Tjänster hemma

Boende

Gemenskap

Var

Mobil tandvård

Precis som för all annan tandvård så kan du själv välja vilken tandläkare eller tandhygienist du vill ha hjälp av när du har ett tandvårdsstödsintyg. Har du svårt att själv ta dig till en tandläkarmottagning kan du undersöka om det finns mobil tandvård eller hemtandvård där du bor.

En mobil tandläkare har med sig utrustningen och kan utföra många av de behandlingar som vanligtvis görs på en tandläkarmottagning i ditt hem eller på äldreboendet där du bor. Du kan då sitta i din egen säng eller i en fåtölj medan behandlingen utförs. För många kan det vara en trygghet att slippa åka iväg till en annan plats för att få behandlingen utförd.

Specialkompetens

Många av de som arbetar med mobil tandvård har kompetens och erfarenhet av att arbeta med personer med särskilda behov. Det finns också tandläkare som har specialkompetens om till exempel demenssjukdomar.  

Du har alltid rätt att själv välja vilken tandläkare du vill ha hjälp av. Detsamma gäller för de tandläkare som gör hembesök. Bra att tänka på är att utbudet av mobil tandvård varierar mellan olika regioner. För att se ett urval av tandläkare som erbjuder mobil tandvård se Seniorval.se:s söktjänst.

Exempel på behandlingar som kan utföras i hemmet är:

  • lagning av tänder
  • behandling av tandinfektion
  • borttagning av tandsten
  • förebyggande tandvård
  • justering, lagning och rengöring av proteser

Om det visar sig att du är i behov av mer omfattande behandlingar som inte går att utföra i hemmiljö så får du hjälp att vända dig till en vanlig tandläkarmottagning.

Translate