Service och omvårdnad

En sak som många funderar över när de väljer ny bostad som senior är vilken service och omvårdnad de kan få i olika typer av boenden. När du flyttar in kanske du vill ha hjälp med viss service för en bekvämre vardag. Men det är också viktigt att du känner dig trygg med hur boendet kommer fungera om du en dag får större behov av stöd i vardagen. Här får du information om hur tillgången till service och omvårdnad kan se ut på olika typer av seniorboenden. 

Service i seniorboende

Det är inget krav att seniorboenden ska ha ett serviceutbud. Dock är det många som har personal på plats. De kallas ofta för värdar och värdinnor och de hjälper till med mindre sysslor och fastighetsrelaterade frågor.

Vissa boenden erbjuder hushållsnära tjänster eller har fördelaktiga avtal med företag om du vill köpa tjänster. I en del boenden har de boende själva gemensamt upphandlat tjänster eller hjälper varandra med sysslor.

Om boendet inte har denna typ av service eller om du inte vill ta del av den har du samma möjligheter att köpa hushållsnära tjänster eller ansöka om hemtjänst som i vilken bostad som helst. 

Omvårdnad i seniorboende

Det finns seniorboenden där du har tillgång till såväl omvårdnadspersonal som sjuksköterska och läkare, men det är ovanligt.

Om du bor i ett seniorboende och får omvårdnadsbehov är det vanligaste istället att du själv ansöker om hemtjänst.  I det breda utbudet av seniorboenden finns det alternativ som driver hemtjänst kopplat till boendet. 

Du kan även få hemsjukvård precis som i vilket annan vanlig bostad som helst. 

Vidare finns det verksamheter som erbjuder seniorboende och äldreboende i anslutning till varandra. För att få en subventionerad plats på äldreboendet behövs dock alltid ett biståndsbeslut från din kommun. Verksamheten kan ha förtur på ett antal platser på äldreboendet, men det kan sällan garanteras att du som boende i seniorboendet får en plats på äldreboendet. Detta ser dessa verksamheter som ett stort problem eftersom tanken med att ha boenden i anslutning till varandra är att du som boende inte ska behöva flytta till en helt nytt sammanhang den dag du eventuellt är i behov av vård och omsorg dygnet runt.  

Translate