Åsbacka uppfyller Vårdföretagarnas medlemskrav för transparens och öppenhet

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och bransch­organisation för vård­givare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftsform. Alla med­lemmar i Vårdföretagarna ska redovisa information om sina verksam­heter, för att allmänheten enklare ska kunna få relevant information om enskilda privata utförare.

Nedan redovisas informationen för Åsbacka

Kontaktinformation

Organisation
Hemsida
Gatuadress
Stationsgatan 2
Postnummer
660 60
Postort
Molkom
Telefonnummer
070-104 30 37
E-post
maria.andersson7@vardaga.se

Basfakta om verksamheten

Verksamhetens mål och inriktning:

Äldreboende omvårdnad och demens

Åsbacka är ett äldreboende för dig med demenssjukdom eller åldersrelaterade kroppsliga sjukdomar. Vi erbjuder en individuellt anpassad omsorg med utgångspunkt i den nationella värdegrunden för äldreomsorgen. Vi utgår från varje boendes behov, ser till och stärker det som är friskt och arbetar funktionsbevarande med omtanke, integritet och valfrihet.

Åsbacka ligger i centrala Molkom, nära butiker, vårdcentral och kommunikationer. Det är lätt att parkera vid boendet och från Karlstad går Värmlandstrafiks busslinjer 300, 400 och 401 till Molkom. Vi har nära till naturen, inte minst den vackra Molkomssjön. Vi ger dig möjlighet att bo kvar i din hembygd även när du på ålderns höst behöver det stöd som ett äldreboende ger.

Boka gärna en privat visning av Åsbacka, kontakta verksamhetschef Maria Andersson!

Demensakademin


Åsbacka är certifierat enligt Demensakademin, ett koncept för personcentrerad vård och omsorg vid demenssjukdom som bland annat innehåller utbildning och vägledning för medarbetare samt stöd till närstående.

Åsbacka ligger i centrala Molkom, tre mil norr om Karlstad, med utsikt över den vackra Molkomssjön. Här är det nära såväl till service som till naturen.

Åsbacka erbjuder permanent och trygghetsboende och drivs som entreprenad av Vardaga på uppdrag av Karlstads kommun.

Du kan flytta in till oss när du fått ett biståndsbeslut som kommunens biståndsbedömare utfärdar efter en individuell bedömning av just dina behov.

Platser


Vi har 73 platser och erbjuder även trygghetsboende som består av 5 platser. Är du intresserad av att bo på Åsbacka? Praktisk information om hur du söker plats på äldreboenden hittar du här på Vardaga.se.

Vill du veta mer om hur det är att bo hos oss?

Läs mer om vårt äldreomsorg och vårt koncept Den goda dagen.

 

Utveckling och digitalisering

Trygghetsteknik

På Åsbacka är vi föregångare inom trygghetsteknik i äldreomsorgen. Vi var först i Sverige med rörelseaktiverade sensorer i våra gemensamma utrymmen nattetid. Det underlättar för nattpersonalen att ha överblick och snabbt kunna hjälpa. För våra boende ökar det tryggheten i att få snabbare hjälp om något händer på natten.

Spel som underlättar vid demenssjukdom

Vi har en Tovertafel på Åsbacka. Det är ett digitalt spel med projektor, som stimulerar till rörelse och social interaktion. Spelet är baserat på forskning om demenssjukdom och andra kognitiva svårigheter och utvecklas i samarbete med användarna. Våra boende tycker mycket om spelet.

Uppföljning av matupplevelsen i realtid

Våra serviceassistenter genomför ett digitalt enkätprojekt vid måltiderna, som gör att vi kan ta del av de boenden matupplevelse i realtid. Vi får snabbt veta vilka maträtter som är mest populära och om det är någon mat som de boende inte tycker om eller vill ändra på. På så sätt kan vi utveckla och förbättra måltidsupplevelsen för våra boende.

Frågor och synpunkter

På Åsbacka arbetar vi med att ständigt bli bättre och utvecklas. Synpunkter från våra boende och anhöriga är en mycket viktig del i detta. Frågor och synpunkter är alltid välkomna! Tala med er kontaktman eller ansvarig chef.

Fyra gånger per år anordnar vi anhörigträffar på Åsbacka. Två av träffarna är avdelningsvis och två är för hela boendet. Där får dina anhöriga information om vad vi har på gång här hos oss. De får också möjlighet att ställa frågor och framföra synpunkter

 

Verksamhetens storlek (antal lägenheter)
73
Språk
Svenska

Kvalitet

Verksamhetens arbete med kvalitetssäkring:

Kvalitet skapas i mötet med varje individ. Därför är Vardagas ledningssystem för kvalitet, Qualimax, byggt för att ständigt förbättra kvaliteten utifrån de boendes perspektiv, önskningar och behov. Vårt mål är att uppfattas som ett kvalitetsföretag av boende, närstående, uppdragsgivare och medarbetare. För att ge våra medarbetare stöd i kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöarbetet krävs fungerande struktur och rutiner — det ger trygghet i mötet med de boende och närstående. Vi sätter tydliga kvalitetsmål och leder, styr och följer upp kvaliteten i företaget kontinuerligt med månatliga avstämningar med samtliga chefer.

Personal

Personal på verksamheten:

På Åsbacka finns kunnig och engagerad omvårdnadspersonal på plats dygnet runt, för din trygghet. Alla talar svenska och vi har dessutom medarbetare med ursprung i olika länder och som talar flera olika språk. Våra medarbetare har relevant utbildning inom vård och omsorg, t ex undersköterska. Kommunen ansvarar för hälso- och sjukvård på boendet genom sina sjuksköterskor, som vi kan kontakta dygnet runt. Rehabiliteringspersonal finns att tillgå. Serviceassistenterna arbetar i våra avdelningskök samt med städning och tvätt. Våra medarbetare genomgår kontinuerligt Vardagas interna utbildningar inom bland annat demensvård, mat och måltider, hygien samt etik och bemötande.

När du flyttar in hos oss får du också en egen kontaktman bland medarbetarna. Kontaktmannen ansvarar för att dina behov och önskemål framkommer i den individuella omvårdnadsplan som upprättas mellan dig och oss medarbetare.

Ansvarig på Åsbacka är vår verksamhetschef. Avdelningsansvariga är våra gruppchefer, som är nära verksamheten och förutom sin chefsroll även arbetar direkt i omsorgen.

Kollektivavtal är tecknade genom arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna och fackförbunden Vision och Kommunal.

Demensakademin och Studio 3

Åsbacka är certifierat enligt Demensakademin, ett koncept för personcentrerad vård och omsorg vid demenssjukdom som bland annat innehåller utbildning och vägledning för medarbetare samt stöd till närstående. Det innebär att vi har genomgått ett kompetensprogram utifrån evidensbaserade metoder och beprövad erfarenhet inom demensvården. På varje avdelning har vi en utsedd demensansvarig som ansvarar för att kunskaperna hålls vid liv. Vårt resultat följs upp i årliga kvalitetsuppföljningar.

Åsbackas medarbetare är även utbildade inom psykisk ohälsa genom Studio 3. Det är en metod för att hantera utmanande beteenden genom ett lågaffektivt bemötande. Utbildningens syfte är att minska eller undvika konflikter och utagerande beteende och den ger ökad kunskap om människor med särskilda behov och exempel på vad medarbetarna behöver tänka på i olika situationer.

Ägare, styrelse, ekonomi

Bolagsfakta:
Sjukfrånvaro:
Sjukfrånvaron beräknad på faktisk arbetstid, dvs sjukfrånvaron i relation till den tid de anställda faktiskt har arbetat under perioden. Sjukfrånvaron i rullande 12-månadersvärde ligger på 4,6 % för Vardaga.