Finskt Äldrecentrum
Suomikoti entré
Jul på Finskt Äldrecentrum
Snö

Finskt Äldrecentrum

Ramviksvägen 213, Enskede Årsta Vantör, Stockholm Karta

Typ av plats

Demens, Omvårdnad

Om oss

Här talar alla finska! Meillä kaikki puhuvat suomea! Både finska språket och finska traditioner är viktiga för oss. Vi firar finska högtidsdagar, dansar till finsk musik och självklart badar vi bastu. När man blir äldre och speciellt för den som drabbas av demenssjukdom så är det av stor betydelse att få bo i en miljö som är välbekant och med personer som talar modersmålet.

Sekä suomen kieli että suomalaiset perinteet ovat meille tärkeitä. Vietämme suomalaisia juhlapäiviä, tanssimme suomalaisen musiikin tahdissa ja tietenkin saunomme. Iän karttuessa ja varsinkin jos sairastuu dementiaan on hyvin tärkeätä, että saa asua tutussa ympäristössä, jossa puhutaan äidinkieltä.

Personalen har en bra utbildning och personaltätheten är hög. Vi erbjuder hög kvalité samt kunskap och erfarenhet om äldre- och demensvård. Vi tar hänsyn till individens behov i vården och erbjuder aktiviteter både individuellt och i grupp. Förutom sjuksköterskor och undersköterskor har vi även arbetsterapeut och fysioterapeut som arbetar på boendet. Vi finns i Stockholms Stad, och erbjuder 30 platser för stadens invånare, resterande 23 platser finns tillgängliga för andra kommuner.

SVT programmet Uutiset besökte oss för en tid sen och gjorde ett reportage som du kan se här.

Kontakta oss gärna vid frågor eller funderingar.

Inriktning/Profil

Finsk, Kultur, Musik, Trädgård

Organisation

Föreningen Suomikoti

Organisationsform

Ideell organisation

Driftsform

Egen regi

Du kan välja oss även om du bor i:

Stockholms kommun, Hägersten Liljeholmen, Hässelby Vällingby, Farsta, Enskede Årsta Vantör, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Spånga Tensta, Södermalm, Skärholmen, Skarpnäck, Rinkeby Kista, Älvsjö, Östermalm, Järfälla kommun, Ekerö kommun, Nacka kommun, Norrtälje kommun, Täby kommun, Tyresö kommun, Österåkers kommun, Botkyrka kommun

Boendet

Finskt Äldrecentrum ligger vackert mitt i villaområdet i Enskede. Vi har sammanlagt 53 lägenheter, alla är stora ettor med kokmöjligheter och rymliga hygienutrymmen.

Boendet är delat på sex mindre enheter. Varje enhet har en stor gemensam balkong. En del lägenheter har även egen balkong. Vi har en härlig trädgård med sittplatser och ett växthus, där vi odlar kryddor och grönsaker. Sommarens grillfester är uppskattade av alla.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)

53

Avdelningar

4 enheter för demenssjuka, 2 enheter för omvårdnad med 8-9 lägerheter

Lägenheterna

  • Boarea: 33-42 kvadratmeter
  • Omöblerat förutom säng och sängbord
  • Kokmöjligheter
  • Badrum

På boendet

  • Bastu
  • Rum för olika aktiviteter samt gymnastiksal
  • Festsal
  • Trädgård med växthus

Hyra

6 900 - 8 200 kr/mån

Aktiviteter

Varje vecka har vi flera återkommande aktiviteter och på de respektive enheterna händer det saker varje dag. Både arbetsterapeuten och fysioterapeuten leder dagligen olika grupper. För den musikintresserade har vi sångstunder, karaoke och dans. Vi bakar eller promenerar tillsammans med den som vill och vi erbjuder också högläsning av finska välbekanta böcker. Vi ordnar också frågesporter. Vi har en trädgårdsgrupp som leds av vår arbetsterapeut som är aktiv året om.

Här hittar du månadens aktivitetsprogram. Se exempel på andra evenemang här.

Café Nostalgi
På torsdagar är vårt café Nostalgi öppet. Där samlas boende, anhöriga och volontärer för en trevlig stund tillsammans. Personalen brukar baka så vi har något gott till kaffet. Här firar vi också födelsedagar och andra högtider.

Bastu
Bastun är varm nästan dagligen, du har möjlighet att bada bastu minst en gång i veckan. Finska församlingen kommer en gång i månaden.

Mat & Dryck

Lunch och middag serveras på varje enhet där 9 personer äter tillsammans. Maten kommer från det finska företaget Fazer Amiga som hjälper till att ordna finska specialiteter när vi önskar. Vi har också kostmöten tillsammans med leverantören för att säkerställa matens kvalitet.

I samband med högtider firar vi på finskt vis i festsalen med tillhörande mat och dryck. Vid påsk är memma ett självklart inslag och vi serverar karelska piroger och munkar som vi ibland bakar själva. Vi ordnar även större sammankomster i festsalen.

På helgerna dukar vi upp lite extra fint och ibland laga mat själva. 

Var lagas maten?

Fazer Amiga

Vård & Omsorg

Vi ser det som självklart att ta tillvara det friska hos de boende. Hos hos kan man kan så långt som möjligt välja när och hur hjälpen och stödet ser ut. Språket är en viktig del av omsorgen och vi upplever att många, särskilt personer med demenssjukdom blir lugnare och piggare när de bor i en miljö där alla talar finska.

Nära 99 procent av våra anställda är undersköterskor och många har vidareutbildning inom demenssjukdomar. Vi lägger stor vikt vid utbildningar och handledning för att säkerställa personalens kompetens.

Omsorg

Alla boende har en kontaktman som är undersköterska som. En stor andel av personalen har vidareutbildning inom demenssjukdomar. Vi har god kunskap inom palliativ vård. Varje har natt har vi fyra undersköterskor på boendet.

Vård

Sjuksköterskor finns på plats alla dagar mellan 07.00 och 16.45. Övrig tid finns tillgång till joursjuksköterska. Fysioterapeut och arbetsterapeut finns på plats måndag-fredag. Finsktalande läkare finns på plats en dag i veckan och sjuksköterskorna kan alltid nå läkare per telefon för konsultation. Alla boende har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska.

Tilläggstjänster

Vi har kontakt med fotvårdare och en frisör besöker oss vid behov.

Personal

På Finskt Äldrecentrum /Suomikoti finns undersköterskor dygnet runt. All vår tillsvidareanställda omvårdnadspersonal har undersköterskeutbildning. Vi har egna sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. En av undersköterskorna har gått en utbildning i Validation. Tre av våra medarbetare har gått en utbildning inom palliativ vård.

Våra vaktmästare och lokalvårdare håller ordning på lokalerna.

Kompetensutveckling

Våra medarbetare genomgår kontinuerligt både interna och externa utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

Språk

Svenska, Finska

Kollektivavtal

Ja, personalen omfattas av ett kollektivavtal

Kvalitet

Vi jobbar aktivt med att förbättra verksamheten för alla genom att ständigt ta till oss synpunkter och klagomål från boende och anhöriga, det finns blanketter för klagomål synliga men det vanligaste är att man framför synpunkter direkt till personal.

Två gånger per år har vi anhörigmöten för att diskutera aktuella frågor.

Kontakt

Organisation

Föreningen Suomikoti

Hemsida

Besök hemsida

Telefonnummer

08-457 08 66

Gatuadress

Ramviksvägen 213

Postnummer

122 64

Postort

Enskede

Vill du bo här?

Vi tar emot boenden från både Stockholms stad och andra kommuner. Oavsett var du bor behövs ett biståndsbeslut från din kommun. Vänd dig till biståndshandläggare vid din kommun för att få reda på hur du går tillväga. Har du frågor är du självklart välkommen att kontakta oss!

Onko sinulla kysymyksiä? Ota yhteys Suomikotiin.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Har du frågor? Kontakta verksamheten

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Du måste fylla i ett namn.

Du måste fylla i en e-post eller ett telefonnummer.

= Obligatoriskt fält

Villkor för användning av kontaktformulär

Ring

08-457 08 66

Translate

Tyck till