, som i likhet med trygghetsboende, är funktionellt utformade och har gemenskapslokaler, bovärd och trygghetslarm är det i vissa fall liten eller ingen skillnad mellan ett seniorboende och ett trygghetsboende. Åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende är dock ofta högre än för seniorboenden.  

Trygghetsboende är helt vanliga bostäder. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ. Du behöver inget biståndsbeslut från kommunen.

Du kan läsa mer om utformningen av trygghetsboende här

Tips på hur du hittar ett boende som passar dig

Läs om skillnad mellan seniorboende, trygghetsboende och äldreboende

Hur ställer man sig i kö till trygghetsboende?

Olika aktörer som hyr ut eller har trygghetsboende till salu kan ha olika kösystem och kötider. Varje aktör bestämmer själv vilket kösystem och/eller försäljningsprocess som gäller för just deras objekt. Därför behöver du kontakta varje enskild aktör och fråga hur det fungerar hos dem.

I listan ovan här på Seniorval.se hittar du kontaktuppgifter till de aktörer som erbjuder trygghetsboende i det området där du söker. Klicka på knappen ”Visa” så kommer du till en sida med en flik som heter Kontakt.  

Åldersgräns trygghetsboende?

Trygghetsboende har ofta en åldersgräns på minst 70 år för att man ska få flytta in. Denna åldersgräns är ett krav för att ett boende ska få statligt investeringsstöd. Det finns trygghetsboenden som inte tagit del av ett sådant stöd och har valt att ha en annan åldersgräns.

När det gäller makar eller sambor räcker det att en av personerna har uppnått den ålder som krävs för att få flytta in.

Vad kostar trygghetsboende?

För ett trygghetsboende är hyran/avgiften normalt högre än för andra bostäder i och med att tillgång till personal, gemensamhetslokaler och trygghetslarm ingår. Vidare så är trygghetsbostäder ofta är nyproduktion eller ombyggnationer, vilket bidrar till en högre prisnivå.

Du som pensionär kan söka bostadstillägg