Med ett enkelt tryck kan du komma i kontakt med dina anhöriga var du än är.
Sensorems snygga design lockar även pigga pensionärer att använda den.
Sensorems trygghetslarm har en snygg design och du kan välja olika urtavlor.
Sensorem har smarta funktioner som ökar tryggheten vid en demenssjukdom.

Mobilt larm ger större frihet och trygghet för seniorer och anhöriga

Publicerad fredag 17 mars 2023

SKRIVET I SAMARBETE MED SENSOREM
Att ta skogspromenader, åka på resor och våga duscha utan hjälp - det är självklarheter för de flesta. Men inte för alla. Därför har Sensorem utvecklat en tjänst där du med ett enkelt knapptryck på din handled alltid kan komma i kontakt med hjälp – oavsett var du befinner dig. 

De två vännerna Johan Danielsson och Bobo Delemark visste tidigt att de ville jobba med att underlätta livet för Sveriges seniorer. När de satte sig in i de äldres situation i dag blev det uppenbart att rädslan för att ramla och inte kunna få hjälp skrämde många från att leva livet fullt ut. 

– Vi förstod att äldre blev begränsade i sitt liv på grund av den här oron. Därför bestämde vi oss för att försöka hitta en lösning, säger Johan.

Larma var du än befinner dig, även utanför hemmet
Lösningen heter idag Sensorem. Det är en larmtjänst du alltid bär med dig runt handleden i form av en smartklocka. Med klockan kan du larma oavsett var du befinner dig, även om du är utanför hemmet. 

– De traditionella trygghetslarmen som kommunerna erbjuder är det inget fel på. Men de har den begränsningen att du bara kan larma när du är hemma. Det hjälper inte den som är ute på en långpromenad och halkar, säger Johan. 

Nu känner sig Christina Schollin sig trygg även utanför hemmet. Larmet har eget SIM-kort vilket gör att man kan larma oavsett var man befinner sig. 

Nå anhöriga och larmcentral med ett knapptryck
Sensorems trygghetstjänst fungerar oavsett var du befinner dig. Klockan har inbyggt SIM-kort med eget telefonnummer och det går att använda i hela i EU och i Storbritannien och Norge. 

Enkelt uttryckt så ringer klockan upp de anhöriga du själv har valt när du trycker på larmknappen. Skulle den första personen i larmkedjan inte svara ringer klockan upp nästa person du valt. Om ingen av dina anhöriga svarar efter två försök kopplar klockan samtalet till en larmcentral som är bemannad dygnet runt. 

– Oftast besvaras larmsamtalet direkt av anhöriga. Men det är en trygghet, både för personen som larmar och för de anhöriga, att veta att larmcentralen alltid finns där och besvarar samtal dygnet runt, säger Johan. 

För även om tjänsten är till för äldre så är den också mycket uppskattad av anhöriga. 

– Vi är många som har föräldrar som börjar bli äldre och då börjar vi oroa oss. Men med hjälp av Sensorem så vet jag att min mamma eller pappa enkelt kan få tag i mig, även om de är ute och rör sig eller är på en resa. 

Snygg smartklocka
Klockan använder högtalartelefon när den ringer upp, så för den som larmat är det bara att prata rakt ut så snart någon svarat. Att hålla det enkelt är något Johan och Bobo förstått är viktigt i de fokusgrupper de haft. 

– Vi har skalat bort allt onödigt. Det finns många fräcka funktioner som vi skulle kunna koppla på men vi vill inte krångla till det för den som ska använda klockan. Det ska inte gå att göra fel. 

Larm som ser ut som en smartklocka vilket även lockar pigga pensionärer att använda den. 

Även det faktum att larmknappen inte ser ut som ett klassiskt larm är något grundarna förstått är viktigt för målgruppen. 

– Vår tjänst används av många som känner sig pigga och inte alls identifierar sig med en person som behöver ett larm. Men de vet att olyckan kan vara framme och för dem känns det inte lika stigmatiserande att använda vår klocka som att använda andra larm. Ingen som ser den förstår att det är ett larm. Men för den som har den på armen är den en stor trygghet. 

Ann Marie från Kinda känner sig trygg när hon är ute på sina långa promenader. 

Trygghet vid demessjukdom
Sensorem-klockan har en rad smarta funktioner som ökar tryggheten vid en demenssjukdom. Bland annat kan den notifiera anhöriga om användaren lämnar förutbestämnda säkra områden. Läs mer .

Vill du veta mer eller beställa ett larm från Sensorem? Det gör du enkelt på !

Fakta: Sensorem

 • Vad är ?
  En privat larmtjänst som funkar oavsett om du är hemma, ute eller på resa. Larmet fungerar med hjälp av en smartklocka som ringer upp de anhöriga du valt i tur och ordning. Om ingen anhörig svarar kopplas samtalet till en larmcentral som är bemannad dygnet runt. 
 • Hur mycket kostar det?
  Du tecknar ett abonnemang som kostar 300 kr/månad. I den kostnaden ingår klockan. Abonnemanget har ingen bindningstid. 
 • Hur skaffar jag det?
  Du kan teckna ett abonnemang .
 • Går Sensorem att få via kommunen?
  Sensorem används idag av cirka 10 kommuner. Fråga din kommun om du har möjighet att få larmet. kan du se vilka kommuner som använder Sensorem. Vänligen observera att du alltid kan beställa larmet via Sensorems hemsida, oavsett vilken kommun du bor i.

Svar på fler vanliga frågor om Sensorem hittar du .