Tillgänglighet och trygghet

För att en bostad ska vara funktionell och trygg för dig som äldre betyder bostadens utformning, trygghetslarm och smarta produkter och hjälpmedel mycket. Här får du information om vad trygghetsboenden erbjuder på dessa punkter. 

Bostadens utformning

Trygghetsbostäder ska vara funktionellt planerade och göra det möjligt att bo kvar när man åldras och om man får funktionshinder. Det innebär att bostäderna är utformade så att det t ex. inte finns trösklar och att det är badrum med dusch och inte badkar.

Om du behöver fler individuella anpassningar kan du alltid ta eget initiativ till bostadsanpassning precis som i vilken bostad som helst. 

Läs mer om bostadsanpassning

Trygghetslarm i trygghetsboende

Det finns inget krav att en trygghetsbostad ska vara utrustad med trygghetslarm, även om många är det. Om du bor i en trygghetsbostad som inte har trygghetslarm kan du vända dig till din kommun för att få ett. 

Läs mer om trygghetslarm.

Smarta produkter och hjälpmedel i trygghetsboende

Smarta produkter och hjälpmedel ingår inte i trygghetsboende. Men de kan vara en stor hjälp i din vardag. Det finns inga hinder för att du introducerar det i din trygghetsbostad på egen hand. 

Läs mer om smarta produkter och hjälpmedel.

Translate