Så hittar du ett seniorboende
I Seniorval.se söktjänst kan du hitta seniorboenden i hela Sverige.
Seniorbostäder finns som:
När du letar seniorboende kan det vara bra att känna till lite om marknadsutbudet samt hur kösystem och försäljning för dessa olika former fungerar. Denna information ska förhoppningsvis också hjälpa dig vidare om du inte hittar det du söker i Seniorvals söktjänst.
Seniorbostäder som hyresrätter
Följande aktörer erbjuder seniorbostäder som hyresrätter.
- De kommunala allmännyttiga bostadsbolagen är i många kommuner den största värden för seniorbostäder
- Privata hyresvärdar, bland dessa hittar du såväl större välkända fastighetsbolag som enskilda verksamheter specialiserade på seniorboende.
- Stiftelser
- I vissa kommuner hyr även socialtjänsten ut seniorbostäder
Kösystem för seniorbostäder
För att få en hyresrätt ställer du dig i bostadskö direkt hos värden eller deras bostadsförmedling. Kösystem och kötider ser olika ut hos olika aktörer. I vissa fall måste du ha uppnått en viss ålder för att få ställa dig i kö till seniorboende. I andra fall är köerna så långa som 20 år och då måste du ställa dig i kö långt innan du är senior. Det finns de värdar som tar hänsyn till behov när de tilldelar lägenheter.
Hos vissa värdar kan du ställa dig i kö till ett specifikt boende medan du hos andra står i kö till samtliga seniorbostäder som värden har. I det senare fallet kan det finnas regler för hur många gånger du kan tacka nej till ett erbjudande innan du förlorar din plats i kön.
Ett tips är att i god tid söka reda på vilka seniorboenden som intresserar dig, ta reda på hur deras kösystem fungerar och sedan ställa dig i kö.
Seniorbostäder som bostadsrätter och radhus/villa
Bostadsrätt är en vanlig form av seniorbostad och det finns även radhus och villor. Dessa bostadsformer finns i nyproduktion från byggbolag men du kan även köpa befintliga objekt på bostadsmarknaden genom fastighetsmäklare.
För nyproduktion får du anmäla intresse och ställa dig i kö inför försäljningsstarten hos bostadsentreprenören. Även nyproduktion annonseras också ofta via fastighetsmäklare.
Är du intresserad av en bostad i en befintlig fastighet kan du även kontakta bostadsrättsföreningen eller ägaren direkt och tala om att du vill bli informerad när en bostad ska säljas i fastigheten.
Seniorbostäder som kooperativa hyresrätter
Seniorbostäder finns också som kooperativ hyresrätt vilket är en mellanform mellan hyresrätt och bostadsrätt. Som boende hyr du din bostad men inte av en värd utan av en kooperativ hyresrättsförening vars medlemmar är alla som är hyresgäster. Utöver hyran betalar du medlemsavgift och en upplåtelseinsats. Om man lämnar föreningen får man tillbaka upplåtelseinsatsen.
Seniorboenden i denna form kan tillkomma om de boende vill ha inflytande eller en viss profil på sitt boende. Formen kan också, tack vare upplåtelseavgiften, ge finansiella förutsättningar för nyproduktion.
Om du är intresserad av en bostad i en befintlig förening ställer du dig oftast i kö direkt till den kooperativa hyresrättsföreningen.