Släkten på besök
Foton från förr
Bingo
Bommor förgyller

Äldreboendet Gläntan - Spinnrocken

Fanjunkaregatan 5, Linköping Karta

Typ av plats

Demens, Demens korttid, Demens växelvård

Om oss

Välkommen till oss på Äldreboendet Gläntan/Spinnrocken! 

Vi är det mindre äldreboendet med en familjär känsla. Du hittar oss i centrala Linköping med närhet till flera serviceställen som affärer och restauranger. Vi har även nära till både Gamla Linköping och en skog som vi ofta promenerar i.

För oss innebär livskvalitet att ha inflytande över det dagliga livet och det egna hemmet. Att bli sedd och respekterad är en grund för trygghet, trivsel och tillit.

Vi har en fördjupad kompetens inom demens och vänder oss till dig med demenssjukdom. Boendet består av två avdelningar, Gläntan som är ett permanentboende och Spinnrocken som är till för dig som behöver växelvård eller en korttidsplats. Växelvård innebär att du vistas hos oss en eller två veckor och sedan är en eller två veckor hemma. Det fungerar som avlastning, både för dina anhöriga och för dig själv. Om du blir beviljad en korttidsplats spenderar du en till tre månader hos oss och efter det kan du bli beviljad en permanent plats någon annanstans eller kan flytta hem igen.

Hos oss lever du ditt liv efter dina egna vanor och intressen. Du får hjälp och stöd i ditt eget hem. Varje dag har du möjlighet att delta i aktiviteter och gemenskap tillsammans med andra boende och personalen. Dina närstående är ett viktigt stöd i ditt välbefinnande och de är alltid välkomna att delta i de dagliga aktiviteterna och umgås med dig.

En gång i veckan får vi besök av en vårdhund som är ett väldigt uppskattat inslag bland våra boende. Speciellt för personer med demenssjukdom har besöken av vårdhunden visat stora förbättringar i humöret och i lusten att göra vanliga vardagssysslor. Vi uppmuntrar även vår personal att ta med sig sina hundar. Du är även välkommen att ta med ditt husdjur förutsatt att du själv kan ta hand om det.

Gläntan/Spinnrocken drivs av Bräcke diakoni – en stiftelse som drivits utan vinstsyfte ända sedan 1923. Vi har lång erfarenhet av vård och omsorg och vill vara med och göra hela samhället medmänskligare. Även om vi har mer än 90 år på nacken är vi piggare och mer nytänkande än någonsin.

Organisation

Bräcke diakoni

Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Entreprenad

Boendet

Äldreboendet Gläntan – Spinnrocken består av två våningar där Gläntan ligger på en och Spinnrocken på en annan. Gläntan som är ett permanentboende består av sju lägenheter och Spinrocken av två lägenheter för växelvård och fem lägenheter för en kortare tids boende.

Lägenheterna är stora och består av två rum, vardagsrum och sovrum. Det finns ett mindre trinettkök där du kan tillaga enklare måltider. Alla lägenheter har eget badrum och fransk balkong. Dörrarna till lägenheterna är låsta och du låser upp med hjälp av din larmklocka som du bär med dig.

På Gläntan är lägenheterna din egen bostad och du möblerar precis efter eget tycke och smak för att skapa din unika hemmakänsla. Du står själv för hygienartiklar, lampor och hemförsäkring. Vi tillhandahåller med en säng och madrass.

Lägenheterna på Spinnrocken är däremot möblerade och det finns TV och radio. I badrummen finns både tvättmaskin och torktumlare. Du behöver endast ta med dig dina personliga tillhörigheter

Hyran bestäms utifrån Linköpings kommuns riktlinjer.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

14

Avdelningar

Två avdelningar, Gläntan och Spinnrocken.

Lägenheterna

  • Stora tvårumslägenheter
  • Trinettkök
  • Fransk balkong
  • Badrum

På boendet

Varje avdelning har ett gemensamt allrum och kök.

Aktiviteter

Hos oss på Gläntan – Spinnrocken tycker vi det är viktigt med aktiviteter, både små och stora, för att du ska hålla dig aktiv och må bra. För att du ska känna dig behövd uppmuntrar vi dig att delta i de vardagliga aktiviteterna som att duka, diska och skala potatis.

Vi planerar aktiviteter utefter dina intressen och behov. När du flyttar in här går vi igenom vad du tycker om att göra och planerar både individuella och gemensamma aktiviteter utifrån detta.

När vädret tillåter spenderar vi mycket tid utomhus och promenerar ofta i en närliggande skog. En gång i veckan har du rätt till en timme egen tid med din kontaktman då ni hittar på vad du känner för just för dagen. Vi erbjuder mycket individuella aktiviteter då det är lämpligast för personer med demenssjukdom som till exempel: korsord, målning och pussel. Andra gemensamma aktiviteter kan vara: sång och musik, högläsning, frågesport, spela Fia med knuff, gruppgymnastik och bakning.

Självklart uppmärksammar och firar vi alla högtider som midsommar, jul och påsk med speciella fester med traditionsenlig mat.

Mat & Dryck

Maten är en av livets stora glädjeämne. God och vällagad mat serveras i trevlig miljö för att ge en stimulerande och positiv upplevelse. Vårt mål är att du ska uppleva måltiden som en av dagens höjdpunkter.

På Servicehuset Blandaren har Bräcke Diakoni ett eget kök där vi får vår lunchmat från. Maten lagas från grunden varje dag och kommer till oss varm. På kvällar och helger lagar vi all mat själva här på Gläntan - Spinnrocken. På lördagar får du som boende vara med och önska vilken mat vi ska servera. Populära maträtter som önskas är pizza och när vädret börjar bli varmare är det många som vill att vi grillar. Om du är hungrig mellan måltiderna så ordnar vi självklart det.  

Vi tycker att måltiderna är viktiga och vi ser alltid till att du har lugn och ro när du äter. Dukningen är fin och maten tar du själv ur karotter. Vi äter tillsammans på avdelningarna men du kan även välja att äta i din egen lägenhet om du känner för det.

Vi försöker se till att mycket av den mat vi äter är ekologisk.

Var lagas maten?

Lunchen kommer från Bräcke Diakonis egna kök. Resten av maten lagar vi själva.

Vård & Omsorg

Kontaktman
När du flyttar hit blir du tilldelad din egen kontaktman som lär känna dig för att vi ska kunna ge dig den bästa omsorgen. Det är din kontaktman som fungerar som din förlängda arm när du behöver hjälp med olika saker som din ekonomi och att dina behov blir tillgodosedda.

Omsorg

Alla våra medarbetare har en undersköterskeutbildning eller är vårdbiträden. Personal tillgänglig dygnet runt. 

Vård

Vi har en egen sjuksköterska här varje vardag. Resten av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. En gång i veckan kommer en läkare hit och går rond. Resten av tiden har vi tillgång till jourläkare. Vi sätter ihop medicinska vårdplaner tillsammans med sjuksköterska och läkare. Vi har tillgång till både sjukgymnast och arbetsterapeut. 

Tilläggstjänster

Frisör och fotvård kommer till oss på boendet. Även tandläkare kan besöka oss och utföra det mesta inom tandvård.

Personal

All personal har gått Bräcke Diakonis egen utbildning inom vård i livets slutskede, demens och mjukmassage.

Språk

Svenska, Bosniska, Thai

Kollektivavtal information

Vi har kollektivavtal

Kvalitet

Kvalitetsarbetet är viktigt för oss. Med jämna mellanrum träffas vi och går igenom alla eventuella avvikelser som dykt upp för att säkerställa att de inte upprepas. Vi har även enkäter som vi ber våra boende fylla i för att ta reda på om det är något som vi kan förbättra i vår verksamhet.

Flera gånger per år träffas vi och går igenom våra boendes genomförandeplaner för att säkerställa att vi följer dem. När du flyttar hit skriver vi en genomförandeplan som beskriver hur du vill ha din omsorg utförd, vilka intressen du har och andra riktlinjer som du vill att vi ska förhålla oss efter.

i uppmuntrar även kontakt med anhöriga och närstående. Minst två gånger per år anordnar Gläntan - Spinnrocken anhörigträffar som ofta blir trevliga sociala tillställningar.

Synpunkter och klagomål följer vi upp och åtgärdar enligt Linköpings kommuns riktlinjer.

Kvalitetsregister

Vi jobbar efter kvalitetsregistret Senior Alert vilket är en vårdpreventiv process för att förebygga fall, trycksår, undernäring och munhälsa hos äldre. Vi har ett Senior Alert ombud som ser till att vi följer riktlinjerna.

Då Gläntan och Spinnrocken vänder sig till personer med demenssjukdom använder vi oss av BPSD-registret. Syftet är att öka livskvaliteten och lindra de symtom som är vanliga vid demenssjukdom som exempelvis aggressivitet, oro, apati, hallucinationer eller sömnsvårigheter.

Kontakt

Organisation

Bräcke diakoni

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

013-190 04 51

Kontaktperson

Natasa Brstina

Gatuadress

Fanjunkaregatan 5

Postnummer

582 16

Postort

Linköping

Vill du bo här?

För att få en lägenhet hos oss krävs ett beslut från din handläggare på kommunen.

Om du har ytterligare frågor om Gläntan - Spinnrocken är du välkommen att kontakta oss.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Söker du jobb?


Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

013-190 04 51

Translate

Tyck till