Amina ger sällskap.
Upplev roliga stunder tillsammans.

Fysisk närvaro i digitala besök

SKRIVET I SAMARBETE MED AMIBOTIC
Ett sätt att umgås, utan att vara i samma rum. Roboten Amina från Amibotic gör det möjligt att ta emot besök från dina nära och kära, oavsett om ni befinner er i olika städer eller i olika världsdelar. 

– Teknik kan inte lösa allt, men vi tror vi hittat ett sätt att minska ensamheten hos äldre, säger Johan Wiking på Amibotic. 

Samtal via skärm i all ära, men det är inte alltid man orkar prata en lång stund stirrandes in i en skärm. Med Amibotics besöksrobot Amina kan du göra betydligt mer än att prata. Med hjälp av roboten kan du och din närstående laga mat ihop, titta på favoritprogrammet på tv tillsammans, eller hjälpas åt att leta efter ett par förlagda glasögon. 

– Som anhörig kan du röra dig i rummet, precis som vid ett fysiskt besök. Du kan kommentera programmet på tv eller berömma de fina pelargonerna som blommar i köket, säger Johan Wiking. 

Ger sällskap
Den här typen av besök kan givetvis aldrig ersätta fysiska. Men de kan vara bra komplement, om man av olika anledningar inte hinner ses så ofta som man önskar. 

– Förutom det faktum att många äldre känner sig ensamma vet vi att många anhöriga till äldre går med ett gnagande dåligt samvete. Med hjälp av en besöksrobot kan båda problemen få en lösning. 

Johan säger att en av de viktigaste aspekterna för att få en produkt som Amina att funka i verklighet och vardag är att den kan styras helt av den som ringer upp, eller ”kommer på besök”, som han hellre vill kalla det. 

– Om roboten är i standby-läge vaknar den till liv så snart någon hör av sig. Den som får besöket behöver inte göra något, inte ens en knapptryckning. Men vill man inte ha besök kan man givetvis stänga av den. 

Amina ger sällskap.

Den du pratar med kan styra roboten på distans
Amina är lätt att manövrera. En kamera är alltid riktad nedåt så att den som styr ser eventuella hinder. Det går att använda både telefon och surfplatta, men bäst blir besöket om du använder en dator.  

– Då får du lite större skärm och kan se fler detaljer. Men det funkar med alla typer av enheter, säger Johan.

Amina styrs med hjälp av piltangenterna hos den som ringer upp. Det går även att zooma eller med ett enkelt klick med musen rikta fokus på något särskilt, som en persons ansikte. 

Att skaffa en Amina är en ganska stor investering jämfört med enklare teknik för samtal. Men värdet kan också sägas vara större. Att kunna umgås, dela upplevelser och skratta tillsammans när de skojar på Bingolotto, är mer än ett samtal. 

Spenderar mer tid med barnbarnen som bor långt bort.

Frigör tid för personal på äldreboenden
För att göra tekniken tillgänglig för fler så fokuserar Amibotic mycket på äldreboenden, där flera kan dela på roboten. Inom äldreomsorgen, menar Johan, finns ett stort intresse för att öka livskvaliteteten med hjälp av välfärdsteknik. Men det är viktigt att det inte blir en belastning. Att hjälpa en boende att ringa ett samtal via en skärm låser upp en anställd. Besöksroboten kan anhöriga själva styra och sköta, utan att personalen behöver göra något. 

En besöksrobot kan på ett boende tillgodose flera behov. Om den på dagen används för att ge social stimulans så kan den på natten ge tillsyn och skapa trygghet.

Fakta om Amina från Amibotic
Vad är Amina?

En besöksrobot som gör att nära och kära kan ses och umgås även när ett fysiskt besök inte är möjligt. Från dator, surfplatta eller mobil kan närstående "besöka" och röra sig hemma hos en senior. 

Vem passar den för?

Roboten är tänkt att ge närstående och seniorer möjlighet att ses oftare och mer spontant, för att minska ofrivillig ensamhet. Men den kan också användas av hemtjänst för tillsyn eller för att genomföra extra läkarbesök på ett boende. 

Hur fungerar Amina?

Besöksroboten kan köpas eller hyras och kan användas utan abonnemang. Det går dock att skaffa ett abonnemang för support och vissa tilläggsfunktioner, vilket kan vara en fördel om roboten ska användas av fler på ett boende.  

Vad kostar den?

Att köpa en besöksrobot är en stor investering, men den kan också hyras under en kortare eller längre period. Här kan du läsa mer. 

Translate