Trygghetslarm - känn dig säker i vardagen!

På bilden Sensorems mobila trygghetslarm

På bilden Sensorems mobila trygghetslarm

Vi alla vill ju i möjligaste mån känna oss säkra, självständiga och fria. För att fortsätta känna detta upp i åldrarna när man kanske bor ensam, känner oro att ramla eller någon annan osäkerhet i vardagen finns det olika trygghetsprodukter på marknaden. Ett exempel är trygghetslarm som är en bärbar enhet som kan bäras runt handleden eller halsen och som du enkelt kan trycka på en knapp för att larma om att du behöver hjälp. Larmen ökar inte bara säkerhetsnivån för den som använder sig av larmet, det kan också ge en känsla av trygghet för anhöriga som oroar sig. 

Fasta och mobila trygghetslarm
Bra att veta är att det både finns fasta trygghetslarm som fungerar i ditt hem och mobila larm som via mobilnätet fungerar överallt där det finns täckning. Med ett mobilt larm kan du känna sig tryggare och säkrare när du är utanför hemmet, oavsett om du är ute och går, handlar eller besöker vänner och familj. Om du skulle behöva hjälp eller hamna i en nödsituation, kan du enkelt larma var du än är. Vissa larm har också tvåvägskommunikation så att du inte bra skickar en signal och sedan får vänta på att hjälp kommer, utan du kan prata med den som svarar på larmet. 

Ansök om larm hos kommunen
Du kan ansöka om trygghetslarm hos din kommun. Du kan hitta hur man gör på deras webb och annars kan du kontakta kommunen och be att få prata med en biståndshandläggare för äldreomsorg. När du ansökt så gör vissa kommuner en individuell bedömning om du behöver larm innan de erbjuder. Andra erbjuder larm till alla som har passerat en viss ålder t.ex. 70 år. När du får ett larm betalar du en månadsavgift. Den är olika stori olika kommuner, vanligtvis mellan 150 - 350 kr i månaden. 

De flesta kommuner erbjuder endast fasta trygghetslarm i hemmet, men ett fåtal erbjuder även mobila larm. Så fråga vilka lösningar din kommun har. 

Köp larm privat
Du kan även köpa larm privat. Vissa tycker att det är enkelt för att man slipper ansöka hos kommunen. Privat kan du ofta få larmet inom ett fåtal dagar. Det kan också vara ett alternativ om du vill ha ett mobilt larm som fungerar även när du rör dig utanför hemmet men inte har möjlighet att få det från kommunen. För att köpa en privat larmtjänst tar du direkt kontakt med leverantör eller återförsäljare.   

Mobila larm kan ha olika funktioner beroende på modell och tillverkare, men vanliga funktioner inkluderar GPS-spårning som gör att larmcentralen och/eller anhöriga kan lokalisera personen, högtalare och mikrofon för tvåvägskommunikation och lång batteritid för att säkerställa att enheten fungerar när det behövs.

Ett exempel: Mobila trygghetslarmet Sensorem

sensorem_pa_bov.jpg

Sensorem är en larmtjänst i form av en snygg smartklocka som fungerar överallt. Via en enkel knapptryckning på klockan kan man enkelt larma både anhöriga och larmcentral. Inga tekniska förkunskaper behövs. Anhöriga kan se personens position via en app och man kan prata med varandra via klockan.

Sedan jag har börjat använda trygghetslarmet från Sensorem så känner jag mig så oändligt mycket tryggare” – Christina Schollin

Tror du att det här kan vara något för dig? Här kan du läsa och se filmer om hur Sensorem fungerar och hur du köper tjänsten.

Translate