Nära kontakt med dina kära

Spännande samtal, skratt och någon som frågar hur du mår. Det är vad vi alla behöver för att må bra. Men livspussel och stora avstånd kan göra det svårt att ses så ofta som vi vill. På den här sidan hittar du tips på teknik som underlättar för att ändå ses digitalt. Idag finns många smarta lösningar som är anpassade efter dig som tycker det är svårt eller komplicerat.

Flera undersökningar visar att många årsrika känner sig ensamma. Ett kort samtal digitalt kan göra stor skillnad för många. Vi ger sist på den här sidan även tips på andra saker som du kan göra om du känner dig ensam. 

Fyra sätt att hålla kontakten digitalt

1. Videosamtalstjänster som Facetime 

Det här har du säkert testat? Eller någon av de andra videosamtalstjänsterna så som Skype eller Zoom. Det kostar inget men du kan behöva ladda ner en app för att det ska fungera optimalt. Förutom att bara höra rösten, som vid ett vanligt telefonsamtal, kan man se ansiktsuttryck och mimik. Guld värt när man inte setts på länge! Apparna kan du hitta i Appstore eller på Google play.

Har du ännu inte testat? Här finns en guide till de bästa videosamtalsapparna.

2. Besöksroboten Amina 

Vill du ha sällskap när du äter? Eller hjälp att läsa ett recept? Då kan du testa en besöksrobot. Det låter som framtiden, men är inte mer komplicerat än att skärmen du pratar med dina anhöriga på, har hjul och stativ. På så sätt kan den som ringer röra sig runt hemma hos dig. Med hjälp av roboten blir det mer än ett samtal, det blir ett sätt att umgås, så nära ett fysiskt besök man kan komma.  

Vill du veta mer? Här kan du läsa om hur besöksroboten Amina från Amibotic fungerar.

3. Videosamtalsappen Loopeli 

Loopeli är en ny och specialanpassad videosamtalsapp som är betydligt enklare än de som funnits på marknaden tidigare. Den är till för dig som har svårt att hantera teknik, kanske på grund av kognitiv svikt eller efter en stroke? Knapparna är få och stora och samtalet kan skötas helt av den som ringer upp. På Loopeli kan du också ta emot bilder och lyssna på radio.  

Tror du att det här kan vara något för dig? Här kan du läsa och se filmer om hur Loopeli fungerar.

4. Anhörigappen Attendo Nära 

Du som har hemtjänst eller bor på ett boende kan alltid be personalen om hjälp att ringa ett samtal eller koppla upp dina nära på en skärm. Idag går utvecklingen inom välfärdsteknik snabbt och flera aktörer inom äldreomsorgen har egna lösningar. Attendos app är en av dem. Där kan dina närstående följa med i din vardag eller lägga upp bilder som gör att du kan hänga med. Är du nyfiken på hur just Attendos app funkar? Här kan du hitta mer information.

Prata digitalt för att motverka ensamhet 
I en undersökning som Statistiska centralbyrån gjort visade det sig att ensamheten bland äldre är större än i många andra åldersgrupper. Bland personer som är 80 år och äldre svarade 10 procent att de känt sig ensamma ”hela tiden” eller ”för det mesta” under den senaste månaden. I åldersgruppen 85 år och äldre var andelen 17 procent. Så behöver det inte vara. Håll nära kontakt med dina kära! 

Tre tips om du känner dig ensam 

1. Hitta en aktivitet

För dig som orkar och vill finns många föreningar att gå med i och kurser att ta del av. Studieförbund så som Medborgarskolan och Folkuniversitetet har båda speciella kurser för dig som vill träffa jämnåriga seniorer. Har du inget specifikt intresse så finns Sveriges två stora pensionärsföreningar - PRO (Pensionärernas Riks Organisation) och SPF Seniorerna. Titta även på ditt närmaste bibliotek eller på din kommuns hemsida. Du kan också söka i Seniorvals söktjänst. Kryssa bara i rutan ”Mötesplatser och sällskap” och fyll i vilken kommun du bor i.  

2. Ta vara på kontakter i vardagen 

Ett enkelt sätt att få mer sociala kontakter är att nyttja dem som redan finns i din vardag. Stanna och prata med en granne du träffar på? Hör efter om någon på vattengympan vill ta en kaffe efteråt? Prata lite längre med personalen i kassan på mataffären eller apoteket? Forskning har visat att även ytliga kontakter har stor inverkan på vårt psykiska mående. Ett kort samtal är bättre än inget alls och kan på sikt leda till mer.

3. Prata om det!

Ibland känner vi oss så ensamma så att det påverkar hur vi mår. Då kan det vara att prata med någon om det. Det kan vara en anhörig eller en vän, någon inom vården eller någon hos kommunen. Inom Svenska kyrkan finns förutom präster även diakoner att prata med. Föreningen Mind har också en egen stödlinje, Äldrelinjen, som du som är äldre kan ringa till, oavsett om du mår dåligt eller bara vill ha någon att prata med.

Translate