Finskt Äldrecentrum

Ramviksvägen 213, Enskede Karta

Typ av plats
Demens
Omvårdnad
Besök hemsida
Har du frågor? Kontakta verksamheten

Om oss

Här talar alla finska! Meillä kaikki puhuvat suomea! Både finska språket och finska traditioner är viktiga för oss. Vi firar finska högtidsdagar, dansar till finsk musik och självklart badar vi bastu. När man blir äldre och speciellt för den som drabbas av demenssjukdom så är det av stor betydelse att få bo i en miljö som är välbekant och med personer som talar modersmålet.

Sekä suomen kieli että suomalaiset perinteet ovat meille tärkeitä. Vietämme suomalaisia juhlapäiviä, tanssimme suomalaisen musiikin tahdissa ja tietenkin saunomme. Iän karttuessa ja varsinkin jos sairastuu dementiaan on hyvin tärkeätä, että saa asua tutussa ympäristössä, jossa puhutaan äidinkieltä.

Personalen har en bra utbildning och personaltätheten är hög. Vi erbjuder hög kvalité samt kunskap och erfarenhet om äldre- och demensvård. Vi tar hänsyn till individens behov i vården och erbjuder aktiviteter både individuellt och i grupp. Förutom sjuksköterskor och undersköterskor har vi även arbetsterapeut och fysioterapeut som arbetar på boendet. Vi finns i Stockholms Stad, och erbjuder 30 platser för stadens invånare, resterande 23 platser finns tillgängliga för andra kommuner.

SVT programmet Uutiset besökte oss för en tid sen och gjorde ett reportage som du kan se här.

Kontakta oss gärna vid frågor eller funderingar.

Vi är stolta över att vara det första finskspråkiga äldreboendet som Silviahemscertifierats. Läs gärna mer här

Organisation
Driftsform
Egen regi
Hjälp
Du kan välja oss även om du bor i:
Stockholms kommun
Hässelby Vällingby
Farsta
Enskede Årsta Vantör
Bromma
Kungsholmen
Norrmalm
Spånga Tensta
Södermalm
Skärholmen
Skarpnäck
Rinkeby Kista
Östermalm
Järfälla kommun
Ekerö kommun
Nacka kommun
Norrtälje kommun
Täby kommun
Tyresö kommun
Österåkers kommun
Botkyrka kommun

Boendet

Allmän beskrivning

Finskt Äldrecentrum ligger vackert mitt i villaområdet i Enskede. Vi har sammanlagt 53 lägenheter, alla är stora ettor med kokmöjligheter och rymliga hygienutrymmen.

Boendet är delat på sex mindre enheter. Varje enhet har en stor gemensam balkong. En del lägenheter har även egen balkong. Vi har en härlig trädgård med sittplatser och ett växthus, där vi odlar kryddor och grönsaker. Sommarens grillfester är uppskattade av alla.

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
53
Avdelningar
4 enheter för demenssjuka, 2 enheter för omvårdnad med 8-9 lägerheter
Lägenheterna
Boarea: 33-42 kvadratmeter
Omöblerat förutom säng och sängbord
Kokmöjligheter
Badrum
På boendet
Bastu
Rum för olika aktiviteter samt gymnastiksal
Festsal
Trädgård med växthus
Hyra
7500 - 8400 kr/mån

Aktiviteter

Varje vecka har vi flera återkommande aktiviteter och på de respektive enheterna händer det saker varje dag. Både arbetsterapeuten och fysioterapeuten leder dagligen olika grupper. För den musikintresserade har vi sångstunder, karaoke och dans. Vi bakar eller promenerar tillsammans med den som vill och vi erbjuder också högläsning av finska välbekanta böcker. Vi ordnar också frågesporter. Vi har en trädgårdsgrupp som är aktiv året om och leds av vår arbetsterapeut .

Café Nostalgi
På torsdagar är vårt café Nostalgi öppet. Där samlas boende, anhöriga och volontärer för en trevlig stund tillsammans. Personalen brukar baka så vi har något gott till kaffet. Här firar vi också födelsedagar och andra högtider.

Bastu
Bastun är varm nästan dagligen, du har möjlighet att bada bastu minst en gång i veckan. Finska församlingen kommer en gång i månaden.

Mat & Dryck

Lunch och middag serveras på varje enhet där 9 personer äter tillsammans. Maten kommer från det finska företaget Fazer Amiga som hjälper till att ordna finska specialiteter när vi önskar. Vi har också kostmöten tillsammans med leverantören för att säkerställa matens kvalitet.

I samband med högtider firar vi på finskt vis i festsalen med tillhörande mat och dryck. Vid påsk är memma ett självklart inslag och vi serverar karelska piroger och munkar som vi ibland bakar själva. Vi ordnar även större sammankomster i festsalen.

På helgerna dukar vi upp lite extra fint och lagar ibland mat själva. 

Var lagas maten?
Fazer Amiga

Vård & Omsorg

Vi ser det som självklart att ta tillvara det friska hos de boende. Hos hos kan man kan så långt som möjligt välja när och hur hjälpen och stödet ser ut. Språket är en viktig del av omsorgen och vi upplever att många, särskilt personer med demenssjukdom blir lugnare och piggare när de bor i en miljö där alla talar finska.

Nära 99 procent av våra anställda är undersköterskor och många har vidareutbildning inom demenssjukdomar. Vi lägger stor vikt vid utbildningar och handledning för att säkerställa personalens kompetens.

Omsorg

Alla boende har en kontaktman som är undersköterska. En stor andel av personalen har vidareutbildning inom demenssjukdomar. Vi har god kunskap inom palliativ vård. Varje har natt har vi fyra undersköterskor på boendet.

Vård

Sjuksköterskor finns på plats alla dagar mellan 07.00 och 16.45. Övrig tid finns tillgång till joursjuksköterska. Fysioterapeut och arbetsterapeut finns på plats måndag-fredag. Finsktalande läkare finns på plats en dag i veckan och sjuksköterskorna kan alltid nå läkare per telefon för konsultation. Alla boende har en omvårdnadsansvarig sjuksköterska.

Tilläggstjänster

Vi har kontakt med fotvårdare och en frisör besöker oss vid behov.

Personal

På Finskt Äldrecentrum /Suomikoti finns undersköterskor dygnet runt. All vår tillsvidareanställda omvårdnadspersonal har undersköterskeutbildning. Vi har egna sjuksköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. En av undersköterskorna har gått en utbildning i Validation. Tre av våra medarbetare har gått en utbildning inom palliativ vård.

Våra vaktmästare och lokalvårdare håller ordning på lokalerna.

Kompetensutveckling

Våra medarbetare genomgår kontinuerligt både interna och externa utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

Språk
Finska

Ja, personalen omfattas av ett kollektivavtal

Kvalitet

Vi jobbar aktivt med att förbättra verksamheten för alla genom att ständigt ta till oss synpunkter och klagomål från boende och anhöriga, det finns blanketter för klagomål men det vanligaste är att man framför synpunkter direkt till personal.

Två gånger per år har vi anhörigmöten för att diskutera aktuella frågor.

Sivliahemscertifiering
Vi är stolta över att vara det första finskspråkiga äldreboendet som Silviahemscertifierats. Läs gärna mer här

Kvalitetsutvärderingar

Kontakt

Organisation
Hemsida
Telefonnummer
Gatuadress
Ramviksvägen 213
Postnummer
122 64
Postort
Enskede
Vill du bli kund hos oss?

Vi tar emot boenden från både Stockholms stad och andra kommuner. Oavsett var du bor behövs ett biståndsbeslut från din kommun. Vänd dig till biståndshandläggare vid din kommun för att få reda på hur du går tillväga. Har du frågor är du självklart välkommen att kontakta oss!

Onko sinulla kysymyksiä? Ota yhteys Suomikotiin.

Hitta hit

Vägbeskrivning

Finskt Äldrecentrum

Enskede Årsta Vantör

Har du frågor?

Har du frågor? Vill du komma på besök? Kontakta verksamheten enkelt via formuläret nedan eller slå den en signal.

Skicka ett meddelande

Vi rekommenderar dig att inte dela känsliga personuppgifter via fritextfältet. (här kan du läsa vad känsliga personuppgifter är)
Något gick fel, vänligen försök igen.
Tack för ditt meddelande. Din kontaktinformation har skickats vidare till verksamheten. De kommer själva kontakta dig för att ge mer information.