Vilken typ av boende passar dig?

Vad du ska tänka på när du letar nytt boende som senior.

Många funderar på att byta bostad under senioråren. Här får du förslag på aspekter att fundera över när du utvärderar vilken typ av boende du vill ha för en ny fas i livet. Det är en bra idé att tänka både på vad vill ha idag och vad du kan komma att behöva framöver. Med ökad ålder kan det kännas svårare att förändra sin situation. 

När du har formulerat vad du söker så läs även gärna om olika boendealternativ för äldre för att se vilka som matchar dina önskemål och behov.

Läge

I vilken typ av miljö vill du bo - i staden eller nära natur? Vad är du van vid för omgivning och vad trivs du med?

Vilken tillgång vill du ha till affärer och service, aktiviteter samt kommunikationer? Om du kör bil för att ta dig till olika saker finns det alternativ om du en dag inte kan köra längre?

Är det viktigt för dig att bo nära familj och vänner? Vilka möjligheter har de att komma och hälsa på?

Kan du tänka dig att flytta till ett nytt område som du inte känner till och kanske ifrån ditt nuvarande nätverk?

Typ av boende

Vill du bo i lägenhet, fristående hus eller radhus?

Kan du tänka dig att inte ha en trädgård om du tidigare bott i hus? Räcker det med en gård eller balkong?

Vilket underhåll kräver bostaden och har du möjlighet att hantera det? Trädgårdarbete? Snöskottning? Reparationer?

Vill du äga din bostad och kunna förvalta den som du vill? Känns det mer lockande att hyra för att inte ha samma underhållsansvar och kanske frigöra kapital?

Storlek

En mindre bostad är sannolikt mer lättskött och bekvämt, men skulle du trivas med att ha mindre utrymme än vad du har nu?

Vilken yta behöver du för att ha kvar de möbler och tillhörigheter du vill, för att fortsätta din hobby eller ta emot besök?

Tillgänglighet och trygghet

Känner du att du vill bo i en tillgänglig bostad? När du åldras kan det bli svårare att gå i trappor, komma i och ur badet, böja sig ned för att sätta i en kontakt eller att gå ned i en källare där tvättmaskinen står.

Vilka möjligheter finns det att bo kvar om du skulle få ett funktionshinder? Skulle det gå att ta sig fram med rullstol eller rullator? Går det att anpassa bostaden på ett enkelt sätt genom att exempelvis ta bort trösklar eller sätta in en ramp vid en trappa?

Känner du dig trygg i bostaden? Finns det bra lås och larm? Finns det grannar som tittar till varandra? Hur känner du inför att ha trygghetslarm?

Socialt liv och aktiviteter

Ett socialt liv och aktiviteter är viktigt för de flesta av oss för att må bra, gammal som ung. Därför bör du fundera på vad du vill kunna ta del av och vilka förutsättningar som ges för det i olika typer av boende.

Kan du ta dig till olika aktiviteter som du vill delta i?

Har du personer i din närhet att umgås med?

Vill du ha ett boende som erbjuder den typ av aktiviteter du önskar i anslutning till boendet?

Vilka egna initiativ vill och orkar du ta? Vore det skönt att ha tillgång till ett socialt liv i anslutning till ditt boende?

Om dina vänner går ur tiden före dig och du börjar känna dig ensam, vilka möjligheter till andra eller nya kontakter ser du givet din boendesituation?

Hur skulle du känna för att bo i en fastighet eller område där det bara bor andra äldre?

Service och omvårdnad

Vilka tjänster vill du ha tillgång till i din vardag? Vill du kunna få hjälp med städning, äta middag i en restaurang, få hjälp att byta lampor, att någon tar hand om din post när du är bortrest?

Vad kan du få för omvårdnad och sjukvård i hemmet om du en dag behöver det?

Translate