Om oss

Ymer ett modernt äldreboende, vackert beläget nära naturen och Valsta centrum. Vi vill möjliggöra för ett aktivt och socialt liv, med stora gemensamhetsytor och samarbeten med föreningslivet.

Ymer ligger i Valsta, vackert beläget nära naturen och Valsta centrum. Det finns goda kommunikationer med buss från Märsta centrum. Boendet är ett modernt och funktionellt boende byggt 2011 med alla faciliteter som behövs.

Höjdpunkter med Ymer
- Mycket aktiviteter och aktivitetsombud på varje enhet
- Sigtuna kommun är först ut med att vara certifierade i ÄtUp-metoden

Organisation
Organisationsform
Kommunal

Boendet

Allmän beskrivning

Ymer består av 72 lägenheter fördelade på två plan. Varje plan är indelade i olika "gator" med gemensamt vardagsrum, kök och matsal.

Lägenheten är på 29 kvadratmeter och har en köksdel i form av en trinett samt ett stort duschrum. Du möblerar lägenheten själv, utöver säng och madrass. I lägenhetshyran ingår även elektricitet, TV-abonnemang, trygghetslarm och tillgång till de gemensamma lokalerna. Vill du ha telefon och internet ansvarar du själv för att teckna de abonnemangen.

Hemförsäkring
Hemförsäkring tecknas av hyresgästen. I och med tillgång till lägenheten kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få hjälp med detta.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
72

Aktiviteter

På Ymer erbjuds dagliga aktiviteter. I den gemensamma salen anordnas bland annat gymnastik, filmvisning, bingo, hjärngympa och frågesport. Vi lyssnar på dina önskemål och varierar utbudet. Olika sorters musikunderhållning arrangeras kontinuerligt.

Ymer har även en fantastisk innergård som möjliggör utevistelse alla årstider. Med generösa gemensamhetsytor möjliggör vi för ett aktivt och socialt liv. Ymer samarbetar med olika aktörer, allt från förskolor och Ung omsorg till frivilligorganisationer som bidrar till din livskvalitet.

Musik och kultur är en viktig del av vardagen på Ymer. Varje vecka spelar vi bingo och får besök av vårdhund. Musikunderhållning och dans sker återkommande och vi har dagliga aktiviteter. Ymer har ett givande samarbete med biblioteket som förser oss med tidskrifter, böcker och boktips.

Det finns lättillgängliga promenadvägar för rullstol i närområdet och vi har nära till skogen. Vi besöker även den rullstolsanpassade simhallen.

Uppmärksammar högtider
Under högtider och andra traditionella händelser ordnar vi bland annat jul- och påskbuffé, kräft- och surströmmingsskiva och vi uppmärksammar andra temadagar som fettis- och våffeldagen och kanelbullens dag.

Planera aktiviteter med vårt aktivitetsombud
Våra aktivitetsombud, som finns på varje enhet, ansvarar för att planera aktiviteter tillsammans med boende på vardagar såväl som helger. Enskilda aktiviteter planeras utifrån individuella önskemål tillsammans med din omsorgskontakt.

Mat & Dryck

Trivsamma och näringsriktiga måltider
Måltider som serveras inom kommunens äldreboenden ska vara goda, näringsriktiga och säkra för den enskilde i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer samt att måltidsmiljön ska vara trivsam vilket också är viktigt för att maten ska hamna i magen.

Lunch och middag
Lunch och middag tillagas av vår kökschef tillsammans med sitt kockteam i Ekillaköket i Sigtuna. Varje dag serveras lunchbuffé som tillagas samma dag. Till middag finns möjlighet att välja mellan två rätter, desserter serveras under helger. Middagen tas emot av personal som värmer upp den i köket så att det sprids goda dofter. Tillbehör som potatis och sallad förbereds på boendet.

Måltidskonceptet "Nära måltid"
På samtliga särskilda boenden i Sigtuna kommun jobbar vi med måltidskonceptet ”Nära Måltid”. Det ger förutsättningar för att kvaliteten håller samma höga nivå på mat och måltider för alla våra medborgare inom vård- och omsorgsförvaltningen oavsett boende.

Nära Måltid handlar inte bara om menyer, recept eller vad som ligger på tallriken. Det är en helhetsupplevelse som inkluderar dukning, dofter och gemenskap kring matbordet. För att uppnå konceptets mål har både ledning och medarbetare inom äldre- och omsorgsförvaltningen samt måltidsservice utbildas inom mat anpassat för äldre.

På boendet finns en måltidsansvarig och flera måltidsombud. Ombudet lyssnar in de boendes synpunkter och idéer, ansvarig samlar in information från ombuden och förmedlar den till Måltidsservice. Detta skapar en snabb och kort väg mellan verksamheterna.

ÄTUP - certifierade
Sigtuna kommun är först ut i Sverige med att bli certifierade i ÄTUP-metoden. Det innebär att vi på Ymer har en god kunskapsgrund om det som hjälper äldre att få i sig så mycket mat och näring som möjligt.

Var lagas maten?
Ekillaköket i Sigtuna

Vård & Omsorg

Omsorgskontakt
För att du ska vara nöjd och trivas krävs att våra tjänster utförs med god kvalitet. Därför arbetar vi med omsorgskontakt. Det betyder att du redan vid inflytt får en utsedd person som är länken mellan boende och anhöriga och för att följa upp att omsorgen och servicen sker utifrån dina behov och önskemål.

Genomförandeplan
Det stöd, omsorg och omvårdnad du behöver planeras tillsammans med dig och utgår från dina förutsättningar och behov. För att det ska vara möjligt upprättas en genomförandeplan, där omsorgskontakt tillsammans med dig och/eller dina närstående, formulerar dina önskemål.

Personcentrerad vård- och omsorg
Vi erbjuder en trygg miljö utformad efter dina behov och förutsättningar. Vi arbetar personcentrerat och hälsofrämjande där kontinuitet och trygghet är viktigt för oss.

Vård

Kommunens Hälso- och sjukvårdsorganisation (HSO) ansvarar för hälso- och sjukvården i kommunens särskilda boenden, dygnet runt. Vi har hög personaltäthet för att säkerställa en trygg och patientnära vård och möjliggöra tätt teamarbete och handledning av omsorgspersonalen.

Våra fastanställda patientansvariga sjuksköterskor finns på plats måndag till fredag, även röda dagar, mellan kl.07:30-16:30. Vi har även arbetsterapeut och fysioterapeut/sjukgymnast stationerad på varje boende, de finns på plats varje vardag. Flera av HSO:s medarbetare har specialistkompetens och mångårig erfarenhet i yrket.

Sigtuna kommun har avtal med en läkarorganisation om läkarinsatser på kommunens vård- och omsorgsboenden. Om du väljer dem som husläkare kan du få hembesök.

Tandvård
Hembesök för tandvård och munhälsobedömning av tandhygienist erbjuds av extern utförare.

Personal

På Ymer arbetar undersköterskor och vårdbiträden och vi är bemannade dygnet runt. Vi har också tillgång till läkare och sjuksköterska dygnets alla timmar. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar dagtid alla vardagar.

Upplevelsen av kontinuitet, närhet och trygghet är viktigt och vi försöker i möjligaste mån begränsa antal personer som deltar i den individuella omvårdnaden. Vi eftersträvar alltid att skapa goda relationer och förtroende mellan dig och oss som arbetar på Ymer.

Språk
Svenska

Kvalitet

Var med och påverka
För oss är det viktigt att du trivs hos oss. Utöver att vården och omsorgen utgår från det du behöver som individ, så finns det olika sätt att vara med och tycka till om din eller en anhörigs tid hos oss.

Förtroenderåd
Alla särskilda boenden i Sigtuna kommun har förtroenderåd. De har möte fyra gånger per år. Deltagare är boende, närstående, politiker och personal. Förtroenderådet arbetar med att belysa och förbättra verksamheten hos oss.

Synpunkter
Vi ser alla synpunkter och förslag som positiva då dina synpunkter är viktiga för att vi ska ha möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet.
Lämna en synpunkt här!

Kontakt

Organisation
Hemsida
Telefonnummer
Kontaktperson
Sebastian Petersen, tf. boendechef, 08-591 260 00
Gatuadress
Midgårdsvägen 14A
Postnummer
195 57
Postort
Märsta
Vill du bli kund hos oss?

Du kan ansöka om plats på äldreboende/särskilt boende i Sigtuna kommun genom att kontakta kommunens kontaktcenter eller genom att klicka här.

Särskilda boenden finns till för dig som inte längre kan få behovet av omsorg, trygghet och säkerhet tillgodosett i det egna hemmet. Om du eller en närstående funderar på om du har behov av en plats på särskilt boende, eller kanske fått ett beslut om en plats, kan du läsa mer om hur det fungerar här.

Avgifter för äldreboende i Sigtuna kommun
Här kan du läsa mer om vad du betalar för att bo på ett äldreboende i Sigtuna kommun. 

Hitta hit

Vägbeskrivning

Ymer

Sigtuna kommun

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.