Allt fler använder rutavdrag

En tydlig trend är att fler och fler seniorer köper hushållsnäratjänster. Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån har andelen som gör RUT-avdrag varit högst i åldrarna 75 år och uppåt de senaste åren. 

Du kan både få hjälp med klassisk hemservice som till exempel städning, tvätt och snöskottning och med personlig omvårdnad som exempelvis hjälp att klä på dig, duscha eller promenadsällskap. Med skattereduktionen för hushållsarbete behöver det heller inte bli så dyrt. 

Kanske kan andra seniorers erfarenheter ge inspiration. Här nedan kan du ta del av fyra situationer, som vi på Seniorval.se ofta ser exempel på, då personer väljer att köpa tjänster. 

1. Att unna sig extra service som senior 
Efter att ha jobbat hela livet är det fler och fler pensionärer idag som väljer att köpa hushållsnära tjänster för att kunna unna sig mer fritid och slippa många måsten. Löv som ska krattas, fönster som ska putsas, bostaden som ska städas. Du får tid över till det som du tycker är viktigt, oavsett om det handlar om mer tid med barnbarn, en hobby eller att bara få en bekvämare vardag.

2. Komplement till hemtjänst
Har du hemtjänst men upplever att du vill ha mer hjälp än kommunen beviljat? En lösning är då att köpa till tjänster som inte finns i biståndsbeslutet från kommunen. Det kan röra sig om allt från extra städning till att klippa gräset eller sällskap för att uträtta något ärende. Praktiskt är att du ofta kan få hjälp av samma leverantör som redan har hand om hemtjänsten. Hör med din hemtjänst om de erbjuder tilläggstjänster. 

3. RUT istället för hemtjänst
Ett alternativ till att vända sig till kommunen och ansöka om hemtjänst är att kontakta ett företag och köpa tjänster. För att få hemtjänst behöver du ett biståndsbeslut från kommunen. Vissa köper hushållsnära tjänster istället för att ha större möjlighet att själva bestämma över den hjälp de vill ha. 

Jämför gärna din hemtjänstavgift med det du skulle betala för RUT-tjänster. I vissa fall kan det bli billigare för dig att köpa tjänster själv och få samma hjälp som du skulle fått av hemtjänsten.

4. Hjälp till en förälder
RUT-arbeten som görs i en förälders bostad ger också rätt till skattereduktion. När din mamma eller pappa behöver extra hjälp finns den här möjligheten. Den kan vara en lösning för den som vill underlätta livet för en äldre förälder genom hjälp med exempelvis handlingen eller med bankärenden. En förutsättning är att du är den som har betalat för arbetet.  

Missa inte heller Seniorval.se:s checklista för köp av hushållsnära tjänster, svar på vanliga frågor om tjänster du köper själv samt vår söktjänst där du kan hitta leverantörer i din kommun.

Translate