Tjänster hemma

Boende

Gemenskap

Laddar karta…

Trygghetsboende i Västmanland

Här hittar du trygghetsboenden i Västmanland. Klicka på de boenden du är intresserad av för att se bilder och få mer information om deras utformning, faciliteter, aktiviteter och kontaktuppgifter etc.

Under listan med boenden hittar du allmän information om trygghetsboende i Västmanland. Vilken service ingår? Vad är det för åldersgräns? Vad kostar det? Hur ställer man sig i kö? Läs mer

 

Sponsrade

Kvarteret Hydran

Västerås

Trygghetsboendet Hydran är en del av Västerås hållbara teknik och miljöstadsdel. Vår vision är ett trivsamt och levande område. Trygghetsboende är för äldre som är för friska för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro.

Hästhoven

Hästhovsvägen 1, Hallstahammar

Kaplanen

Drottninggatan 10, , Sala

Misteln

Kinnekullevägen 5, Kungsör

Översten

Regementsgatan 91 , Västerås

Visa alla

Vad är ett trygghetsboende?

Termen trygghetsboende kom 2008 så denna boendeform är ny och utbudet fortfarande begränsat. Tanken var att erbjuda trygga bostäder med möjlighet till gemenskap med andra. I trygghetsboenden ska bostäderna vara funktionellt utformade och boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation. På trygghetsboenden ska det också finnas en bovärd på plats på angivna tider. Vilka uppgifter och arbetstider som denna personal har varierar. Därmed kan även graden av service som bovärden ger vara olika på olika boenden. 

Utöver bovärd finns det inga krav att trygghetsboenden ska tillhandahålla någon service. Vill du ha hjälp med hemsysslor får du köpa hushållsnära tjänster eller ansöka om hemtjänst som i vilken bostad som helst. 

Eftersom det finns seniorboenden, som i likhet med trygghetsboende, är funktionellt utformade och har gemenskapslokaler, bovärd och trygghetslarm är det i vissa fall liten eller ingen skillnad mellan ett seniorboende och ett trygghetsboende. Åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende är dock ofta högre än för seniorboenden.  

Trygghetsboende i Västmanland är helt vanliga bostäder. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ. Du behöver inget biståndsbeslut från kommunen.

Du kan läsa mer om utformningen av trygghetsboende här

Tips på hur du hittar ett boende som passar dig

Läs om skillnad mellan seniorboende, trygghetsboende och äldreboende


Hur ställer man sig i kö till trygghetsboende i Västmanland?

Kösystem och kötid varierar eftersom det kan finnas olika aktörer som hyr ut eller har trygghetsboende till salu i Västmanland. Varje aktör bestämmer själv vilket kösystem och/eller försäljningsprocess som gäller för just deras objekt. Därför behöver du kontakta varje enskild aktör och fråga hur det fungerar hos dem.

I listan ovan här på Seniorval.se hittar du kontaktuppgifter till de aktörer i Västmanland som erbjuder trygghetsboende. Klicka på knappen ”Visa” så kommer du till en sida med en flik som heter Kontakt.  


Åldersgräns trygghetsboende?

Trygghetsboende har ofta en åldersgräns på minst 70 år för att man ska få flytta in. Denna åldersgräns är ett krav för att ett boende ska få statligt investeringsstöd. Det kan dock finnas trygghetsboenden i Västmanland som inte tagit del av ett sådant stöd och har valt att ha en annan åldersgräns.

Har du en yngre partner som vill flytta med så brukar det räcka det att du själv har uppnått den ålder som krävs för att få flytta in.

Vad kostar trygghetsboende?

Eftersom trygghetsboende en del av den vanliga bostadsmarknaden så är prissättningen som för vanliga bostäder. Hyran eller avgiften för ett trygghetsboende är dock normalt högre än för andra bostäder i och med att tillgång till personal, gemensamhetslokaler och trygghetslarm ingår.

Vidare så kan hyran/avgiften upplevas som hög på grund av att trygghetsbostäder ofta är nyproduktion eller ombyggnationer.

Det kan vara bra att veta att du som pensionär alltid kan söka bostadstillägg