Loopelis förstorade tryckknappar gör det lättare att använda.
Se video som beskriver hur Loopeli fungerar.
Anhöriga uppskattar Loopelis enkelhet.
Videosamtal till närstående via Loopeli.

Busenkla videosamtal

SKRIVET I SAMARBETE MED LOOPELI
När en nära familjemedlem drabbades av en stroke insåg Loopelis grundare att det inte fanns några tillräckligt enkla digitala lösningar för att kunna hålla kontakten. Ur frustrationen föddes tjänsten Loopeli som själva beskriver sin produkt som världens enklaste app för videosamtal.

Med dagens teknik är dina nära och kära bara ett knapptryck bort. Ja, så kan det låta när den yngre generationen pratar om hur enkelt det är att ringa ett videosamtal på en surfplatta eller smart mobiltelefon. Men för den som drabbats av kognitiv svikt, till exempel på grund av en demenssjukdom, är det långt från sanningen. Då kan det tvärtom vara snudd på omöjligt. Med den insikten utvecklades tjänsten Loopeli. 

Ett sätt att ses även om du inte kan vara på plats
– Många gånger är det geografin som ställer till det. Anhöriga bor ofta på annan ort eller kanske till och med i ett annat land. Då blir det svårt att hälsa på så ofta som man skulle önska. Här kan vår tjänst vara ett komplement mellan de fysiska besöken. Man kan lätt ”titta förbi”, som om man hade bott precis intill, menar delägaren Nina Norberg.

Här får du se en film över hur Loopeli används

Enkel att använda - alltid på startskärmen
Loopeli installeras på en vanlig surfplatta men till skillnad från andra appar så som FaceTime eller Skype finns Loopeli alltid på startskärmen, redo att användas. Du behöver alltså inte låsa upp plattan eller starta i gång några appar eller program. Du ser alltid menyn som tagits fram för att vara så tydlig och pedagogisk som möjligt. 

– Att ringa eller svara på ett samtal är bokstavligt talat busenkelt, säger Nina.

Digitala vykort och fler funktioner
I tjänsten finns ytterligare två funktioner. Du kan lyssna på radio för att hänga med i nyheter och omvärld. Det finns också en bildfunktion där anhöriga kan skicka digitala vykort till din surfplatta.

– Vi har sett många kreativa lösningar kring bildfunktionen. Många anhöriga skickar en bild om dagen så att deras mamma, pappa, mormor eller farfar kan vara delaktiga i vardagen. Vi har också sett exempel där man skickar foton på sina anhöriga när de var yngre. Det kan skapa fina samtal med till exempel personal i hemtjänsten eller på ett boende berättar Nina. 

Loopelis förstorade tryckknappar gör det lättare att använda.

 Används även på äldreboenden
För appen passar både i hemmiljö och på äldreboende (särskilt boende/vård- och omsorgsboende). Den privata aktören Ansvar och Omsorg var bland de första att testa Loopeli i sina verksamheter. Mia Törnborg är aktivitetscoach på Ansvar och Omsorg i Norrköping.

– Framför allt är det videosamtalen som varit populära. Vi ser att det är precis så enkelt som det först verkar. Våra hyresgäster klarar av att använda tjänsten, även de som aldrig tidigare ringt ett videosamtal.

Mia berättar att över häften av de som fick tillgång till tjänsten själva tog initiativ att ringa sina anhöriga. Hon minns speciellt ett samtal där den boende för första gången fick se och prata med sina barnbarn på andra sidan Atlanten. 

– Det fälldes en och annan glädjetår vid det tillfället, det var så fint att ta del av. Samtalen och bilderna skapar band mellan de boende, deras anhöriga och vår personal. Vi får fler saker att prata om och våra relationer blir starkare.

Här får du se hur Loopeli används av Ansvar och Omsorg

Loopeli i korthet
Vad är Loopeli?

En enkel videosamtalsapp där du kan ringa och svara på samtal från anhöriga. Du kan också kan ta emot bilder och spela radio. 

Vem passar den för?

Tjänsten passar dig som är äldre och/eller har svårt att hantera teknik. Du kanske har en demenssjukdom eller har drabbats av en stroke. Loopeli går att använda även om du har nedsatt syn eller hörsel.

Hur fungerar Loopeli?

Du behöver en surfplatta och en licens. Dina anhöriga laddar ner en app till sin smartphone och skapar ett konto som kopplar ihop din surfplatta med deras mobiltelefoner.

Vad kostar Loopeli?

Licensen är gratis den första månaden, därefter kostar det 99 kronor i månaden. Loopeli har ingen bindningstid. 

Hur skaffar vi Loopeli till boendet där jag jobbar?

Verksamheter kan köpa eller hyra paket med surfplatta, ställ och licens. Att hyra ett paket kostar från 249 kronor per månad.

Var kan jag läsa mer?

Loopelis hemsida finns mer information och filmer som visar hur tjänsten fungerar. Besök även Loopelis Facebook och Instagram.

Translate