Munhälsobedömning och nödvändig tandvård

Du som bor på ett äldreboende eller har hjälp med omsorg av hemtjänst har rätt att en gång om året få en undersökning av din mun och dina tänder som kallas munhälsobedömning. Du har också rätt till viss nödvändig tandvård.

Munhälsobedömning

En munhälsobedömning är en enklare undersökning av din mun och dina tänder. Den utförs av en tandhygienist eller tandläkare och syftet är att ta reda på om du behöver ytterligare behandlingar.

För att få detta behöver du ett tandvårdsstödsintyg. Då har du rätt till en sådan undersökning en gång om året. Tandvårdspersonal kommer då hem till dig och undersöker din mun med ficklampa och en spegel. Du får tips och information om hur du håller munnen och tänderna friska. Personal från hemtjänsten eller äldreboendet är med och får också ta del av tipsen. 

Prata med personalen på boendet eller hemtjänsten så kan de hjälpa dig att boka en munhälsobedömning. Vilken tandvårdsaktör det är som utför munhälsobedömningen beror på vilken vilka landstinget där du bor har avtal med.

Nödvändig tandvård

Tandvårdsstödsintyget ger dig också rätt till det som kallas för nödvändig tandvård. Exakt vad nödvändig tandvård innebär kan skilja sig mellan landstingen. Men det ska vara sådan tandvård som höjer livskvaliteten, till exempel så att man kan tugga och äta bättre och slippa smärtor i munnen.

Om tandläkaren tycker att det är tveksamt om tandvården är nödvändig eller om du behöver större behandlingar, till exempel sådana som innefattar kronor, broar och implantat, ska tandläkaren i förväg skicka in ett underlag till landstinget som bedömer om det ska klassas som nödvändig tandvård.

Det är alltså inte bara den som bor på ett boende som kan få hjälp med sina tänder och sin munhälsa. Bor du hemma och har hemtjänst har du samma möjlighet. 

Translate