Tandvårdsstödsintyg

Om du har omfattande behov av vård och omsorg som gör det svårt för dig ta dig till tandläkaren kan du ha rätt till ett särskilt tandvårdsstödsintyg.

Bor du på ett äldreboende har du i princip alltid rätt till intyget. Bor du i eget boende kan du också få ett tandvårdsstödsintyg om du har mycket hjälp för att klara vardagen. Det brukar röra sig om tillsyn minst tre gånger per dag plus nattetid, antingen av hemtjänst eller av anhörig. 

Så ordnar du ett tandvårdsstödsintyg

Är du intresserad av ett tandvårdsstödsintyg så kan du ta kontakt med personalen på ditt boende eller din hemtjänst så kan de hjälpa dig. Du kan också prata direkt med en biståndshandläggare på kommunen.

Bra att veta är att det inte är din tandhälsa som avgör om du har rätt till tandvårdsstödsintyget utan hur stort behov av omsorg du har. Ansökan bedöms sedan av landstinget eller regionen som fattar beslut om du har rätt till ett intyg.

När du fått ett tandvårdsstödsintyg betalar du samma avgifter för tandvård som för sjukvård. Dina kostnader för tandvård ingår också i högkostnadsskyddet. Det ger sig också rätt till en munhälsobedömning.

Translate