Hit vänder du dig

Kommunen

Om du vill ha mer information eller ansöka om äldreboende (särskilt boende/vård- och omsorgsboende) ringer du till din kommun eller besöker kommunens webbplats. Om du redan har stöd från kommunen kontaktar du din biståndshandläggare.

Om du ringer och det är din första kontakt med kommuen för att få stöd så be att få prata med en biståndshandläggare inom äldreomsorg. Biståndshandläggaren är den på kommunen som hanterar ansökningar om äldreboende. Läs mer om biståndshandläggarens roll

Använd gärna "Så funkar det i din kommun" till höger för att komma direkt till den information som din kommun har om äldreomsorg på sin webbplats. Vissa kommuner har ett formulär på internet som kan fyllas i för att bli kontaktad.

Direkt till enskilda äldreboenden

Utöver att ta kontakt med kommunen bör du även börja undersöka vilka äldreboenden som finns. Vissa kommuner har valfrihet kring äldreboenden vilket innebär att om du beviljas äldreboende får du själv välja på vilka boenden du vill ansöka om plats. Då är det viktigt att veta var du önskar flytta. I andra kommuner kan du alltid ha önskemål även om du inte har samma rätt att välja. 

Använd gärna Seniorval.se:s söktjänst för att hitta äldreboenden i hela Sverige. Du kan vända dig direkt till äldreboenden för att få information om hur verksamheten där fungerar och få en känsla för vilket som passar dig bäst. Men ansöka om äldreboende gör du som sagt hos kommunen. 

Regelverken kan skilja sig

Ta reda på hur det fungerar i din kommun.

Translate