Seniorboende

Seniorboende är ett funktionellt och enkelt boende med möjlighet till gemenskap. Det är helt vanliga bostäder, ofta med bra läge och med närhet till kommunikationer. Tanken är att det ska vara ett enkelt och bekvämt alternativ för den aktiva och friska senioren och samtidigt ett boende att kunna åldras i. 

Du bor alltså i egen lägenhet eller hus och det krävs inget biståndsbeslut från kommunen för att få en plats. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ. 

Stor variation i utbudet av seniorboenden

Seniorboenden kan skilja sig mycket åt i sin utformning och i vad de har att erbjuda. Det finns seniorboenden vars enda utmärkande drag är att alla som bor i fastigheten är över en viss ålder. Medan andra boenden är funktionellt utformade och/eller erbjuder ett utbud av service och aktiviteter. Vissa boenden tillhandahåller servicetjänster medan i andra är det de boende själva som arrangerar aktiviteter och samverkar för en trygg och bekväm tillvaro om de vill.

Givet den stora variationen i utbudet är det viktigt när du letar efter ett seniorboende att du utifrån dina behov och önskemål aktivt undersöker vad just det specifika boendet har att erbjuda kring exempelvis service och omvårdnad, tillgänglighet och trygghet, socialt liv och aktiviteter samt eventuella åldersgränser. Läs artiklarna nedan för mer information om hur olika seniorboenden kan matcha dina behov och önskemål för en ny bostad.  Ta även gärna hjälp av Seniorval.se:s guide kring att välja ett boende som passar dig.     

Det kan också vara bra att känna till att det finns en rad olika benämningar på seniorboenden som du kan stöta på och därför kan vara bra att känna till exempelvis plusboende, 55, 60 eller 65+-boende, tillgängliga bostäder, trivselhus, livsstilsboende och bogemenskaper. 

Translate