Solbacken

Hospitalsgatan 8 C, Härnösand Karta

Om oss

Solbacken öppnade 2014 och är ett modernt boende som ligger vackert intill Gådeåparken. Vi har nära till vattnet och här finns fina promenadvägar där det är lätt att ta sig fram med rullator och rullstol. Vi har god tillgång till vackra utemiljöer och vi vistas ofta utomhus när vädret inbjuder.

Vi vänder oss till personer med demenssjukdom och vi anpassar aktiviteter och miljö utifrån de behov som finns hos våra boende. Vår aktivitetsansvariga ser till att det alltid finns trevliga saker att göra om dagarna.

Vi jobbar personcentrerat och ser till det friska hos varje boende. Detta innebär att vi uppmärksammar varje enskild persons behov, förutsättningar och hur de upplever sin vardag. I vardagen låter vi dig göra det du är bra på och hjälper dig med det du har svårare med. 

Organisation

Härnösands kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

Solbacken är fördelad på två enheter, den röda enheten har nio lägenheter och den gröna tio lägenheter. Varje avdelning har gemensamhetsutrymmen där det erbjuds möjlighet att äta, umgås och delta i olika aktiviteter. Vi har också ett gemensamt rum med pentry där vi kan baka och pyssla tillsammans.

Vi har ett nyckelfritt låssystem för att underlätta för de boende. Det fungerar så att alla som bor på Solbacken har ett armband och när man närmar sig sin egen lägenhet så öppnas dörrlåset automatiskt. Personalen låser upp dörrarna med hjälp av sina telefoner. 

Hur mycket du får betala i avgift avgörs av hur stor betalningsförmåga du har. Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut din avgift.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

19

Avdelningar

2

Lägenheterna

  • Lägenheterna är mellan 22 och 31 kvadratmeter
  • Alla lägenheter är handikappanpassade med rymliga, helkaklade badrum
  • Trinettkök med kyl, frysfack och diskbänk
  • Lägenheterna hyrs ut omöblerade men en höj- och sänkbar säng ingår
  • I hyran ingår el, vatten och trygghetslarm för den som har det beviljat
  • De hjälpmedel du har hemma tar du med hit

På boendet

  • Vi har för närvarande inget inbyggt internet i våra boenden, men det går att skaffa ett eget abonnemang.
  • Gemensam matsal
  • Trädgård för utevistelse

Hyra

5 443 - 4 773 kr/mån

Aktiviteter

Personalen planerar tillsammans med de boende när de ska hitta på en aktivitet. Exempel på saker vi hittar på är; sång, dans, tidningsläsning, promenad, lägga pussel, sittgympa och bowling. En populär aktivitet är ballongpingis då vi sitter i ring runt ett bort och spelar pingis med en ballong.

Vi får regelbundet besök av kyrkan som håller i sångstunder, samtalar med de boende och högläsning. En musiker kommer på besök en gång i vecka och  sjunger och spelar gitarr för oss.

Vi promenerar mycket i våra vackra omgivningar. Vi går också och fikar på Café Tullporten som ligger ett par hundra mer bort. Det händer också att vi tar även promenader in Härnösand centrum som ligger cirka 500 meter från Solbacken och tar del av utbudet.

Alla  som bor här en kontaktperson som man har avsatt tid med varje vecka till för individuella aktiviteter.

I samma byggnad som Solbacken ligger en förskola och ibland kommer barnen på besök vilket är mycket uppskattat och vi går också dit och hälsar på.

I kommunen finns också våra uppskattade vårdhundar som kommer på besök emellanåt. 

Mat & Dryck

Maten som serveras på Solbacken lagas i storköket Navet, levereras till oss kyld och värms på plats. Måltiderna är anpassad till äldres behov och berikas med smör och grädde. Tillbehör som ris och potatis kokas här och vi gör egen sallad.

Lunch och middag serveras vid fasta tider, frukost får du när du vaknar och den kan ätas antingen i matsalen eller i den egna lägenheten. Däremot ser vi till att ingen har en nattfasta som är längre än 11 timmar utan får i sig något litet om frukosten äts senare. Vi är alltid uppmärksamma på om någon har dålig aptit eller minskar i vikt.

Vi har ett mycket populärt mellanmål, en så kallad ”Säröbomb” som består av till exempel yoghurt, matolja, bär och grädde. Vi har alltid nygjorda i olika varianter som man kan få när som helst under dygnet. Personalen bakar ofta eget fikabröd och den som vill vara med och baka är välkommen.

En trevlig stund på dagen
Vi försöker skapa en trevlig stund under måltiderna och låter det ta den tid det tar. Bordet dukas alltid fint. Personalen sitter med både som sällskap och som stöd för de som behöver. Måltiderna serveras i de gemensamma matsalarna på avdelningarna. Vill du hellre äta någon annanstans som i dagrummet eller din lägenhet går detta självklart bra.

Var lagas maten?

På storköket Navet

Vård & Omsorg

Kontaktman och genomförandeplan
Varje boende får en egen kontaktman. Tillsammans med din kontaktman skriver ni en genomförandeplan som beskriver dina beviljade insatser och hur du vill att de ska utföras av personalen. Dina anhöriga har möjlighet att vara med vid detta tillfälle.

Din kontaktman ansvarar bland annat för ditt välbefinnande, att spendera tid med dig då ni bara umgås, ha kontakt med anhöriga och se till att din genomförandeplan är uppdaterad. 

Omsorg

Boendet är bemannat dygnet runt med omvårdnadspersonal. De flesta är utbildade undersköterskor andra vårdbiträden. Sjukgymnast och arbetsterapeut är knuten till boendet och kommer vid behov.

Projekt Aron
Sedan 2016  arbetar vi med en arbetsmetod som kallas projekt Aron. Det bygger på Aron Antonovskijs teorier om ett salutogent och personcentrerat arbetssätt. Var fjärde vecka har vi obligatoriska planeringsmöten där all personal deltar. Vid dessa diskuterar vi vilken omsorg som fungerar för varje individ på boendet och hur vi kan arbeta för att alla ska känna sig trygga och värdefulla. Vi jobbar tillsammans för lugna och trygga miljöer där personalen är närvarande ute i verksamheten.

Metoden är införd på Solbacken och kommer att implementeras på alla boenden i  Härnösands kommun.

När du bor på Solbacken betalar du för omvårdnad/service, hyra och för kost/förbrukning. I förbrukning ingår: toalett- och hushållspapper, tvättlappar, soppåsar samt tvätt och rengöringsmedel. Här kan du läsa mer om avgiften.

Vård

Sjuksköterska med kunskap om demenssjukdomar finns hos oss varje dag mellan 07.00-16.00. Hon nås på telefinnummer 0611 -34 82 80. Övrig tid har vi tillgång till joursjuksköterska. Läkare från Johannesbergs vårdcentral besöker oss en gång i veckan, och besöker den som har behov. Kontakten sköts av sjuksköterskan.

Munhälsobedömning görs en gång per år på boendena av tandvården. Vid behov av tandläkare bokas tandläkarbesök hos din tandläkare.

Sjukgymnast och arbetsterapeut är knuten till boendet och kommer vid behov. Sjukgymnast kan hjälpa dig med gåträning eller annan träning. Arbetsterapeuten kan hjälpa till med att skaffa eller byta ut hjälpmedel.

Tilläggstjänster

Fotvårdsspecialist kommer en gång i månaden och , betalas privat. Du gör upp med din kontaktperson om att boka tid.

Frisör ordnar du med själv och kontaktpersonen kan följa med vid behov.

Personal

Här jobbar 22 personer, en enhetschef, en sjuksköterska och 19 omvårdspersonal varav majoriteten utbildade undersköterskor.

Kompetensutveckling

Vi har kontinuerlig kompetensutveckling för våra medarbetare. Under 2015 hade vi en stor satsning med ett kultur- och utvecklingsprogram för all personal. Då fick alla utbildning i värdegrundkultur och salutogent arbetssätt. Detta för att bemöta både kollegor och boende.

Språk

Svenska

Kvalitet

Kommunen arbetar på flera olika sätt för att höja kvaliteten och utveckla verksamheten. Alla verksamheter som arbetar på uppdrag av socialnämnden arbetar kontinuerligt på olika sätt med att höja kvaliteten i verksamheterna. Syftet med att arbeta med kvalitetsfrågor är att få nöjda medborgare och medarbetare.

Vi jobbar med egenkontroller vilket innebär att kommunens kvalitetssamordnare kontrollerar att verksamheten följer de lagar, föreskrifter och riktlinjer som styr verksamheten.

Vi genomför egna kvalitetsuppföljningar genom enkäter och intervjuer med våra boende. Härnösands kommun har rutiner för hur synpunkter och klagomål hanteras. Information om hur du går tillväga finns på Solbacken.

Här kan du läsa mer om Härnösand kommuns kvalitetsarbete.

Kontakt

Organisation

Härnösands kommun

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

Grön avd 070-340 21 53, Röd avd 070-340 21 54, Natten: 070- 34021 67, Sjuksköterska: 0611 34 82 80

Kontaktperson

Ann-Katrin Nyberg, enhetschef, 0611-34 82 71

Gatuadress

Hospitalsgatan 8 C

Postnummer

871 31

Postort

Härnösand

Vill du bo här?

För att få flytta till särskilt boende måste en ansökan göras och beviljas av handläggare hos Biståndsenheten. Kontaktuppgifter: Telefon växel: 0611 - 34 80 00 socialforvaltningen@harnosand.se. Du kan också höra av dig om du har frågor eller vill komma och prata en stund.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?

Här hittar du de lediga tjänster som just nu utannonseras inom Härnösands kommun. 

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

Grön avd 070-340 21 53, Röd avd 070-340 21 54, Natten: 070- 34021 67, Sjuksköterska: 0611 34 82 80

Translate

Tyck till