Tjänster hemma

Boende

Gemenskap

Laddar karta…

Seniorboende Gävleborgs län

Här hittar du seniorboenden i det område där du söker.

Seniorboende är ett funktionellt boende med möjlighet till gemenskap, ofta i bra lägen nära till kommunikationer och service. Under listan med boenden nedan hittar du mer allmän information om seniorboende. Vilken service ingår? Hur ställer man sig i kö? Har alla seniorboenden åldersgränser? Läs mer

55+ Mariboplan

Mariboplan 12, Hudiksvall

65+ Delsbo

Smedjegatan 11 och 13, Hudiksvall

Bomhus

Norra Järvstavägen 24-30, Gävle

Läs mer om Bomhus

Brynäs

Brynäsgatan 39 E, F, G & Tredje Tvärgatan 25, Gävle

Centrala Gävle

Vågskrivargatan 8 & Norra Centralgatan 8 & Rågångsv 17B-19B & Urbergsterassen 71-73, Gävle

Forsbacka

Storgatan 22 & Mariagatan 1, Gävle

Fölet 2

Apoteksgatan 9,11, Ovanåker

Hagaström

Allévägen 5 A, D, Gävle

Hedesunda

Skomakarvägen 18-32, Gävle

Hingsten

Västra Centralgatan 15 A-F/Åkergatan 14/Apoteksgatan 12 A-D, Ovanåker

Melonen

Norralagatan 13 A-C och Norrtullsgatan 33, Söderhamn

Nils-Jons

S:t Olofs väg 1-10 , Ovanåker

Norrsundet

Järnvägsgatan 31, Gävle

Skidan

Västra Centralgatan 18-20, Ovanåker

Visa alla

Vad är ett seniorboende?

Generellt kan man säga att seniorboende är ett funktionellt och enkelt boende med möjlighet till gemenskap. Men variationen i utbudet är stort. Det finns seniorboenden vars enda utmärkande drag är att alla som bor i fastigheten är över en viss ålder. Medan andra boenden erbjuder ett utbud av service och aktiviteter och/eller är tillgängligt utformade.

Ofta när ett boende uttryckligen kallas för seniorboende så har det en åldersgräns som du måste ha uppnått för att få flytta in. Men det finns även bostäder på marknaden som är utformade för att vara bra bostäder för äldre, exempelvis genom att de är tillgängligt utformade och ligger i bra lägen, som inte har en åldersgräns. Även dessa är en typ av seniorboende.  

Seniorbostäder finns i alla bostadstyper hyresrätter, bostadstadsrätter, villor/radhus och kooperativa hyresrätter. Det är helt vanliga bostäder. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ. Du behöver inte ansöka och få beslut från kommunen.  

Du kan läsa mer om utformningen av seniorboende här.

Tips på hur du hittar ett boende som passar dig

Läs om skillnad mellan seniorboende, trygghetsboende och äldreboende 

Hur ställer man sig i kö till seniorboende?

Kösystem och kötid varierar eftersom det finns många olika aktörer som hyr ut eller har seniorboende till salu. Ägarna till bostäderna bestämer själva vilket kösystem och/eller försäljningsprocess som gäller för just dessa bostäder. Därför behöver du kontakta varje enskild aktör och fråga hur det fungerar hos dem.

Ett tips, då det ofta är långa kötider till seniorboende, är att i god tid innan du vill flytta undersöka alternativ som du finner intressanta. I listan ovan här på Seniorval.se hittar du kontaktuppgifter till aktörerna på den ort där du söker bostad. Klicka på knappen ”Visa” så kommer du till en sida med en flik som heter Kontakt.  

Åldersgräns seniorboende?

Det är inte ovanligt att du ska ha uppnått en viss ålder för att få bo på ett seniorboende. Åldergränsen brukar vara 55 år eller högre, det finns ingen generell grens utan den varierar. Har du en yngre partner som vill flytta med så brukar det inte vara något problem.

Det finns även bostäder på marknaden som är utformade för att vara bra bostäder för äldre, exempelvis genom att de är tillgängligt utformade och ligger i bra lägen, som inte har en åldersgräns. Även dessa är en typ av seniorboende. Om du vill ha en tillgänglig bostad men inte vill bo bara med andra i samma ålder så kan denna typ av bostäder möjligen vara ett alternativ.

Vad kostar seniorboende?

Eftersom seniorboende är vanliga bostäder så sker prissättningen på samma sätt som bostadsmarknaden i övrigt. Om det i boendet ingår någon service så kan hyran/avgiften dock vara något högre. Det kan också vara så att det tillkommer kostnader för den service som du utnyttjar och/eller aktiviteter du deltar i.