Väsbygården

Allévägen 63-65, Vallentuna Karta

Typ av plats

Demens, Demens korttid, Demens växelvård, Omvårdnad, Omvårdnad korttid

Om oss

Välkommen till Väsbygården!
Väsbygården är ett kommunalt äldreboende som ligger centralt i Vallentuna. Vi erbjuder dig ett tryggt boende med service och sjukvård dygnet runt. Vi fokuserar på det friska och strävar efter att bevara och främja hälsa. Vi anser att du ska få möjlighet till ett rikt liv och kunna fortsätta leva så vanligt som möjligt.

Det finns mycket kompetens samlad i huset då vi har avdelningar både för äldre personer med stort omsorgsbehov och personer som drabbats av en demenssjukdom. Vi har även avdelningar för växelvård och korttidsplatser. Vår personal har ett genuint intresse för människor och gör sitt bästa för att du ska trivas och känna dig trygg hos oss.

Vår utemiljö
På vår innergård spenderar vi mycket tid när det är fint väder ute. Där brukar vi bland annat fika, hitta på olika aktiviteter och njuta av växtligheten. Har du gröna fingrar kan du hjälpa till med skötseln av blommorna. 

Höjdpunkter
- Välutbildad och engagerad personal
- Aktiviteter utifrån boendes önskemål
- Ligger centralt i Vallentuna
- Fester och firande av högtider
- Fina miljöer

Organisation

Vallentuna kommun

Organisationsform

Kommunal

Boendet

För att du ska få hemtrevligt i din nya lägenhet tar du med dig dina egna möbler och ägodelar. Du inreder utifrån din egen smak och trivsel.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

68

Avdelningar

Sju, 8-12 personer bor på varje avdelning

Lägenheterna

 • 32-40 kvadratmeter
 • Kylskåp med frysfack, diskbänk
 • Rymliga badrum med toalett och dusch
 • Uttag för tv och telefon
 • Säng, madrass och sängbord ingår
 • Förberett för taklyft
 • Trygghetslarm
 • Gott om förvaringsutrymmen

På boendet

 • Alla avdelningar har eget kök och ett gemensamt tv-rum
 • Alla avdelningar har antingen en egen uteplats eller balkong
 • Samlingslokal för underhållning
 • Två innergårdar
 • Tvättstuga där vi tar hand om all tvätt

Aktiviteter

Flera möjligheter till aktivitet
Här på Väsbygården har du varje dag möjlighet att delta i olika aktiviteter, både i vår samlingssal, tillsammans med dina grannar på avdelningen eller tillsammans med din kontaktperson.

Flera gånger per termin anordnar vi aktiviteter i samlingssalen. Det kan till exempel vara musikunderhållning inom olika musikgenrer eller intressanta föreläsningar.

På avdelningarna går det att delta i aktiviteter som sittgymnastik, högläsning, spa-stunder och målning. Du har också en kontakttimme tillsammans med din kontaktperson då ni hittar på något tillsammans. På varje avdelning finns en person som är ansvarig för aktivitetsutbudet.

Biblioteket kommer regelbundet och tar då med sig böcker som de berättar om och läser högt ur. Även kyrkan besöker oss och håller andakt, sjunger och samtalar.

Väsbygårdens trädgård
Vi har en fin trädgård på vår innergård med blommor, fruktträd, utemöbler och asfalterade gångar så det är lätt att ta en promenad om man behöver sin rullator. Trädgården använder vi som ett uterum när vädret är fint, vi både tar det lugnt och njuter av vädret och hittar på olika aktiviteter här.

De som gillar trädgårdsarbete kan hjälpa till med växterna som att vattna blommorna, plocka äpplen och plommon.

Vi brukar också ha olika fester här som midsommarfest, Valborgfirande och grillfester.


Mat & Dryck

En trevlig stund runt matbordet
På Väsbygården jobbar vi aktivt för att skapa en trevlig och lugn stämning vid matbordet. Personalen sitter med vid borden för samtal och finns även där som stöd för de som behöver hjälp. Vi äter tillsammans i avdelningarnas kök, det går också att få maten serverad i sin lägenhet. För att underlätta för våra boenden som ser dåligt eller som har en demenssjukdom använder vi porslin med tydliga färger. För att uppmärksamma helgerna dukar vi extra fint med till exempel vinglas, bordsdukar och servetter.

Maten på Väsbygården
Frukost, mellanmål och fika tillreder vi själva på avdelningarna. Lunch och middag beställer vi från Väsbygårdens restaurang som ligger i samma byggnad. Vid lunch går det att välja mellan två maträtter och vid middagen är det en maträtt som serveras. Maten och näringsinnehållet är anpassat efter äldres behov.

Högtider uppmärksammas
Högtider som påsk och midsommar uppmärksammas alltid genom att servera traditionell mat som förknippas med till exempel midsommar och påsk. Vi tar varje tillfälle i akt att ha lite festligare stämning. Vi brukar baka eget fikabröd till kaffet, självklart får de boende hjälpa till om de vill.

Flera gånger per år har vi både kostråd och boenderåd då maten diskuteras.

Var lagas maten?

Väsbygårdens restaurang som ligger i samma hus

Vård & Omsorg

Genomförandeplan
Du och din kontaktman skriver tillsammans en genomförandeplan som innehåller information om hur du vill ha det, vad som är viktigt för dig, din hälsostatus och hur den påverkar dig. Genomförandeplanen fungerar som en arbetsbeskrivning för personalen om hur du som boende vill bli bemött. Genomförandeplanen revideras två gånger om året eller vid förändrat behov.

Kontaktperson
När du flyttar hit får du två kontaktpersoner som ansvarar för att måna lite extra om dig, ta hand om praktiska saker som inköp av hygienartiklar, tvätt och städning. Kontaktpersonen ansvarar även för kontakten med dina anhöriga om du så önskar. Kontaktpersoner avsätter också tid för individuella aktiviteter med dig.

BPSD
På våra avdelningar för personer med en demenssjukdom jobbar vi med BPSD som står för Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demens. BPSD innebär att vi jobbar med ett gott bemötande, en god omsorg, en tydlig struktur i omvårdnaden och goda kunskaper om demenssjukdomar. Syftet är att kvalitetssäkra vården av personer med demenssjukdom och att våra boenden blir bemött lika av personalen utifrån de förutsättningarna de mår bäst av. 

Vård

Undersköterskor finns på plats dygnet runt. Alla boende får en omvårdnadsansvarig sjuksköterska som finns på plats dagtid måndag till fredag, övrig tid finns de tillgängliga vid behov. Läkare besöker Väsbygården en gång i veckan.

Fysioterapeut och arbetsterapeut finns hos oss måndag till fredag under dagtid.

Tandläkare besöker oss var 14:e dag.

Tilläggstjänster

Frisör och fotvård finns i huset. 

Personal

Välutbildad och engagerad personal
Vår engagerade personal hjälper dig dygnet runt i din vardag. Många medarbetare har jobbat länge inom äldreomsorgen och har ett genuint intresse för människor. Alla tar ansvar för sitt arbete och gör sitt yttersta för att våra boende ska ha det så bra som möjligt.

På Väsbygården jobbar cirka 80 personer, bland omvårdnadspersonalen är de flesta undersköterskor. Här finns också omvårdnadsansvariga sjuksköterskor, fysioterapeut, sjukgymnast, dietist, en person som ansvara för all tvätt och en vaktmästare. Våra tre enhetschefer har kontor på Väsbygården, de har till sin hjälp en administratör.

Medarbetare med olika ansvarsområden
Våra medarbetare har ansvar inom olika områden som trygghetslarm, BPSD, kost, aktiviteter och dokumentation. Vi har också medarbetare som har utbildning inom palliativ vård.

På våra demensavdelningar jobbar personalen med BPSD som handlar om att lindra symtom vid demenssjukdom.

Anhörigambassadörer
Vi har anhörigambassadörer som är utbildade i anhörigfrågor av kommunens anhörigkonsulent. Här kan du läsa mer om vilket anhörigstöd som Vallentuna kommun erbjuder.

Undersköterskestudenter
Vi tar emot undersköterskestudenter som tillför ny kunskap och utvecklar vår verksamhet.

Kompetensutveckling

Våra medarbetare får kontinuerlig kompetensutveckling genom:
- webbutbildningar
- Interna kurser/föreläsningar i kommunen
- Externa föreläsningar

Språk

Svenska, Arabiska, Bosniska, Engelska, Filipino, Finska, Franska, Persiska, Ryska, Spanska, Thai, Tigrinja, Tyska

Kvalitet

Vallentunas värdighetsgarantier
På Väsbygården jobbar vi efter Vallentuna kommuns värdighetsgarantier. Genom värdighetsgarantierna vill Vallentuna kommun förtydliga vad du kan förvänta dig av äldreomsorgen. Du får ökade möjligheter att påverka och bestämma över din egen tillvaro, att uttrycka dina synpunkter och önskemål samt ges möjlighet att känna trygghet och meningsfullhet.

Värdighetsgarantin innebär bland annat:
- Du blir informerad muntligt och skriftligt om vilket stöd/vilken hjälp kommunen kan erbjuda
- Dina uttalade behov och önskemål beaktas i den utredning som ligger till grund för beslut om stöd och hjälp
- Den personal som besöker dig bär en tydlig namnbricka och kan identifiera sig med fotolegitimation
- Du får en kontaktperson

Synpunkter och klagomål
Klagomål och synpunkter tas emot utan värderingar. Om du upplever att vi inte följer det vi lovar i värdighetsgarantierna vill vi att du kontaktar oss. När du har lämnat dina synpunkter kommer vi snarast att kontakta dig, dock senast inom 14 dagar. Alla klagomål och synpunkter dokumenteras och analyseras på arbetsplatsträffar. 

Kontakt

Organisation

Vallentuna kommun

Hemsida

Besök hemsida

Kontaktperson

Mari Melin, Enhetschef Omvårdnadsboende, 08-587 848 58 mari.melin@vallentuna.se
Maria Andersson, Enhetschef Demensboende, 08-587 856 16, maria.andersson@vallentuna.se
Monica Andersson, Enhetschef Korttid 08-587 48 49, monica.andersson@vallentuna.se

Gatuadress

Allévägen 63-65

Postnummer

186 38

Postort

Vallentuna

Vill du bo här?

Om du vill ansöka om plats på ett äldreboende i Vallentuna tar du kontakt med en biståndshandläggare som nås via Vallentunas kontaktcenter, 08 – 587 850 00. Av biståndshandläggaren får du information om vilka regler som gäller och hur du ansöker.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Translate

Tyck till