Tjänster hemma

Boende

Gemenskap

Var

"Nöjd med mitt val av hemtjänst"

För många kommer det en dag då man behöver hjälp i vardagen. Ingrid är en av dem, hon valde hemtjänst och är mycket nöjd med sitt val.

– Jag trivs ju med att bo kvar hemma, säger hon.

I Västervik i södra Sverige bor Ingrid som trots sina 92 år lever ensam kvar i sitt hus. Hon ser sig själv som en bestämd person som helst handlar själv och lagar den mesta maten på egen hand. Men minnet tryter emellanåt och i somras hamnade Ingrid på sjukhus då hon hade fått en TIA-attack och hjärtsvikt. Efter sjukhusvistelsen ville Ingrid flytta hem igen. Hennes dotter Birgitta, som bor i Stockholm, kände att hon inte kunde lämna sin mamma utan daglig tillsyn. Tänk om hon blev dålig igen, vem skulle upptäcka det och skulle hon komma ihåg att ta sina mediciner?

– Det hade hänt två stora saker kring mammas hälsa berättar Birgitta. Och jag ville gärna att någon skulle titta till henne varje dag men jag kunde ju inte det.

De bestämde sig för att hemtjänst kunde vara lösningen.

Valet av hemtjänst

Efter ett möte tillsammans med kommunen fick Ingrid och Birgitta en massa prospekt på de olika leverantörerna av hemtjänst som de kunde välja mellan. Ur dem var det en hemtjänst som stack ut berättar Birgitta med eftertänksamhet.

– Det var helt enkelt deras presentation som tilltalade oss, säger hon.

Redan nästa dag fick de träffa ägaren och schemaläggaren där de gick igenom upplägget. De blev sittande en timme tillsammans i ett möte som väckte stort förtroende hos båda. Som en extra koll ringde Birgitta också en släkting som är politiskt engagerad för att fråga om det företaget verkligen var så bra som de verkade. Ingrid säger att hon är väldigt glad över att ha barn som bryr sig och hjälper henne. I ett sådant här viktigt beslut kändes det skönt att ha extra stöd.

Två gånger per dag kommer det personal för att titta till Ingrid och se att hon tar sina mediciner. Att personalen har en egen nyckel ser hon som en trygghet eftersom de snabbt kan komma in om något skulle ha hänt. Men trots sin ålder så behöver inte Ingrid hjälp med mycket, även om sällskapet är viktigt säger hon.

– Jag är alltid påklädd och färdig när de kommer, säger Ingrid stolt och skrattar. Sen sitter vi ner en kvart ungefär och pratar. Mest om det som hänt i staden men också om mina barn och barnbarn.

Ingrid kan också få hjälp med ledsagning om hon behöver åka någonstans. Även om hon utnyttjar det dåligt eftersom hon helst handlar och gör sina ärenden själv. Men de gånger hon har fått den hjälpen har det fungerat mycket bra.

Hur man ska tänka när man väljer hemtjänst har ingen av dem funderat så mycket på. Men det var viktigt att veta att det var samma människor som kommer varje dag till Ingrid. Det är tre personer som turas om att komma.

– Det är också bra att tänka på att se till att få det stöd som passar en själv och ha mycket dialog med de som hjälper en, säger både mor och dotter.

Nöjd med sitt val

De är väldigt nöjda med sitt val. Personalen visar respekt för Ingrids integritet, är noggranna, engagerade och flexibla. När det är dags för läkarbesök så följer personalen med och följer upp med telefonsamtal. Om något skulle frångå den vanliga rutinen så kontaktar personalen Birgitta i Stockholm.

Hur länge Ingrid kan bo kvar hemma med hemtjänst vet hon inte. Hon hade bestämt sig för att klara hösten och julen hemma. Och nu siktar hon på sommaren. Sedan får hon se.

– Någon gång händer det, säger hon eftertänksamt. Man klarar sig inte hur länge som helst och jag funderar lite grand på hur det skulle kännas att inte gå omkring i det här huset. Man måste också känna sin begränsning. 

Text: Seniorval.se

 

Missa inte heller Seniorval.se:s tips och guider för att välja hemtjänst, svar på vanliga frågor om hemtjänst samt vår söktjänst där du kan hitta leverantörer i din kommun.

Translate